Orbán tézisei a Nyugatról

2013. július 03. 10:38

Az általános iskolai történelemkönyvem jut eszembe, még a hetvenes évekből, amelyben komolyan bizonygatták, hogy a kelet-európai szocialista országok fejlettebbek a nyugati kapitalistáknál.

2013. július 03. 10:38
Fazekas Csaba
Galamus

„Orbán nemcsak abban biztos, hogy ő állította talpra Magyarországot, amely nélküle 2010-ben bizonyosan káoszba süllyedt volna, hanem abban is, hogy az ő országa minden más országnál jobb és sikeresebb. Hogy lenézheti, megvetheti, kinevetheti Nyugat-Európa államait. (Nincs olyan gazdasági statisztika, amely erre alapot adna, de ezt hagyjuk is.) Felfogása újabb ecsetvonás egy kezdő önkényúr portréján: hittel hiszi, hogy az ő országában jobb élni, mint máshol. Hogy ő tényleg egy egész népet boldogít, akkor is, ha sokan ezt nem veszik észre, s a gazdaság természetes folyamatait is saját sikerének látja.

Az általános iskolai történelemkönyvem jut eszembe, még a hetvenes évekből, amelyben komolyan bizonygatták, hogy a kelet-európai szocialista országok fejlettebbek a nyugati kapitalistáknál. (Persze már akkor is nehéz volt megérteni, hogy ha így van, miért nem onnan disszidálnak ide.) De sokan voltak, akik tényleg elhitték, hogy a mi rendszerünk jobb és sikeresebb, nem is akartak a szegény kapitalisták helyében lenni. Bármilyen meghökkentő, nevetséges vagy elgondolkoztató, most is ebbe az irányba haladunk. Orbán ugyanis nem hajtott végre semmilyen gazdasági csodát, »unortodoxiájának« elemei fellelhetők az általa meghaladottnak vélt tankönyvek történeti fejezeteiben: az állam erőteljesebb beavatkozásának szorgalmazása, államosítás, a piac fokozott ellenőrzése és a beavatkozás lehetőségének fenntartása, a politikai szempontú újraelosztás végrehajtása stb.

Legfeljebb újszerűen rakja össze ezeket (!) az elemeket. Mindez hűbéri viszonyokat újraértelmező társadalompolitikával, a jogállamiság lebontásával, és sajátos propagandagépezet működtetésével egészül ki. Ilyesmi Nyugaton tényleg nincs, de attól tartok, nem is vágynak rá, legyen bármilyen nehéz az a válságkezelés. Mi lesz, ha egyszer sokan észreveszik az orbáni világkép önigazoló ürességét, antagonisztikus viszonyát a valósághoz és logikai ellentmondásait?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
őshonos
2013. július 03. 12:53
Imádom amikor felkészületlen újságírók verik a nyálukat.Ez döntően az alamuszi csportra igaz.Kiidulási pont:Orbán nálkül az ország biztos káoszba süllyedt volna.Nem süllyedt....ott volt.Csak emlékeztetöül:"elszabadult a pokol"mondta Simor amikor 2008.okt.9-én felhívta az IMF-t.Ekkor már egy db állampapírt sem tudtak eladni.A nagy tudású Király Júlia hangzatosan bejelentette egy új MNB csomag indulását okt.16-án.Ahogy az lenni szokott ebből semmi nem valósult meg.A szokásos duma volt csak.2008.nov.6-án az IMF jóváhagyta a hitelt,amit azonnal feltétel nélkül aláírt a magyar kormány,és rögtön le is hívta egy részét.Szóval Kedves Csaba, ez a klasszikus csődhelyzet volt.Ha az IMF egy hónapot késik Mo.elsőként jelent csődöt.És amilyen szemetek voltak olyan rövid határidőre vették fel,hogy Orbánéknak kell visszafizetni.Bíztak benne,hogy majd nem tudja megoldani,és megint jöhetnek Ők.Nem Csaba,ha ebben az országban a józan ész uralkodik ez a szemét banda soha nem jön vissza.Szóval nem ártana korrekt módon cikket írni.
nyugalmazott tanár
2013. július 03. 11:57
"Orbán nemcsak abban biztos, hogy ő állította talpra Magyarországot, amely nélküle 2010-ben bizonyosan káoszba süllyedt volna, hanem abban is, hogy az ő országa minden más országnál jobb és sikeresebb. " Ilyent Orbán Viktor soha nem mondott. Ha pedig valaki ezt feltételezi, akkor erkölcstelen a saját beteg feltevéseivel vitatkozni. Ha az előző balliberális kurzus maradt volna, akkor az ország nem káoszba, hanem ég mélyebb gazdasági és erkölcsi válságba sülyedt volna. Mert az a politika erre játszott. És e miatt zavarta el azokat a magyar társadalom.
zolka50.50
2013. július 03. 11:52
"a hetvenes évekből, amelyben komolyan bizonygatták, hogy a kelet-európai szocialista országok fejlettebbek a nyugati kapitalistáknál" Hát igen. Akkoriban a"szovjet modellt" másolták Kádárék szolgaian, utódai (MSZP, szadesz, stb) a nyugatival tennék ugyanezt. "kis-sunyi-hűség jó szagú-abrak megadtál mindent a rómaiaknak" A bibi az, hogy ha szolgaian másolsz egy modellt, az ottani problémák itt is megjelennek. Azokat pedig csak úgy lehet elkerülni, ha nem másolsz szolgaian. Ezért jó az, amit Orbán csinál.
elfelejtette
2013. július 03. 11:43
Jah, és most épp a portugálok készülnek seggreülni. Kormányválság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!