Pontosabban, ha meg tudnánk azokat számukra nyitni. Csináljunk borkultúrát! De ebben fogyasztónak, borásznak, újságírónak és oktatónak egyaránt partnernek kell lennie. Ha úgy tetszik, ez egy össznemzeti törekvés kell, legyen, ami csak akkor valósulhat meg, ha a történelemmel tisztában vagyunk és a jövőképet egyformán rajzoljuk meg. Ami a jelen egyik nagy problémája, hogy a borkultúra sajnos többnyire Budapestre korlátozódik. Jóformán a fővárosban vannak olyan borbárok, olyan éttermek, olyan oktatások és rendezvények, ahol – ha úgy tetszik – maga a borkultúra a leginkább hozzáférhető.
- Hogy látod, a magyar borok milyen irányba fejlődnek?
- Néha rengeteg olyan külföldi fajtából készült magyar borral találkozom, amelyek előtt teljesen értetlenül állok. A hazai sauvignon blanc-okkal vagy pinot noirokkal nem tudok mit kezdeni, ugyanakkor a furmint és a kékfrankos minőségi előretörésének nagyon örülök. A másik, ami nem fér a fejembe: miért gondolja azt valaki, ha feltünteti a palackon, hogy szűztermésből készült, azzal annak népszerűségét mozdítja elő.