A sárga csillagot kitűzni arcpirító pofátlanság

2013. november 21. 10:21

A hatszázezer kiirtott magyar zsidó méltó emlékét a legkevésbé sem szolgálja az, ha szenvedésük és pusztulásuk borzalmait a körülöttünk zajló hitvány politikai hisztivel összemossuk.

2013. november 21. 10:21
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

A választás közeledtével a Jobbik vezetői útjára indítottak egy metroszexuális imázskampányt, mellyel kényszeredetten igyekeznek demonstrálni, hogy nem lógnának ki a bécsi melegfelvonuláson hömpölygő, jól öltözött, lazán bulizó, kozmopolita tömegből. Ezzel párhuzamosan mindenesetre ismét odavetettek egy sokszor jól szolgált csontvázat a súlyosan Trianon-sérült keménymagnak. Ők mindig biztos kézzel ránthatók össze mondjuk egy Horthy-szobor felavatására, ahol aztán garantáltan zsidóznak annyit, hogy az esemény meg a fölötte keselyűk gyanánt kőröző politikusok egyaránt megkapják a maguk fél percét az esti Híradóban. Régi recept, nem ez volt az első, és nem is ez lesz az utolsó politikai fizetőeszközre váltása a kormányzó emlékének, akinek számos hibája és bűne mellett tagadhatatlan erénye volt, hogy mélységesen megvetette azt az agresszív, lumpen és militáns szélsőjobbot, amelyet a Jobbik az ő személyére hivatkozva időről-időre a társadalmi békétlenség felkeltésére használ. Ez persze még csak a kezdet, tavaszra nyilvánvaló, hogy újra a legnagyobb fordulatszámon turnézik majd a párt operetthadserege, a Magyar Gárda, akik ismételten felszámolják a cigánybűnözést, ahogy az kampányidőszakban szükséges és kívánatos.

Aminek pedig igazán örülhettek a politikai mező bármelyik térfelén hörgő, balhéra és polgárháborús adrenalin-löketre kiéhezett pártultrák, az az, hogy a Jobbik színpadias látványpolitizálásából, és így az esti Hiradóból egyaránt nem szándékoztak kimaradni a holokauszt-sérült oldal radikálisai sem. Döbbenten láttam néhány már-már komikus méretű sárga csillagot, meg számos kisebbet is a Horthy-szobor avatásán megjelent ellentüntetőkön.

Az ellendemonstrációkkal, villámcsődületekkel nincs semmi bajom. A Horthy személye körül zajló, mértékét vesztett hisztériával, meg azzal, hogy minimális történelmi hűség helyett két szélsőséges narratívát próbálnak rákényszeríteni a magyar társadalomra, na azzal már igen. Horthy nem volt egy nagy formátumú és progresszív politikájú államférfi, de nem volt tömeggyilkos sem. Ezek a vélemények amilyen sommásak, társadalmilag annyira rombolóak, nem véletlenül gerjednek fel minden alkalommal pártpolitikai érdekek mentén. A rendszerváltás óta a hétköznapi diskurzus egyre bejáratottabb részeivé váltak, olyannyira, hogy időnként rendőrök sorfalának kell megakadályoznia az ennyire eltérő álláspontot képviselő hobbitörténészek tömegverekedését.

A sárga csillag viselése azonban nem csupán ízléstelen, hanem kegyeletsértő és hamis gesztus. Ha valaki úgy érzi, hogy a hazájában felütötte a fejét az antiszemitizmus, és azzal szemben nyilvánosan akarja demonstrálni, hogy ő zsidó vagy a szolidaritásában akarja részesíteni a zsidóságot, arra tökéletes eszköz a kipa vagy hardcore-tüntetők számára mondjuk az izraeli zászló. A sárga csillag azonban nem azt jelenti, hogy az azt viselő személy zsidó, nem azt jelenti, hogy elég az antiszemitizmusból. A sárga csillag azt jelenti, hogy az országban összeírások és gettósítások, vagonírozások és deportálások zajlanak. A sárga csillag önkéntes viseletének akkor volt ott az ideje, amikor Dánia királya és annak alattvalói magukra tűzték, hogy ezzel szabotálják a dán zsidók elhurcolását.

A sárga csillagot ma Magyarországon kitűzni arcpirító pofátlanság. Nem tagadom, hogy kurva nyomasztó ez az ország fehérnek és cigánynak, kereszténynek és zsidónak egyaránt, és lehet is oka bármelyiküknek félni - főleg azoktól a politikusoktól, akik addig hányják lapátszám egymásra a polgárháború parazsát, míg egyik izzó darab bele nem esik egy hordó benzinbe - viszont mindezt asszociatív viszonyba hozni a negyvenes évekkel meg a német megszállással, ez olyan mértékű aránytévesztés, amely nyilvánvalóan jelzi úgy a múlt, mint a jelen mélységes meg nem értését.

