Az iszlámkérdésről

2013. május 29. 17:38

Sokaknak egyszerűen felfoghatatlan, hogy lehetséges egyszerre iszlám vallásúnak és modernnek lenni. Ezzel persze az ördögi kör bezárul: így sosem lesz modern iszlám.

2013. május 29. 17:38
BG
Rednews

„Lehet valaki iszlám vallású és a laicitás híve? Természetesen igen: ehhez csak azt kell, hogy ne tulajdonítson az iszlámnak felsőbbrendű szerepet, és ne erőltesse azt rá a társadalomra. Valószínűleg a probléma gyökere itt lehet: sokaknak egyszerűen felfoghatatlan, hogy lehetséges egyszerre iszlám vallásúnak és modernnek lenni. Ezzel persze az ördögi kör bezárul: így sosem lesz modern iszlám, tehát ki lehet jelenteni, hogy az »iszlámmal nem lehet együtt élni« Nyugat-Európa városaiban. Egyelőre itt tartunk: egy foulard-t hordó hölgy lényegében – nagyobb botrány nélkül – nem tud elindulni egy franciaországi választáson.

Mit mondhatnánk? Alighanem nem csak nekünk szembeötlő, hogy nem csak egy hit-, gondolkodásbéli-, társadalmi- és gyakorlati nézet- és szokásrendszer kerül itt célkeresztbe, hanem ahogy a klasszikus antiszemitizmus esetében, az ezeket a szokásokat vagy követő, vagy azokba egyszerűen beleszülető emberek! Ez megbocsáthatatlan még akkor is, ha igazunk lenne. Egy vallás bírálata lehet legitim, de ennek ürügyén a nép egy részének megbélyegzése sosem lehet az.
A XIX. század végi antiszemitizmussal való összevetés más, »szociális«, szempontból is tanulságos lehet. Franciaországban a korban ugyanis az antiszemitizmus elsősorban szociális ügy volt: a célpontjai (a frissen bevándorolt romániai, litvániai, lengyel zsidók) kétkezi munkások voltak, »idegenek«, akik lenyomták a béreket, elvették a munkát a franciák elől és így tovább. Azaz kor bevándorlói, arabjai, törökjei, »pakijai«, feketéi. Az idegengyűlölet mindig is a frissen érkező szegényeket sújtja mióta megszületett a »nemzet
« fogalma. Hogy Franciaországnál maradjuk: a fővárosba érkező auvergne-ieket, bretonokat, olaszokat, lengyeleket, keleti zsidókat, spanyolokat, portugálokat, észak-afrikiaikat, feketéket. Igen, a rasszizmus mindig is a nép ópiuma volt.

És pár szó essen a mai európai antiszemitizmusról is, melynek ezen iszlám népesség lenne a hordozója. Egyrészt, ami kevésbé fontos: ma Európában a zsinagógák, zsidó temetők elleni támadások nem az »arabok«, hanem a neonácik művei. A rájuk mázolt szimbólumok neonácik, akik éppúgy utálják a mohamedánokat, mint a zsidókat (nem véletlen, hogy ma több iszlám temető meggyalázására kerül sor Európában, mint zsidóéra). Beszéljünk talán egyszer nyíltan: a mostani nyugati arab és fekete zsidóellenes érzületeknek a lehető legkevesebb közük van a klasszikus vagy a modern antiszemitizmushoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalhana
2013. május 30. 08:17
"Sokaknak egyszerűen felfoghatatlan, hogy lehetséges egyszerre iszlám vallásúnak és modernnek lenni." Abszolút téves megközelítés. Minden vallás arra irányul, ami örök. A modern pedig annyit tesz, hogy ideiglenes.
ottapont
2013. május 29. 20:26
Itten egyesek nem beszélnek igazat! A második vatikáni zsinat Egyházról szóló konstitúciója szerint minden ember aki lelkiismerete szavát becsületesen követi lehetőséget nyer az üdvösségre, VALLÁSÁTÓL FÜGGETLENÜL: „Azok, akik még nem fogadták el az evangéliumot, különféle fokozatokban kapcsolódnak az Isten népéhez. Elsőként az a nép, amely a szövetségeket és az ígéreteket kapta (vagyis az izraeliták). . . De azokra is kiterjed az Isten üdvözítő szándéka, akik elismerik a Teremtőt, köztük elsősorban a muzulmánokra. . . Azoktól sincs távol az Isten, akik homályos képekben keresik az ismeretlen Istent, minthogy ő ad mindennek életet, levegőt és mindent, és az Üdvözítő azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön. Elnyerhetik ugyanis az örök üdvösséget mindazok, akik önhibájukon kívül nem ismerik Krisztus evangéliumát és egyházát, de őszinte szívvel keresik Istent, és a kegyelem hatása alatt arra törekszenek, hogy teljesítsék akaratát, amelyet lelkiismeretük szavában ismernek fel. Még azoktól sem tagadja meg az isteni Gondviselés az üdvösségre szükséges támogatást, akik önhibájukon kívül nem jutottak el az Isten kifejezett ismeretére, de – éppen nem az isteni kegyelem nélkül – iparkodnak becsületesen élni. Ami jót és igazat pedig mindezeknél az embereknél találhatunk, azt az evangéliumra való előkészületként értékeli az egyház, és Isten adományának tartja, aki megvilágosít minden egyes embert, hogy végül is élete legyen.” (LG 16)
slomovicz
2013. május 29. 20:19
Nem cizellálom a véleményemet, de az iszlám - radikális vonulata, olyan mint a nácizmus vagy a kommunizmus. A fő eleme és a fantizáló eszköze, a szigeri, mély gyülöletkeltés!!! Az ellenség nekik a nyugati civilizáció! Azon már, nem is érdemes vitázni, hogy Európában a menedéket és otthont találó, iszlám vallású menekült- NE kérjen, semmit számon. Ne merje számonkérni a vallás szabadságot Európán, akkor- amikor, valamennyi arab (iszlám) államban tüzzel- vassal üldözik a keresztényeket!!! Ismert tény , az iszlám veszély európa számára! 2050- re, az iszlám vallásúak tömeges megjelenése okán- (mert egy családban, többségében tiz - tizenkét gyerek születik- szintén kulturális és vallási okokból)átveszik a hatalmat és bevezetik európában a vallási törvénykezést! És ezt a "demokrácia nevében" teszik!!! Ez a tény - VÉGZETES lesz Európa számára!
ottapont
2013. május 29. 18:02
Az idegengyűlöletet, az iszlamofóbiát és az zsidógyűlöletet nincs értelme ilyenformán összemosni.Ugyanis, bár lehetnek átfedések, de túlnyomórészt más más okok váltják ki őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!