Olcsó ország nem lehet sikeres

2013. április 15. 10:34

Az állami elvonás aránya és a gazdasági versenyképesség (ennek következtében a jólét) nem függenek egymástól.

2013. április 15. 10:34
Bardócz Iván
Gazdpol blog

„Két, rendkívül tanulságos táblázatot közölt honlapján a német statisztikai hivatal. Az első az EU 27 tagállamának 2012-es, átlagos munkaköltségeit veti össze a magánszférában: ezek szerint a svéd dolgozók kerestek a legjobban, óránként 41,9 eurót, a bolgárok pedig a legrosszabbul, 3,7 eurót. A magyar versenyszféra 7,9 euróval 22. a listán, Észtország, Szlovákia és Csehország mögött.  

A másik táblázat a munkaerő (nem bér jellegű) költségei alapján rangsorolja a tagállamokat, vagyis aszerint, hogy a munkáltatónak 100 euró bruttó bér után mennyi közterhet kell fizetnie. Itt is Svédország vezet, ahol 51 euró közterhet fizet a munkavállaló, majd a hagyományos fejlettségi rangsorokhoz szokott szem számára meglepő káosz következik. Például a gazdag Hollandiában az adók és járulékok 30, Luxemburgban 16, Dániában 15 eurós kiadást jelentenek a munkáltatóknak 100 eurónként; Magyarországon 35, Szlovákiában 36, Ausztriában 37 euró a közteher. Az élőmunka terhe a legkevesebb - 10 euró - Máltán. (...)

Mi következik mindebből? Például az, hogy az állami elvonás aránya és a gazdasági versenyképesség (ennek következtében a jólét) nem függenek egymástól - nem a máltai gazdaság dübörög, és nem a svéd fuldoklik az adósságban. Az is, hogy a fizetési lista élén álló országok általában képzett (tehát drága) munkaerővel fejlett technológiát működtetnek, így nagy hozzáadott értékű, és drágán is piacképes termékeket állítanak elő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. április 15. 14:57
Lassan feltalálják a meleg vizet.Ezek az adatok korszakalkotóak és soha senkinek nem jutottak az eszébe. A lényeg amelyik ország gazdag, ott a polgárainak is jól megy. Ki hitte volna?
csárly
2013. április 15. 13:07
igen, majd ha nálunk is a svéd társadalomra jellemző mentalitásról beszélhetünk, akkor térjünk vissza rá. nálunk a nagy állam ezt jelenti: 8 méteres szánkódomb 50 millióból, 40 centis kilátó szintén több tízmillióból, piramisjátékra hajazó nyugdíjrendszer, a felelősség látszata nélkül (vö. svéd modell), 90 milliárdból fenntartott közmédia, forma1-en kívül hibahatáron belüli nézettséggel, 10 millió táncos mulatságra, olyan zenével amire már a szüleim se táncoltak, és a sor még folytatható úgy nagyjából a végtelenségig. nálunk az állami részvétel garancia a kudarcra.
Berecskereki
2013. április 15. 12:24
Hiányos alappal, pontatlan lesz a következtetés. A munkajövedelmeket és az ezt közvetlen terhelő adókat össze lehet hasonlítani, de sok értelme nincs, mivel a gazdaságot, életszínvonalat sok egyéb más tényező befolyásolja. Így többek között; - fogyasztói ár és nettó jövedelem, - fogyasztást terhelő adók, - állami szolgáltatás milyensége és értéke, - a gazdaság struktúrája, - a munkaerő, foglalkoztatás szakmai összetétele, - foglalkoztatási és munkanélküliségi ráta, - az adott országban az oktatás, kultúra, egészségügy helyzete, és lehetne tovább sorolni. Az állami elvonásnál – adók és járulékok formájában –nem az a lényeges, hogy mennyi, milyen arányt képvisel, hanem az, hogy mire fordítódik. Ezt érdemes elemezni, mert ez mutat rá arra, hogy az újraelosztás hogyan járul hozzá - vagy nem járul hozzá - a gazdaság fejlesztéshez, az életszínvonal növekedéshez, a szolidaritás megvalósuláshoz. Összegezve: Szerintem minden állami elvonás, újraelosztás lehet teher, negatív befolyásoló tényező a gazdaságra, ha nem célirányosan kerül felhasználásra. Ugyanakkor, ha megfelelően kerül újraelosztásra növelheti a gazdaság termelőképességét, eredményességét és hozzájárulhat az életszínvonal növekedéséhez. Nos e kettőben van lényeges különbség a hivatkozott táblázatban felsorolt országok között.
ördöngös pepecselés
2013. április 15. 11:26
"Összeszerelő üzemektől várják a gazdasági csodát. Nem fog menni" lehet bár nekem kommunikáció szakos mosogatóinkkal is vannak kételyeim persze a balos hit szerint naponta felfedeznénk valami spanyolviaszt ha Bajnai termékenyíthetné meg az agyakat de inkább hagyjuk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!