Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Csak azt szabad, amit nem

2013. május 15. 12:42

A törvény a mai formájában és a mai joggyakorlat szerint senkit nem véd meg a gyűlölettől, az uszítástól, viszont a védelmünkre hivatkozva valamennyiünket fenyeget.

2013. május 15. 12:42
Révész Sándor
hvg.hu

„Orbán Viktor és az ő parancsát követve a BRFK is a párizsi békeszerződésre hivatkozva rúgta félre a gyülekezési jogunkat biztosító törvényt, amikor betiltották a motoros nácik demonstrációját. A holokauszttagadást tiltó 269/C. § alapján eddig egyetlen tökéletesen jelentéktelen epizód tökéletesen jelentéktelen szereplőjére szabtak ki bármiféle elrettentésre tökéletesen alkalmatlan büntetést. (A Szonda Ipsos 2009-es felmérése szerint a megkérdezettek 12 százaléka, tehát milliós nagyságrendű tömeg vonja kétségbe a holokauszt megtörténtét vagy annak jelentőségét.) Eközben Érpatakon hosszú ideje háborítatlanul működtetheti a maga diktatúrás enklávéját – amit kormánypárti lapok pozitív példaként állítanak elénk – Szálasi és a nyilasok elkötelezett híve, aki elkötelezettségének megfelelő demonstrációkat celebrál. A 2010-es választások után a kétharmados többség első dolga volt a történelemre vonatkozó állítások tartalmi alapú büntetésének parttalan kitágítása, kiterjesztése mindenre, ami »emberiség elleni cselekménynek« minősíthető. A 269/C. Most így néz ki: »Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, büntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.« Ezzel már Biszkut, sok-sok Kádár-apologétát, vagy akár Horn Gyulát és Havas Szófiát is börtönbe lehet küldeni elvileg. És ebből az elvilegből bármikor lehet gyakorlatilag is. A Fidesz 2003-ban és 2007-ben még elutasította a szólásszabadság korlátozását a közösség megsértése címén. Most viszont továbbfejlesztett formában beleépítette az »Alaptörvénybe«, s így a szólásszabadság tetszőleges mértékű korlátozása az alkotmány elleni merényletből alkotmányos kötelezettség lett. Az »Alaptörvényben« most, a negyedik módosítás után ez áll: »A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére. Az ilyen közösséghez tartozó személyek – törvényben meghatározottak szerint – jogosultak a közösséget sértő véleménynyilvánítás ellen, emberi méltóságuk megsértése miatt igényeiket bíróság előtt érvényesíteni.« Ama szép új világ küszöbén állunk, melyben bármely magánszemély, bármely közösség tagjának vallva magát, bárkit följelenthet, bármiért, amit »sérelmesnek« tart. S ehhez képzeljük hozzá, hogy az idézett passzushoz tartozó törvényt az uralkodó kétharmad írja majd...

Egyszerre vagyunk kétféleképp védtelenek. A törvény a mai formájában és a mai joggyakorlat szerint senkit nem véd meg a gyűlölettől, az uszítástól, viszont a védelmünkre hivatkozva valamennyiünket fenyeget. És semmi nem utal rá, hogy a hatalom ezeket a fenyegetéseket beváltatlanul hagyja. Így haladunk egyszerre a biztonság és a szabadság minimuma felé, ahol már csak azt szabad, amit nem lenne szabad. Így egyesítjük a kutyalét és a farkaslét Petőfitől ismert hátrányait. S az út végén majd elmondhatjuk: Részünk minden nyomor, de legalább szabadok sem vagyunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bábeli békák
2013. május 15. 15:55
Ha az uszitókat felelősségre vonták volna valaha, te már rég If várában fejtenéd a követ, a munkáltatóddal együtt.
angussheen
2013. május 15. 14:53
Révész, a hvgnél kötelező leírni a szar szót? Tótásodsz? Egyébként Magyarország legnagyobb átka a mainstream ballib értelmiség, és Révész ennek az egyik nagypofájúja. Kártékony ballibgeci vagy Révész, ez az igazság.
GV0917
2013. május 15. 13:44
Rövid az emlékezeted! Bizony a Törvény szigorát alkalmazták a Népbíróságokon!Fura módon annak a törvénynek az alapján mondták ki a halálos ítéleteket-eleinte, amelyet a 30-as években hoztak.(Csak nem tették hozzá,hogy a magyar Szent Korona nevében) Később ez a formalitás elmaradt,simán aksztottak!Aztán ugye a statárium 1956 november 4.-ke után. Ha már Biszkuékat sajnálod!(te ma is képes volnál ilyesmire-rohadt ellenforradalmárok? Mi?) A másik, mindenki szidja ,gyalázza a római katolikus egyházat. Teheti, ezt nem védte volna a KISBÁRÁNDY által tervezett "Gyűlöletbeszéd" törvénye sem, a szent véleményszabadság szelleme miatt! De eme "gyevi törvény"-ben próbálta volna valaki például a volt munkásőr vezető "egyházát "szidni, azt kinyúvasztották volna! Szóval a véleményekben sok más szempont is van és a HVG nem hordozza a bölcsek kövét!
orion
2013. május 15. 13:43
Tényleg borzasztó! Nem lehet csak úgy magyarozni, ez valóban felháborító. Ez a körmönfont Patás saját kezűleg sittelte le a kis pöcsfejet, de nem ám azért mert zsidózott vagy zighejlezett, hanem azért, hogy szó ne érje a ház elejét, amikor szegény ártatlan, megfélemlített állampolgártársainkat ok nélkül, sorozatosan, a kézivezérelt(Orbááán!!)bíróság segítségével, galád módon megfosztanak a szabadságuktól és az eltérő kultúra kifejezésének lehetőségétől.És mi az, hogy a rendkívül progresszív gondolkodású Havas Szófiára és társaira a börtön komor árnya vetül? Az a (...) még a lehetőséget is elveszi, hogy mi mondjuk meg, ki a rasszista, ki az antiszemita meg az összes ilyen. Hogy néz már ki, hogy az alsóbbrendű gójok is védelmet kapnak? Hát hogy lehet így törvénykezni? Színtiszta diktatúra, fasizmus, anyám térde kalácsa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!