A kisemberek miniszterelnöke

2013. július 09. 18:29

Egy magasabb politikai kultúrával rendelkező országban Horn Gyulát előélete talán diszkvalifikálta volna, de 1994-ben úgy választották meg miniszterelnöknek, hogy Magyarország tisztában volt múltbeli bűneivel.

2013. július 09. 18:29
Nagy András
Új Szó

„Budapesten tegnap eltemették Horn Gyulát, az újkori Magyarország eddigi egyetlen olyan miniszterelnökét, akit a külföldi partnerek államférfiként emlegetnek. Magyarországon Horn megítélése természetesen nem ilyen egyértelmű, ahogy nagyon sok minden mással, vele kapcsolatban is két részre szakad az ország. 

Horn politikai karrierjének legelején ott virít egy rettenetesen csúnya folt, ugyanis 1956-ban a forradalmat leverők oldalán állt, úgynevezett pufajkásként. Hogy vér is száradt-e a kezén, már sosem fog kiderülni, de akkori pártállása haláláig kísértette, ahogy Kádár Jánost is az, hogy kivégeztette Nagy Imrét. 

Egy magasabb politikai kultúrával rendelkező országban Horn Gyulát ilyen előélete talán diszkvalifikálta volna, de 1994-ben úgy választották meg miniszterelnöknek, hogy Magyarország tisztában volt múltbeli bűneivel. Magyarország nagyobbik fele akkor megbocsátott neki. Pontosan Horn Gyulára vetíthető ki elődje, Antall József híres mondata, hogy »Tetszettek volna forradalmat csinálni« – mellyel egyebek mellett arra is utalt, hogy miért vannak jelen a volt kommunisták az 1989 utáni magyar közéletben. Horn Gyula végig ott volt az átmeneti időszakban a magyar politika középpontjában, s bár egyáltalán nem csak neki köszönhetik a németek a híres határnyitást, Németországban a mai napig emiatt tekintenek rá államférfiként, s felejtik el minden korábbi bűnét. Valószínűsíthető, hogy a földrajzi távolsággal a bűnök csökkennek, a pozitív tettek pedig felnagyítódnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
twitc
2013. július 10. 10:51
Horn Gyula még csak egy lapon sem említhető a a rendszerváltás óta regnált miniszterelnökök egyikével sem és nem csak azért mert nincs bányája és nem a haverja nyeri az összes földet meg állami megbízást, (jegyzem meg hasonlóval még az átkozott Gyurcsányt se lehetett megvádolni)de a vezetése alatt mutatott teljesítménye Országunknak is egyedülálló, a sok hülyének azóta nem sikerült teljesen elbaszni. Egyebekben a börtönökből 56 Őszén a "forradalom" felkiálltással kiszabadított, köztörvényes bűnözök megölték a bátyját, ami egy húsz éves kölyköt még akár bosszúra is sarkalhat. Minden Tiszteletem Horn Gyuláé, Nyugodjon Békében A Legnagyobb Magyarok Egyike!
OberEnnsinnen
2013. július 10. 10:50
"Egy magasabb politikai kultúrával rendelkező országban Horn Gyulát előélete talán diszkvalifikálta volna, de 1994-ben úgy választották meg miniszterelnöknek, hogy Magyarország tisztában volt múltbeli bűneivel. " Tegyük hozzá, cinkelt lapokkal. Tudvalévő, az ő pártja, a szakértőké, kemény 33%-ot kapott. Ennyire volt legitim az ő miniszterelnöksége.
Akitlosz
2013. július 10. 02:30
A miniszterelnököt a parlament nevezi ki, az országnak semmi beleszólása sincsen a miniszterelnök személyébe. Nem szerepel a szavazólapon. Az 1994-es siker elsősorban a katasztrofális MDF kormányzásnak köszönhető, s az MSZP választási ígéreteinek. Szakértői kormányzást! Közvetlen elnökválasztást! 12 évig uralkodott azóta az MSZP, de az ígéretüket a közvetlen elnökválasztásra azóta sem tartották be, mert az SZDSZ erősen ellenérdekelt volt ebben és zsarolta s szocialistákat. Bár ha valóban nagyon akarták volna ...
Békafa őrnagy
2013. július 10. 01:18
A pesti prolitörpét szentté is avatják majd?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!