A pánik korlátai

2013. június 23. 10:37

A legnagyobb gyilkosok egyike továbbra is a szegénység.

2013. június 23. 10:37
Bjørn Lomborg
Világgazdaság Online

„A pesszimista forgatókönyvek rögeszmés taglalása eltereli a figyelmünket a valódi fenyegetéstől. A legnagyobb gyilkosok egyike továbbra is a szegénység, a könnyen gyógyítható betegségek következtében pedig évente még mindig 15 millióan halnak meg.

A megoldás a gazdasági növekedés. Ha kiemelkedik a szegénységből, a legtöbb ember képes elkerülni a ragályos betegségeket. Kína az elmúlt 3 évtizedben több mint 680 millió embert emelt ki a szegénysorból, világszerte pedig közel 1 milliárddal csökkent a szegénységben élők száma. Ezzel nőtt a születéskor várható élettartam és az élet minősége is.

»A növekedés határai« megjelenése óta eltelt négy évtized azt mutatja, hogy nem kevesebb, hanem több növekedésre van szükségünk. A világkereskedelem bővítése, ami a becslések szerint az évszázad végére akár évi 100 ezer milliárd dolláros haszonnal járna, ezerszer többet érne, mint a félelemből fakadó bátortalan lépések. Ehhez szakítanunk kell a növekedésellenes mentalitással, és hatalmas lehetőségeinket egy fényesebb jövő érdekében kell mozgósítanunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IgazságosIzomViktor.
2013. június 23. 14:33
Nálunk nem számít a szegénység.Csak az a szegény kap némi koncot,támogatást aki adózik.A munkanélküli,hajléktalan stb se az adókedvezményekből,se a 16%-os adóból,se a rezsicsökkentésből nem élvez semmit(a gazdagokkal ellentétben akik ezekkel rengeteget kaptak.Mert így igazságos.).És igy van.Valóban az lesz a megoldás ha a jövedelmek emelkednek(most nem azokra gondolok akik havi 2 milliót keresnek)és egy megfelelő szintet érnek el.Ugyanis az is hazugság hogy magyarországon a nettó átlagkereset 160 ezer Ft.De ha igen,akkor az azt jelenti hogy a gazdagok jövedelme elképesztően magas,és ez húzza fel az átlagot. Szóval valóban a gazdasági növekedés beindítása a feladat,de az nem olyan egyszerű...Mivel az elvonások,folyamatos áremelkedések bont befékezik.És nem segít ezen a 800 Ft os rezsicsökkentés sem.
USsange
2013. június 23. 12:23
Az amerikai hadipar is megérne egy misét...
qccqccqcc
2013. június 23. 12:12
Bjorn... Szép magyar név. Melyik északi szegénynegyedből menekültél el hozzánk, baszd meg?
röviden
2013. június 23. 12:05
A szerző idióta. Aki a századvégi szén-monoxid mérgezésekhet veszi alapul, és büszke arra, hogy tavaly csak húsz hülye ivott az Államokban rovaritót, és ebből a korláltlan "fejlődés" lehetőségét véli kiolvasni, az vagy ostoba, vagy aljas, de leginkább mindkető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!