Alkotmányos kiegyezés, vagy kis megállapodás

2013. június 23. 12:05

Kedves Csaba, 2014 után tovább fogja utálni egymást valamennyi fél, de talán fegyverszünettel véget ér a háború.

2013. június 23. 12:05
Lengyel László
NOL

„Engem a valóságos megállapodás, valóságos szereplőkkel érdekel, Kis és Hankiss előtt eszmei megbékélés és képzeletbeli szereplők képe lebeg. Előttem viszont Antall és Tölgyessy képe jelenik meg, akik legitim módon megválasztott pártjaik élén végiggondolták, hogy kinek mit ér egy MDF–SZDSZ-megállapodás a kétharmadosokról és az alkotmányos intézményekről. Előttem az olasz bal- és jobboldal kényszermegállapodása a példa. A választások kormányzásképtelenséget hoztak létre. Gyűlöljük egymást. Az országban káosz és gazdasági csőd következhet. Visszahívták Napolitano elnököt. Megegyeztek a Letta-kormányban, ahová beléptek baloldali és jobboldali politikai személyiségek, és a két nagy, valamint több kis politikai erő támogatja a kormányt. A megállapodást már nem Bersani és nem Berlusconi kötötte, de nem is Merkel és Steinbrück, hanem a sors.

Kedves Csaba, 2014 után tovább fogja utálni egymást valamennyi fél, de talán fegyverszünettel véget ér a háború. Az 1990-es fegyverszünetnek köszönhettük, hogy egyetlen párt se kérdőjelezte meg a választásokat, a felek elismerték 2002-ig egymás alkotmányos partnerségét. Ennek köszönhettük Göncz Árpád elnökségét, Hankiss Elemér televízió- és a te rádióelnökségedet. Az akkori fegyverszünetből következett, hogy a kormány kormányozhatott, és az ellenzékkel együtt alkothatta meg az önkormányzati törvényt. Ennek az átmeneti békének egyik legfontosabb következménye, hogy valamennyi parlamenti párt, több mint egy évtizedre elfogadta Antall külpolitikai doktrínájának hármas szabályát: célunk az atlanti és európai csatlakozás, felelősséget viselünk a határon túli magyarokért, és megbékítő szomszédságpolitikát folytatunk. Ha ilyen szintű megállapodásokra juthatnánk, mi is hihetnénk, hogy Magyarország nem volt, hanem lesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2013. június 23. 20:49
Lengyel elvtárs! Az olasz politikai hasonlattal nagyon mellé tetszett löni. Olyan tetszik lenni, mint a hülyegyerek, aki ész nélkül szajkózza mondandóját. Lengyel elvtárs! Nem tudom, véletlen vagy szándékos-e nálad, hogy fogalmad sincs az olasz belpolitikai helyzet immár sokévtizedes sajátosságairól. Egyik sem vet jó fényt rád. Ha nem tudod, azért, ha tudod, akkor azért. Nézd, Lengyel elvtárs! Olaszországban a baloldal és a jobboldal annyira sakkban tartja egymást, hogy ha 2 olasz átmegy a Piavén, akkor már kormányváltás lesz a jövő héten. Olaszország az a hely, ahol nemhogy 2/3, de 50,9 % is nehezen jön össze. Tudod, Lengyel elvtárs, egyre inkább hajlok arra a felismerésre, hogy mindezzel te is tisztában vagy, de gazemberséged okán nincs bátorságod kijelenteni, hogy a baloldali törpe minoritás szép lassan kikopik, kihal a magyar politikai színtérről.
hátakkor
2013. június 23. 20:33
"Ha 2010 és ’14 között kétharmaddal nem sikerült egy ellenzéket megsemmisíteni, aligha fog sikerülni egyszerű többséggel, kiegyensúlyozott erőviszonyokkal." kétharmadból következik, h nem semmisült meg az ellenzék. Bejött pl. 2 protestpárt, aztán a fletósiták kiugrottak az mszp-ből, és többszáz pártocska alakult. Pl. Baynau még be sem jegyezte, de már tárgyalgat az mszp-vel. Győzelmi szándék volt, de megsemmisítési - NEM. Ha lett volna az elmúlt 3 évben ilyen szándék, szabályos törvénykezéssel, ki lett volna húzva alóluk mondjuk az anyagi bázis szőnyege. Az már kérdés, h elég balfasz az ellenzék, de válsztható.
hátakkor
2013. június 23. 20:15
Volt alkalmam a cikket végog olvasni vonaton. Tárgyi hülyeségek minden bekezdésben, és abból akar vmit levezetni. L.Laci, "Hope"!
hátakkor
2013. június 23. 20:13
Lengyel elvtárs, 1989-ben volt egy megegyezés, nincs több!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!