Fityisz-ország lettünk (Kardos Gábor) − Mandiner négyévértékelő III.

2014. március 31. 18:28

Megkötött a rendszerbeton, talán évtizedekre.

2014. március 31. 18:28
Kardos Gábor
Mandiner

A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult; rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük.

*

Kardos Gábor: Fityisz-ország lettünk Fityisz-ország lettünk. Nem csak azért, mert a Fidesz az utóbbi négy évben maga alá gyűrte az országot közjogilag, médiapolitikailag, az érdekkörébe került és közgépesített gazdasággal, stb. Tulajdonképpen hosszabb, az átkos-váltástól máig tartó folyamat eredményeként jutottunk oda, hogy szinte mindegy, mit írnunk meg az itt-ott zárványként megmaradt függetlenebb médiafelületeken; amikor a tömegtájékoztatás és tömegirányítás már lényegében egy szűk érdekkör irányítása alá került, ahogy a gazdaság is. Közgép-ország. Valaha még mindenre „polgári” jelzőt aggattak, ma már szó sincs erről, maradt a rezsi-populizmus.

Megkötött a rendszerbeton, talán évtizedekre. Hiába is festenék át „választások” címén más színűre, ha a közgép-beton ugyanaz marad. A paksi alku pedig megmutatta, hogy oda a gazdasági szuverenitás is, a politikairól nem is beszélve. A keleti nyitás, az elvesztett keleti piacok és kapcsolatok visszaszerzése amúgy jó irány lett volna, ha nem ide vezet, meg a baltás gyilkosok kiadásához „üzleti alapon”. Minket már annektálni se kell, hogy ne legyünk függetlenek, mert ezt elintézte az ország „elitje”. Hogy milyen lesz a majdani Magyarország, arról nehéz beszélni, de nem túl nehéz kitalálni.

A szerző filozófus, borkereskedő 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amok
2014. április 01. 10:31
nehéz lehet neked
sobrk
2014. április 01. 10:28
..se nem filozófus, se nem borkereskedö, legfeljebb részeg...
Hober Marlow
2014. április 01. 06:42
Jéééé, a Hülyemáj nem más, mint ez a Kardos nevű borpocsékoló??? :D
1120
2014. április 01. 00:55
A "közgép-beton" a te fejedben kötött meg, haver! XD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!