B+

2013. szeptember 24. 11:00

Magyarországon az MSZP-től balra is van élet, sőt, nem kicsi!

2013. szeptember 24. 11:00
Szanyi Tibor
Szanyi Tibor
Népszava

„Nos, akármi is a balkéz középső ujját felmutatók konkrét politikai ösztöne, a helyzet az, hogy a népnek meg tele van a töke. Így! A válság előtti évtizedek pezsgése, pontosabban a versenyszerű előre rohanás, az erőforrások hitelbe habzsolása, a kizsákmányolás felpörgetése valamelyest elfedte a kapitalizmus eddig ismert formájának haláltusáját, s ami a szörnyű, hogy a harmadik utas baloldaliak is ludasak voltak ebben. Ezért oly nehéz ma balról érvényesülni, hiszen az emberek gyakran kevés különbséget látnak bal- és jobboldal között, főleg tán Németországban, ahol Merkel gátlástalanul lopkodja a baloldal verbális eszközeit. Nem véletlen tehát, hogy a klasszikus, a kapitalizmust is »barátian« kezelni képes szociáldemokrácia mellett egyre nagyobb erőre kapnak a marxista mozgalmak, amelyek legitimációja viszont megkérdőjelezhetetlen a másik oldalon ordaskodó szélsőjobb sajnálatos létéhez képest.

Magyarországon hasonló a helyzet, habár idehaza minden színnek picit másabb az árnyalata, mint Németországban. Merkel egy balra is kacsingató konzervatív középutas, Orbán viszont egy szélsőbalos retorikát nyomó szélsőjobbos populista. A német szocdemektől középre nézve alig található számottevő és hasonszőrű erő, hiszen a liberálisaik jobbra húznak, zöldjeik pedig sötétzöldek. Van viszont erős német balpárt! Az MSZP ugyanakkor, tehát most fedezi fel a nálunk észlelhető befolyású ballib és zöldbal hazai egyesülését (N.b.: helyesen azonnal szövetséget is kötöttünk vele!), viszont előttünk áll még a tőlünk balra lévő tömegek korrekt észlelése. Úgy is mondhatni, hogy Magyarországon az MSZP-től balra is van élet, sőt, nem kicsi!

Mielőtt bárki a thürmeri Munkáspártra asszociálna, gyorsan leszögezem: ők a baloldali horizont határainak túloldalán vannak, ha vannak egyáltalán. Ám az ultrabaloldallal nincs semmi közös dolgunk! Ma már bizton (akár több) százezres nagyságúra tehető viszont a Munkáspárt 2006, illetve a nem kevés egyéb baloldali szervezet, mozgalom tábora. Ők azok, akik előbb-utóbb a feltétel nélküli alapjövedelem filozófiája és egyéb, többnyire újmarxista gondolat mögé szerveződnek, amint ez szépen bontakozik is ki az igen színvonalas ideológiai műhelyeik (pl. Munkások Újsága, rednews.hu, transform.hu) tanúsága révén. Ők azok, akik a - radikális baloldal hiányában a Jobbik felé sodródó - fiatalok fejében egyre népszerűbbek, hiszen gyűlöletmentes, közösségi platformon állnak. Nélkülük baloldali jövőt aligha lehet építeni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
becike4
2013. szeptember 24. 17:44
Mint a tintás példája mutatja, az agyhalálon túl is van élet.
sine ira et studio
2013. szeptember 24. 17:37
Tibikém, ami a B+-t, illeti sikeresen levizsgáztál bunkópozitívra, de ez nem mai történet. Tetszik amúgy a szómágia: a jobboldalon szélsőségesek vannak, a baloldal viszont csak "ultrák." Nem ciki érzés, hogy nálad még 2013-ban sem dőlt le a berlini fal, te kis demokrata? :)))))))
atila68
2013. szeptember 24. 17:03
,,,és ez az ember fogja képviselni ez Európai Unióban a magyar baloldalt. Kedves Mesterházy Attila! Önök Európa szeme láttára felköpnek, és alálökik a magyar nemzetet.
őshonos
2013. szeptember 24. 16:29
Most már mindent tudunk Szanyi kapitány bölcs elemzése kapcsán.Tudjuk ki balodali,ki van még azon túl is.Tudjuk,hogy ki Merkel asszony,ki zöld,sárga,ki kivel mit akar,vagy mit nem akar???Egyet viszont nem tudunk:mi az Mszp,hol van,mit akar,mi a programja??Ezt már három éve nem tudjuk,csak azt,hogy a Fidesz bármit mond az rossz.Még a nagyszámok törvénye sem érvényes a Fideszre,mert még véletlenül sem volt a szocik szerint egyetlen jó intézkedése.Na,ezek után ezt fogadjuk el reális elemzésnek????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!