Szétszakadhat-e Ukrajna?

2014. március 08. 07:51

Volt már magyar kezdeményezésre népszavazás 1991-ben, a lakosság 98%-ban megszavazta az autonómiát (a magyarok aránya csak 12% ). Viszont az ukrán állam megalkotói nem vették figyelembe a népszavazás eredményét. Interjú.

2014. március 08. 07:51
Darcsi Karolina
OXOX

Nektek, kárpátaljai magyaroknak melyik forgatókönyv lenne a legmegfelelőbb? Ha szakadna az ország vagy, ha egybemaradna? Elképzelhetőnek tartod, hogy az ország keleti felében az oroszajkú lakosság Oroszországhoz szívesebben tartozna?

Ukrajna egy mesterségesen létrehozott állam, nem rendelkezik történelemmel, tradíciókkal. Krím volt az utolsó terület, amit a mai ország területéhez csatoltak. A tatár lakosságot kitelepítették és elsősorban oroszokat telepítettek a helyükre. Ukrajna abban a szerencsétlen helyzetben van, hogy a nyugati területeken ukrán lakosság él, míg a keleti, illetve déli területeken orosz. Amíg a nyugati területeken élők teljes egészében elutasítják az orosz fennhatóságot, a keleti megyékben élő orosz lakosság egy része nem tartja elképzelhetetlennek, hogy ezek a területek visszacsatlakozzanak Oroszországhoz. És van egy jelentékeny népesség, aki nem utasítja el egyik oldalt sem. A Janukovics elleni tüntetések nem elsősorban arról szólnak, hogy uniósok leszünk-e vagy sem. A kormányzás erőszakossága és a vilniusi szerződéstől való visszatáncolás csak utolsó lökést adtak az eseményeknek. A demonstrációk inkább rendszerellenes tüntetések. A hatalom ellen, a korrupció, és a borzasztó közállapotok ellen. A magyar közösség üdvözöl minden olyan kezdeményezést, ami az ország közállapotait normalizálni szeretné. A magyarság örül, hogy az ukrán társadalom felismerte, hogy változtatni kell az országon. Mindenképpen partner szeretne lenni, és azt szeretné, ha európai értelemben vett jogállamot építenének Ukrajnában, ahol a kisebbségek jogai biztosítva vannak. A magyarság mindenféleképpen ezeknek az erőknek szurkol. Az viszont még kétséges, hogy ki tudja ezt megteremteni.

Szóval azt mondod az elmúlt 23 év közállapotai ellen robbantak ki a tünetesek?

Amikor Ukrajna kivált a Szovjetunióból komoly gazdasági potenciállal rendelkezett, 52 milliós népességgel, atomfegyverekkel. A függetlenné válás együtt járt a gazdasági mélyrepüléssel. A virágzó szocialista nagyvállalatok tönkrementek, megváltoztak a tulajdoniszonyok, a korrupció és a feketegazdaság nagyon nagy méreteket öltött. Megközelítőleg 60 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye a 90-es években. A mai napig nem sikerült elérni, hogy az ukrán gazdaság kitermelje a szociális rendszer és az államapparátus fenntartásához szükséges pénzeket. Az ország nyugati és orosz pénzügyi segítséggel képes finanszírozni önmagát. Voltak próbálkozások az elmúlt években arra, hogy európai értelembe vett demokráciát hozzanak létre, és jó irányba változtassanak az ország helyzetén. Ilyen volt például a narancsos forradalom akkor úgy látszott, hogy győzni fog a demokrácia.

Kik voltak a legfőbb haszonélvezői az elmúlt 23 évnek? Kikből lettek a terepjárós ukrán emberek? A politikusok, oligarchák?

A hatalmat átvevő elitet három csoportba lehet osztani. Elsők a nemzeti erők, az ukrán érzelműek voltak, viszont ők nem voltak elegen és nem voltak eléggé megszervezve ahhoz, hogy igazi rendszerváltást tudjanak véghezvinni. A másik csoportba a régi rendszerből átkerült, párt és nómenklatúra csoportok, a harmadikba pedig azok a gazdaságot irányító oligarchák tartoztak, akik részt vettek a privatizációban. Ők azok, akik folyamatosan pumpálják ki az államból az anyagi forrásokat. A felsoroltak közül a legmeghatározóbb csoportok az oligarchikus klánok. Ők eddig minden politikai érőt támogattak, akik épp hatalmon voltak. Viszont Janukovics hatalomra kerülésével, a választási rendszeren keresztül direkt részt vesznek az ország irányításában.

Ha az államalakulat teljesen megváltozik, el tudsz-e képzelni egy olyan helyzetet, amikor ottani magyar közösségek népszavazásos úton döntik majd el azt, hogy melyik országhoz tartozzanak?

A magyaroknak fel kell készülniük, akár egy ilyen helyzetre is. Volt már magyar kezdeményezésre népszavazás 1991-ben, a lakossága 98%-ban megszavazta az autonómiát (csak 12% a magyar lakosság). Viszont az ukrán állam megalkotói nem vették figyelembe a népszavazás eredményét. Most nincs arra szabály, hogy miként kellene egy népszavazást lebonyolítani, mivel Janukovicsék megszüntették az intézményt. Egyelőre nem úgy néz ki, hogy az ország teljesen szétszakad. Viszont ha igen, akkor akár újból népszavazás útján dönthetnénk el a terület hovatartozását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Corporate Soldier
2014. március 08. 15:10
"Ha az államalakulat teljesen megváltozik, el tudsz-e képzelni egy olyan helyzetet, amikor ottani magyar közösségek népszavazásos úton döntik majd el azt, hogy melyik országhoz tartozzanak?" "A magyaroknak fel kell készülniük, akár egy ilyen helyzetre is. Volt már magyar kezdeményezésre népszavazás 1991-ben, a lakossága 98%-ban megszavazta az autonómiát (csak 12% a magyar lakosság). Viszont az ukrán állam megalkotói nem vették figyelembe a népszavazás eredményét. (...) Egyelőre nem úgy néz ki, hogy az ország teljesen szétszakad. Viszont ha igen, akkor akár újból népszavazás útján dönthetnénk el a terület hovatartozását.” Ez a bátor nő egyszemélyben többet ér, mint az egész gyáva, szarfaszú magyar külügy martonyival az élen.
ottapont
2014. március 08. 14:09
Volt már magyar kezdeményezésre népszavazás 1991-ben, a lakossága 98%-ban megszavazta az autonómiát (csak 12% a magyar lakosság). Viszont az ukrán állam megalkotói nem vették figyelembe a népszavazás eredményét. És ezeknek csápolnak most aléltan a balhibbantak!
S0ma
2014. március 08. 12:08
Ukrajna-éppen azért, mert nem nemzetállam-, ma már konc.
FabiánA
2014. március 08. 10:07
A Csajszit ismerem a Beregszászi fősulin tanít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!