Megvédeni a szabad intézményeket

2014. január 09. 20:25

Eszelős roham veszélyezteti a szabadságot korunkban: a kettősmérce kísértete járja be Európát. Egyre több szellemi központot száll meg brutális mohósággal az agresszor. Elfojtja a szabadságot, ahol teheti.

2014. január 09. 20:25
Kovács G. Tibor
Gondola

A XX. század erkölcsi relativizmusa után most a kettősmérce realitása zúz.

Teljes gátlástalansággal és kidolgozott műveletekkel ront a szabadságra kontinens-szerte, sőt a tengerentúlon is. Jól felismerhető a megtervezettség. Kínos aprólékossággal próbálja a szabadság kis köreit dúlni a kettősmércés rögeszme.

Hézagmentes totalitarizmusra tör a glóbuszon.

Számos intézményt már  unión belül és kívül is – eltorzított, küldetésének betöltésére alkalmatlanná tett a kettősmércés önkény. Közpénzből tevékenykedő struktúrákat is a kettősmérce szolgálatára késztetett. Rombolja a magánszerveződéseket is. (...)

A legnagyobb kockázat az lenne, ha a kettősmérce a kontinens teljességében intakttá tenné basáskodását. Nemzedékek ereszkednének alább, szellemi, erkölcsi züllést szenvednének a társadalmak. A szabadság emléke is feledésbe borulna.

A szabadság kincs. Mely ellopható. Vigyáznunk kell rá.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2014. január 09. 22:13
A szerző láthatólag önterápiás eszközként használja a Gondolát, nem pedig - az eredeti rendeltetése szerint - gondolatok és érvek közvetítésére az olvasóközönség felé. Annyira homályos és megfoghatlatan az iromány, hogy ehhez képest a delphoi jósda kinyilatkoztatásai IKEA-összeszerelési útmutatók.
nyugalmazott tanár
2014. január 09. 20:55
Egyetértek az írás gondolataival. Tiszta és világos beszéd. Ám reménytelen óhajt fogalmaz meg. Amióta és amíg létezik liberális eszme, amíg létezik szocialista politika, addig szükség van a kettős mércére. Nélkülözhetetlen, mert különben szembesíteni kellene a szellemiségük egész fejlődéstörténetének összefonódásával, a legembertelenebb és legvéresebb ideológiákkal, eszmékkel és történelmi előzményekkel. Kedzve a 18. századvég liberális és szocialista vezéregyéniségeinek munkásságával, egészen napjaink liberális és szocialista politikájáig. A liberalizmus és a marxi eszmevilág vetette meg a lenini és sztílini bolsevizmus számára az ágyat, az amerikai haladó értelmiség tapsikolása mellett, és azok váltak az ugyancsak ünnepelt fasizmus majd a nemzetiszocializmus kútfőjévé. Mindez oly mértékben anakrinisztikus történet, mint amennyire önellentmondásos a háború utáni "államszocialista rendszer" szellemisége, személyi összetétele és embertelen elnyomó rendszere. Folytatva és tovább éltetve a nagy elődök legborzalmasabb eszméit és gyakorlatát. Ha a mérce nem lenne kettős, akkor a mai közélet és uralkodó elit kétharmada valami büntetőintézményben töltené az élete hátralevő részét, feje tetejére kellene állítani az eddigi narratívát, ami demokratának nevezi a totális állami terrort és lefasisztázza a szabadságukért vergődő küdelmet folytató elnyomottakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!