Dachaui dilemma

2013. augusztus 22. 18:55

Naivitás lenne azt gondolni, hogy nem játszott benne szerepet némi politikai számítás, hiszen tudni lehetett: ezzel Merkel ellopja a show-t szocdem kihívója elől.

2013. augusztus 22. 18:55
Inotai Edit
NOL

„Kisebb vitát kavart Merkel kedd esti dachaui vizitje, amit a német ellenzék egy része a választási kampány ízléstelen részének minősített. A kancellár nemigen foglalkozott a kritikával, mint ahogy meghívója, a 93 éves Auschwitz- és Dachau-túlélő, amúgy szociáldemokrata Max Mannheimer sem. A gesztus nagyobb volt annál, hogy azt a napi pártpolitika szintjére silányítsák.

A meglepő mozzanat a történetben nem az, hogy Angela Merkel két bajor fellépése közben beiktatta a dachaui koncentrációs tábort és emlékközpontot. Ez állítólag a saját kérése volt, amikor meglátta a munkatársai által összeállított útitervet. Naivitás lenne azt gondolni, hogy nem játszott benne szerepet némi politikai számítás, hiszen tudni lehetett: ezzel Merkel egyértelműen ellopja a show-t szocdem kihívója elől. De még ez sem változtat azon a tényen, hogy ezt előtte egyetlen német kancellár sem tette meg. A szociáldemokraták mintha még kevésbé hajlottak volna az ilyen gesztusokra, mint a kereszténydemokraták. Külföldön más térdet hajtani, de otthon, a saját múlttal, a saját bűnökkel, a saját szégyennel és felelősséggel szembenézni még mindig sokkal nehezebb.

Mélységes fájdalommal és szégyenérzettel állok itt – mondta rövid beszédében a kancellár, aki később, a sokat bírált választási sörsátorban is hangsúlyozta: nem szabad megengedni, hogy a szélsőjobboldali, radikális eszmék ismét megerősödjenek Európában. Nem szabad megengedni, hogy vallása, származása, bőrszíne, politikai nézetei miatt bárkit is üldözzenek. Ez már a felnövekvő generációk felelőssége, és ez alól senki sem bújhat ki, sem Németországban, sem Európában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2013. augusztus 23. 00:01
Várom már, mikor mondja Európa azt, hogy elég! Mocskos célokra használni emberek tömegének szenvedéseit, ízléstelen és megvetendő.
ciseaux
2013. augusztus 22. 22:54
AHA!! Lebuktak! Már maga a NOL is politikai show-nak tartja Dachau-t!
Oscar Rionavelli
2013. augusztus 22. 22:17
Merkel asszony echte zsidó. A halachikus szabályok szerint makulátlan a pedigréje. Erre odaáll a gázkamrák árnyékába, és szégyelli magát. Ezt nem igazán értem. Mint zsidónak nincs mit szégyellnie. Mint volt Stasi besúgónak már annál inkább lenne, de nem Dachauban. Ez lenne a múlttal való szembenézés? Eh, kibaszott magyarok, még egy zsidót sem tudnak odaállítani, hogy szégyellje magát a nevükben! Pedig van néhány díszzsidó a jobboldalon, ahogy mondják a felvilágosult oldaliak.
Wazze
2013. augusztus 22. 21:39
Európa szégyene ez a cionista picsa... Már eleve az szégyen, hogy minden európai országban a kötelező mantrát kell szavalni, másképp labdába sem rúghat a delikvens... "...bőrszinre, nemre, fajra, vallásra... blah, blah..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!