Ukrán tükör

2014. március 02. 14:53

Egy mesterségesen létrejött, nagyhatalmi érdekből létrejött országot szét fognak tépni a nagyhatalmi politika gravitációs árapály-erői.

2014. március 02. 14:53
Professzor Pizka
Ráérünk

Ami megkülönbözteti a helyzetet az oroszok hátsó udvarában lezajlott korábbi rendcsinálásoktól, az egyrészt az, hogy itt ennek a NATO és az EU közvetlen határainál kellene lezajlani. Itt most nem a Magyar Honvédség jelentette fenyegetésre gondolok, mert azt az oroszok szakaszerőben küzdenék le. Sokkal inkább arra, hogy egyrészt nagyon régi hallgatólagos megállapodásokat rúgnának fel az oroszok, másrészt a nyugati végeken a lengyel haderő lőtávolában kellene operálni, ami a nagyon nem veszélytelen kategória, hiszen tudatosan teljesen amerikai-kompatibilisre kiépített, motivált és magas szinten képzett hadseregről beszélünk.

Ennek ellenére tény az, hogy Ukrajna szovjet utódállam, amely elmulasztott olyan kegyetlenül nyugatos, és az oroszoknak hátat fordító politikát folytatni, mint a balti államok. Igaz, Ukrajna ezt nem is tehette volna, és nem is volt ez az érdeke. Viszont ez azt is jelenti, hogy a Nyugatra, a nyugathoz tartozásra, a nyugati beavatkozásra várniuk hiú ábránd.

Nagyon érdekes kérdés, hogy mi lesz ennek a vége. Az oroszok nyilván nem engedik el fontos támaszpontjaikat és iparvidékeiket, de az is látszik, hogy elegendő erő van az ukrán népben ahhoz, hogy ne tűrje el a helyi érdekű Lukasenkát vagy Türkménbasit. Az oroszoknak sem (lenne) szabad megengedni, hogy egy ekkora falatot büntetlenül lenyelhessenek. Akárhogyis, hangsúlyozott orosz-barátságunkkal, egy az oroszokkal reménytelen küzdelmet vívó, szabadságvágyó nép ellenében alighanem rossz lóra teszünk. És 1956-tal a hátunk mögött a tükröt is kerülni kéne.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2014. március 02. 18:01
Nem "hangsúlyozott oroszbarátságról" hanem üzletről van szó. A németek, britek, franciák, kínaiak sem "hangsúlyozott oroszbarátok". A finnek is oroszokkal építtetik az atomerőmüvüket, holott messze nem "oroszbarátok". mi meg a Kárpátalján nyomorgatott magyarok miatt nem vagyunk "hangsúlyozott ukránbarátok". Ez nem a mi háborúnk felebarátaim.
Steppenwolf
2014. március 02. 17:23
"Akárhogyis, hangsúlyozott orosz-barátságunkkal, egy az oroszokkal reménytelen küzdelmet vívó, szabadságvágyó nép ellenében alighanem rossz lóra teszünk. És 1956-tal a hátunk mögött a tükröt is kerülni kéne.” Ehhez képest a valóság: "Magyarország az ENSZ alapokmánya figyelmen kívül hagyásaként értékeli Ukrajna területi épségének megsértését, ezen felül felszólítja az 1994-es budapesti memorandum aláíróit, tartsák be a dokumentumot, mely garantálta Ukrajna területi integritását. A magyar külügy tárgyalásokat szorgalmazna." Tudom, hazudtok reggel, éjjel meg este, de ez már kezd egyre unalmasabb lenni, és ha még ezt a tempót folytatjátok, a Jobbik is beelőzi az Összefosásotokat.
antioxi
2014. március 02. 16:02
Ha nem lesznek képesek az ukránok olyan országot kialakitani, amely egyenlő távolságot tart Oroszországtól és az USA/EU-tól akkor Ukrajna a múlté.
Akitlosz
2014. március 02. 15:56
Aztán milyen alapon is vizionál a szerző magyar-orosz háborút? Nem kicsit cinikus lenne a magyar honvédséget azért hadba küldeni, hogy kárpátalja továbbra is ukrán uralom alatt maradjon. Inkább éppen ideje lenne Ukrajnát nyugat felől is megtépázni. Mit tett Ukrajna azért, hogy a Krím félsziget, kelet-Lengyelország, Kárpátalja, Bukovina az övé legyen? Semmit. Ajándékba kapott mindent a szovjetektől. S ezt az országot védje meg a NATO? Talán inkább Kárpátalját védje meg az ukránoktól!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!