Percepció és kreatúra

2013. augusztus 16. 16:20

Néhány tabu betartása mellett szinte mindenről készíthettünk filmet a Kádár-korszakban (én is), és elmondhattuk a televízióban (én is).

2013. augusztus 16. 16:20
Regös István
Mix Online

„Eörsi Mátyás cikkében még azt is mondja, hogy azt végképp nem bírja lenyelni, hogy Horvát János a Kádár-korszakban eltöltött riporteri éveit nem köpte le. Nem mocskolta a saját és társai teljesítményét. Nem hazudta azt, hogy a munkánkat minden szinten átszőtte a pártközpont parancsuralmi rendszere. És azért nem mondta, mert nem volt igaz. A kezek megkötöttségéről most nyithatnánk egy disszertációra elegendő szövegmennyiséget, de nem érdemes, elég annyit hozzátenni, ma sokszorosa a cenzúra annak, ami volt. Néhány tabu betartása mellett szinte mindenről készíthettünk filmet (én is), és elmondhattuk a televízióban (én is).

Mindezt tettük akkor, vállalva az esetleges seggberúgást, amikor Eörsi úr boldog külkereskedelmi jogtanácsosként vagy menő ügyvédként szenvedett a Kádár-korszak elnyomásától. Ha van indulat bennem, azért van, mert kedvelem Horvát Jánost, és nem engedem bántani (bár nem szorul a védelmemre), ráadásul igazságtalanul. A másik ok az, hogy évtizedeken keresztül magam is a Magyar Televízióban dolgoztam, és egyre jobban megutáltam azokat az embereket, akik a rendszerváltás után mindenféle koncért elárulták teljes életüket, összevissza hazudtak saját munkásságukról, szerkesztőségükről, és önmagukon kívül mindenkit kádárista, kommunista rendszerlakájnak tüntettek fel, névvel és névtelenül – nekem is jutott belőle.

Nem kétlem, hogy talán ezután a cikk után is lesznek jóakaróim, akik majd folytatják a mocskolódást. Ezúton is tudatom, hogy ez engem már régen nem érint, nem érdekel. Ezeket a fröcskölő, hazug embereket sajnálom, mert nem tudják, hogy akinek nincs múltja, annak jövője sincs.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2013. augusztus 23. 21:25
Annyiban igaza van Regösnek, hogy olyan filmeket, műsorokat, riportokat, cikkeket szabadon lehetett létrehozni, ami nem bírálta kádár elnyomó rendszerét. De azt a rendszert csak bírálni lehetett. És aki bírálta azt letiltották, kitiltották, eltiltották.
hosszúlépés
2013. augusztus 21. 22:26
Legalább nem tagadja a múltját.Egy kis ízelítő kedvenceidről: - Szaniszló Moszkvában végzett, Magyar Hirlap moszkvai tudósítója volt - Bencsik- Népszava, Népszabadsá és még lehetne folytatni. Nekik már "lecsorgott egy kis zsír" Pedellus, olyan sötét vagy, hogy a szádban világít a Negró.
imres
2013. augusztus 21. 22:24
hosszúlépés elvtárs! Most mondjam azt, hogy ezért vagytok szellemileg rühesek? Az összes többi elvtárssal együtt. Újságírószakon Moszkvában végzett fazon csípi a szemeteket, de Moszkvában kém szakon végzett aljas gazember kedves elvtársatok volt és védtétek a bíróság kapujáig.
OberEnnsinnen
2013. augusztus 20. 14:13
Maradjunk annyiban: sajtószabadság - 100%-ban - soha, sehol nem létezett, s nem létezik ma sem. Regös abban téved, hogy az ő szubjektív benyomását - "szinte mindenről készíthettünk filmet " - a Kádár-korszak valóságaként festi le. A korszak ördögi trükkje volt az, amiről Regös beszél öntudatlanul: úgy érezhetted, tényleg szabadon élhetsz, ha nem bántod Kádárt. Ez a beszűkített, hamis gondolkodás uralta el az országot, ami ma is pusztít, szinte kiirthatatlanul. Ezért van baj a helyzetmeghatározásokkal a társadalom, az egyén, a csoportok minden szegmensében, s ha nem vagy tisztában helyzeteddel, azt sem tudhatod, mit kell tenned. Ezt folytatta, folytatja a bal-lib oldal Na és?-politikájával, érdekük a tisztánlátás megakadályozása, akár minden áron - lásd a 2006-os állami provokációktól az eladósításon keresztül a cigánygyilkosságokig...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!