Mit hozna Balázs Péter a Vígszínházba?

2013. szeptember 04. 11:31

Beköltözik-e a hamis, üres és semmitmondó huszáros-magyaros nosztalgia a Vígszínházba a jelenlegi, minduntalan a jelenkorra reflektáló, kortárs kérdéseket feszegető repertoár helyett?

2013. szeptember 04. 11:31
Kovács Bálint
Kovács Bálint
Egyfelvonás

„Balázs Péter, elsősorban az operettvalóságra építő színháza (Szolnokon évente legfeljebb egy-két »komolyabb« darabot visznek színre) nem tesz mást, csak szórakoztat. Elringat, semmiféle gondolkodásra nem késztet, nevetéssel nevettet, sírással elszomorít, de a ruhatárban ez a minimális hatás is köddé válik már. Sem a színház nem megy előre, sem a világ, sem a néző. A színház számtalan feladata, lehetősége, szépsége helyett csupán a kikapcsolódás lehetőségét adja meg. 

Balázs Péter színháza roppant népszerű, sokan látogatják - emlegetik sokan, de azt nem teszik hozzá, hogy a kereskedelmi tévék napi szappanoperáit több millióan követik lelkesen. Ez vajon azt jelenti, hogy a Barátok köztnek vagy a Jóban rosszbannak létjogosultsága lenne beköltözni a Vígszínházba?

Ízlésekről vagy jót, vagy semmit, mondja Csehov félművelt szereplője - mégis, a rossz ízlés könnyen megítélhető. Például, ha az ember megnézi a köztelevízión évről évre Szolnokról, Balázs Péter színházából közvetített szilveszteri gálaműsort (lásd feljebb). Amelyben a Sej, haj, beszéljent és több tucatnyi operettslágert énekelnek rettenetesen affektálva. Amelyben színesen villogó napszemüveget viselő férfiak dalolnak. Amelyben egyszer csak megjelenik a színpadon két, artikulálatlanul visítva egymást kergető bohóc. Amelyben (14 perc 30 másodpercnél) feltűnik Balázs Péter egy operett-lépcső tetején, ripacskodva énekel, majd megfogdossa a kolleganője melleit és fenekét. Amelyben huszárok lengetik a kardjukat, miközben a magyar vitézekről énekelnek egy lepedőnyi magyar zászló alatt. 

Minden elméleti fejtegetést félre lehet tenni: a rossz ízlés az, ami a legbiztosabban tönkretehet egy kulturális intézményt. Akár a főváros legnagyobb és egyik legnagyobb múltra tekintő színházát is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. március 12. 09:52
Aki olyan produkcióra volt kiváncsi amit a mű szerzője írt, megálmodott lement Szolnokra színházba. Aki arra volt kiváncsi mit gondol a rendező függetlenül a szerzőtől az itt Budapesten senyvedett. Könyörgöm, az akarom látni, amit Shakespeara, Madách és a többiek írtak!
balbako_
2014. március 12. 09:52
Már megint okosabb mindenkinél, már kurvára unom a nagy marha liberális eszét. Többször jártam a szolniki színházban, mert érdemes volt odamenni. Hatalmas kocsisorok húztak Budapest felé az előadások végén. A legnagyobb sikere Márai Kalandjának volt, amit még eddig úgy tudom Budapesten nem mutattak be.Tudom ajánlani mág a színészeket is, mert Mécs Károlyt, vagy Bitskei Tibort ott lehet látni, hallani. Kaposvár és Szombathely csak akkor jöhet számításba, ha a környéken nyaralunk. Már többször intettem ne tetesse hülyébbnek magát, mint amilyennek született, nem arról van szó, hogy nyelvileg leporolják kicsit a darabot, hanem arról, ha valakikre náci egyenruhát húznak, vagy, mint a III. Richárdban autóval járkálnak a színpadon és Richárd egy motoron mondja híres mondatát " Lovat, lovat, országomat egy lőért!Hogy én miről beszélek engedelmével, majd én kifejtem, nincs szükségem szellemi mankóra, pláne ilyen roggyant mankóra, mint maga. No, ennyit a szódobálásról, meg a liberális énmindentjobbantudok magas paciról, ami lám szégyenszemre ismét levetette magát. Nota bene az én korosztályommal színházról ne vitatkozzon, mert több darabot láttunnk, mint maga éspedi frenetikus szereposztással, rendezéssel.
Zokni
2013. november 12. 21:05
"Büdi vagy zokni..." - írja. Ez is egy tartalmas vélemény a ruhatisztító iparból egy olyan f. társtól, aki a fejét - úgy látszik - legfeljebb a szaglószerve tárolására használja...
Selamat
2013. november 12. 21:04
Meg szelel is. Büdöset.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!