Magyarok Világszövetsége: 75 év tanúja

2013. augusztus 23. 09:29

Ha mostoha körülmények között, ha megfogyatkozva is, de az MVSZ fennmaradt, és nemzetépítő tevékenysége nem szűnt meg.

2013. augusztus 23. 09:29
Borbély Zsolt Attila
Borbély Zsolt Attila
Erdélyi Napló

„Az MVSZ civil politikai szervezet, amely ha nem is függhet közvetlenül a politikától, de az összehangolt Kárpát-medencei nemzetstratégia szempontjából rendelkeznie kell a maga politikai kapcsolataival. Ehhez képest a viszony csak a Jobbikkal nevezhető problémamentesnek, de az MVSZ–Jobbik-kapcsolat és együttműködés esetlegességét az is mutatja, hogy a jubileumi nemzetstratégiai konferencián – amelynek olyan jeles előadói voltak, mint például Tanka Endre, a földkérdés egyik legjelesebb szakértője – egyetlen jobbikos politikust sem láttunk.

Ha mostoha körülmények között, ha megfogyatkozva is, de az MVSZ fennmaradt, és nemzetépítő tevékenysége nem szűnt meg. A szervezet legjelentősebb történelembefolyásoló gesztusa a 2004-es népszavazás volt, amelynek megítélése mindmáig vitatott a nemzeti oldalon. Úgy vélem, e népszavazás – amelynek során egyébként, a közvélekedéssel ellentétben, győztek a magyar állampolgárság kiterjesztésére leadott igen szavazatok, csak nem elég nagy számban ahhoz, hogy a döntés kötelezze a parlamentet a vonatkozó törvény megalkotására – a maga kampányával, politikatörténeti, tájékoztatáspolitikai utóéletével meghatározó szerepet játszott abban, hogy a 2010-es parlament e kérdést az elsők között rendezte. De említhető a Magyarságtudományi Füzetek és paradigmatikus Magyarságtudományi tanulmánykötet megjelentése, a Honlevél újság és dokumentum kibocsátása, megannyi nemzetpolitikai kiadvány, rendezvény, előadás-sorozat megszervezése is. Az sem elhanyagolható érdem, hogy az MVSZ jelenlegi elnöke hivatalos megnyilatkozásaiban már a kilencvenes évek végén meghirdette a Keletre való nyitás szükségességét (Patrubány Miklós kedvelt fordulata: »Arccal Európa felé, de lelkünkben Ázsia minden zöngésével« ebből az időszakból származik), amelyet ma már az alapvetően nyugati elkötelezettségű kormány sem lát ördögtől valónak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
almafa
2013. augusztus 23. 11:43
Az MVSZ egy igazi civil szervezet. Állami pénzt 2002 óta egy kanyit sem kap. Akkor választották elnöknek Patrubányt a Fidesz csókos helyett. A másik oldal meg mindig is utálta őket. Nem meglepő hogy itt nálunk mindenki lehúzza őket. Ez a függetlenség ára.
kamasuka
2013. augusztus 23. 10:05
Nem az MVSZ miatt maradt fenn a külföldi magyarság a Patrubány ERAban ...
koronaszepe
2013. augusztus 23. 10:04
Jézusmária, ez már fritzi magasságú helyzetelemzés. Szédítő ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!