Az angyali ország ördögi

2014. február 08. 10:32

Remekül érzem magam Kanadában, még látogatóba sem kívánok visszamenni. Interjú.

2014. február 08. 10:32
Kertész Ákos
Népszava

Mennyire terhes illetve hálás »szerep« az Orbán-rendszer első politikai menekültjéé?

Nem csak az Orbán-rendszernek, de az Európai Uniónak is az első politikai menekültje vagyok. Kanada gesztusa azt bizonyítja, hogy nekem volt/van igazam! Ez felelősséggel jár; a befogadó országnak, Kanadának, választott új hazámnak nem okozhatok csalódást. De nem a »szerep« minősít. Az minősít, amit azóta teszek és főképp írok, mióta elüldöztek, és az nem a szerepből fakad. Egyszerűen folytatom, amit egész életemben csináltam. Megpróbálok ember maradni minden fajta embertelenségben.

Ha visszamehetne az időben és a kézirata felett ülne, kihúzná a »genetikusan« szót?

Semmi szín alatt! Annak ellenére sem, hogy ez az egyetlen kifejezés – »genetikusan« – olt az, amibe bele tudtak kötni, hogy minden demokratának megüzenjék: így jár az, aki szembefordul a Fidesz-diktatúrával. Egy: nem először írtam le, kettő: pontosan tudtam, mit mondok, mi a szó jelentése, használati szabálya. A baloldali liberális értelmiség színe-java sietett elhatárolódni tőlem, villámgyorsan magukévá tették a hatalom hazug rágalmait. A Mazsihisz az elsők között volt! A direkt félreértelmezett »genetikusan« határozószó volt az ürügy, de voltaképpen az verte ki biztosítékot, hogy megírtam: Magyarország az egyetlen ország Európában, amelyik nem mutatott megbánást a holokauszt idején elkövetett rémtettekért. (...)

Tavaszra áll majd a Szabadság téren a német megszállási emlékmű. Mit gondol az »angyali« Magyarországról? 

Az elmúlt huszonnégy órában zavaros hírek érkeztek hozzám a szoborról, nem tudni Orbán Viktor meghátrál-e vagy sem. S ha meghátrál, minek lesz köszönhető? A várható elítélő nemzetközi fogadtatásnak, vagy annak, hogy a magyarországi zsidók képviseletében a Mazsihisz esetleg bojkottálni képes miatta az »emlékév« hivatalos eseménysorozatát? Nem szívesen jósolok, de a Mazsihisz bojkottját éppúgy valószínűtlennek tartom, mint Orbán Viktor meghátrálását. Az »angyali« Magyarországról azt gondolom, inkább »ördögi«. Amúgy meggyőződésem, hogy a történelemhamisítás csak tovább torzítja – bibói értelemben – a magyar néplelket. Az eltorzított lelkű nép és torz lelkű vezetői egymásra találásának történelmi kimenetele csak tragikus lehet. Az élet rendszerint csak egyetlen esélyt kínál. Ha valaki – akár egy személy, akár nagyobb közösség, nép, nemzet, ország – azt az egy sanszot elszalasztja, még egy lehetősége nem lesz. Magyarország elszalasztotta a rendszerváltáskor tálcán kínált lehetőséget, hogy csatlakozzon a civilizált, szabad világhoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aaronboy
2014. február 09. 18:25
Kertész, vén faszi! Ne szítsd bennem az anticionizmust!
Wazze
2014. február 09. 09:59
"Remekül érzem magam Kanadában, még látogatóba sem kívánok visszamenni." Hál' Istennek!...
Peter8811
2014. február 09. 07:57
Ákos bácsi különben a Makra nagyon felkeltette a figyelmemet. Mivel te lemezlakatos életét dolgoztad fel én hálából egy ÁVH-s történetét dolgozom fel Makramé címmel. Amiben egy ÁVH-s tiszt átlábal a lemezlovasi pályára. Makramé a gépírónője, aki sokat hímez az ÁVH-s tisztekkel. A regény végére Schlachammer Izidorban, -a Makraméba szerelmes ÁVH-s tisztben- megfogalmazódik a végső Khónkluzió: Makramé mé' ül rá folyton idegen makkra, mé? Bánatában inni kezd, majd kivándorol Boros-Kanna-dába. Egyelőre nem árulok el több részletet, nehogy Settenkedő bácsi lenyúlja a témát mint a sajtos szalámit.
atila68
2014. február 09. 05:45
Kedves Ákos bácsi! Minden zsidó nemzetiségű és/vagy vallású magyar állampolgár nevében szeretném üdvözölni azon döntését, hogy (ahogy Dániel Péter) nem látogat többet a Kárpát medence vidékére. Külön örömöt okozna, ha a magyarországi zsidóság helyzetét rontó, a többségi társadalom szemében annak megítélését negatív értelemben befolyásoló tevékenységével is, egyszer és mindenkorra felhagyna. Csodálkozom, hogy az olyan szélsőségesen gyülölködő, és gyűlöletet provokáló egyedektől, mint ön is, nem határolódik el egységesen a magyarországi zsidó képviseletek mindegyike.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!