A hatszázezer kiirtott magyar zsidó méltó emlékét a legkevésbé sem szolgálja az, ha szenvedésük és pusztulásuk borzalmait a körülöttünk zajló hitvány politikai hisztivel összemossuk. Ez nem más, mint a holokauszt aprópénzre váltása aktuális politikai célok érdekében. A sárga csillag viselése az EU-Magyarországon hasonló mértékű tiszteletlenség az elpusztított zsidókkal szemben, mint amikor mások annak érdekében matekoznak, hogy a halálgyárak hatékonyságát bagatelizálni, a legyilkoltak számát csökkenteni legyenek képesek. A ma Trianon- és holokauszt-neurotikusai kitartóan igyekeznek a huszadik század vérzivatarainak szelét saját vitorláikba fogni hitvány csatározásaikhoz, melyek egy lavór langyos vízben zajlanak. Sajnálatos, hogy beteges játszadozásuk minden esetben elnyeri a hatalmi osztály politikai felhatalmazását, sőt a pártok már-már obszcén élvezettel gerjesztik a múlt traumáiból táplálkozó őrjöngő indulatokat. A diagnózis kézenfekvő: a magyar társadalom súlyos szenvedélybeteg. Patológiás függőséget mutat a történelmi tőke aprópénzre váltása, majd filléres alapon zajló elkártyázása iránt. Állapota súlyos, bár továbbra sem életveszélyes, a fokozott figyelem azonban ajánlott, a beteg ugyanis rohamai során időnként jobb, máskor bal kezével sérti magát.

(Megjelent a Nevem Senki című hetilapban.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2013. november 21. 15:47
Mr Fabulous http://youtu.be/oG4ndbhOkpI [Hozzászóló kiszűrése] 2013. november 21. 15:45 Ugye nem azt akarod mondani, hogy Chewbacca, aki két és fél méteres, és a Kashyyyk bolygón született elköltözik az Endorra, kizárólag azért, hogy te rendes, szép, jobboldali cikkeket olvashass a mandineren? Ennek semmi értelme. Ha Chewbacca nem él az Endoron, tanulj meg előzményezni! Ennyit szerettem volna elmondani." Na tessék Mr. Fabulous válaszolt. Katartikus élmény.
catalina9
2013. november 21. 15:45
Senye Péter [Hozzászóló kiszűrése] 2013. november 21. 15:20 Hm...: http://subweb.diis.dk/graphics.." Nem olvastam végig, de az tény, hogy szinte minden országban alakult Waffen SS alakulat, így például a Charlemagne, a Viking stb stb. volt francia, szovjet, skandináv, sőt még angol alakulat is, ha jól emlékszem ebben az egyik angol miniszter gyereke is belépett. Ezek nem mind Hitlerre esküdtek föl, hanem a kommunizmus elleni harcra. Kiválóan kiképzett, magas harciszellemű alakulatok voltak, és általában a Wehrmacht irányítása alatt harcoltak. Úgy rémlik, Nastasja Kinski apja, Klaus Kinski is SS katona volt. No meg Günter Grass is. Ezt még megbocsátották neki, de azt már nem, hogy szólni mert Izrael atombombájáról.
catalina9
2013. november 21. 15:38
Mr Fabulous http://youtu.be/oG4ndbhOkpI [Hozzászóló kiszűrése] 2013. november 21. 14:03 Az ő cikkénél kezdtél sírni, hogy a mandinert elöntik a ballib vélemények. Tanulj már meg előzményezni, könyörgök!" Előzményezni..., hű de tudományos, na ezt még ízelgetem egy kicsit, majdnem olyan szép, mint a kirekesztő.... De mielőtt "előzményeznénk" javaslom tanuljon meg olvasni. Nem oly fennkölt mint az "előzményezés" de néha nem árt. Szóval kezdjük a kályhától Mr. Fabulous, ezt írtam: "Ma megint ellepte az állítólag semleges, független, stb. stb. mandinert a vörös köd. Az oldalkinálaton csak úgy hemzsegnek a ballib szerzők, első becslésre olyan 80%-ban uralják a mandinert. Volt már, hogy csak 70% volt a vörös túlsúly." Gondos olvasás után jöhet az értés, és akkor -jó esetben- kiderülhet, hogy az oldalkínálatról van szó és nem Puzsér cikkéről, továbbá nem a véleményekről, hanem az oldalkínálaton szereplő cikkekről. Szóval Puzsérnak semmi köze ehhez. Már az első reakciója, miszerint Puzsért ballibnak tartom é, előrevetítette azt a gyermeteg törekvést, hogy megpróbáljon fogást találni rajtam, de hát napi tíz ilyen gyermeteg próbálkozással találkozom. Gondoltam egy kérdéssel viszonylag udvariasan leszerelem, mire maga jön az előzményezéssel.. Hát ez még nekem is új.. Azért azt tanácsolom Mr. Fabulous, ha velem akar próbálkozni előtte erősödjön egy csöppet. Előzményezésképpen...!
kjkj945
2013. november 21. 15:32
http://www.mariaorszaga.hu/images/hirek/25551.gif pucérnak így jó???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!