Bizonyos területeken és talajokon egy kilogramm a tökéletes terhelés, de természetesen egy mélyebb, gazdagabb területen akár két-három kiló szőlőt is szüretelhetünk anélkül, hogy kirabolnánk a természetet. A tőkesűrűség meghatározó lehet ebből a szempontból. A legértékesebb területeken maximalizálhatjuk a tőkeszámot, ez akár 6-8000 tőke is lehet hektáronként (hajdanán 10.000 volt) így a hozam 40-70 mázsa, amely 24-42 hektoliter bort jelent. Síkvidéken a gépi művelés miatt 4-5000 tőke lehet optimális, amely két és fél kilogrammal számolva 100-120 mázsás hozamot jelent.
Itt költséghatékony módon lehet nagyon jó minőséget termelni egy olcsóbb, hétköznapibb kategóriában, amelyhez csodálatos szőlőfajtáink vannak, mint például a Zenit, az Irsai Olivér, a Cserszegi Fűszeres, a Leányka és az Ezerjó. A jövőnket egyértelműen a magyar fajták fogják meghatározni, ugyanakkor, mivel a talaj hazánkban felülírja a gyümölcs karakterét, a világfajták is teljesen új értelmezést nyernek. Az ágazat szerkezeti felépítését tekintve elsősorban kis- és középbirtokokra van szükség, melyek képesek komplex turisztikai attrakciót biztosítani a vendégek számára. A helyi gasztronómia sokszínűségét kihasználva tájegységenként, illetve borvidékenként egészen különleges gasztronómiai élményt lennénk képesek nyújtani a hazai és a külföldi turistáknak egyaránt, így Magyarország gasztrokulturális központtá válhatna a térségben.
Ehhez minden adottság és erőforrás rendelkezésünkre áll, nem beszélve arról, hogy mindezt egy olyan csodálatos természeti környezetben hozhatjuk létre, amely az egész világon páratlan. Ezek a beruházások rengeteg munkát biztosítanának a fiataloknak, így a vidék elnéptelenedése is megállítható lenne. Természetesen néhány pozitív példától eltekintve ma ez még csak vízió, de meggyőződésem szerint hosszú, kitartó munkával a siker garantált. Talán még az előző feladatnál is fontosabb azonban a szőlőtermelés gazdaságossá tétele. Alternatívákat kell találnunk a szőlőtermelés, mint önálló gazdasági tevékenység működtetésére. Magyarország termőterületének meghatározó részét tisztességes szőlőművelő családok tartják rendben. A mai felvásárlási rendszerben a termelő teljesen kiszolgáltatott, a szőlőárakat az olasz borimport alakítja, így egyre gyakrabban megkérdőjelezhető a szőlőművelés rentabilitása. Tovább rontja a helyzetet a kivágások uniós támogatása. A megoldást a termelőszövetkezet jelentheti.
A sötét politikai múlt miatt az emberekben már maga a kifejezés is viszolygást kelt - érthető módon -, de a szétaprózódott birtokszerkezet miatt a racionális megoldás lehet aktuális problémáinkra. Svájci és osztrák minták alapján ez a gazdálkodási forma adaptálható és a mi körülményeinkhez igazítható. Ebben a rendszerben több száz termelő által megtermelt jó minőségű szőlőből lehet versenyképes borokat készíteni. A borászati üzem jó felszereltséggel, komoly szakemberek vezetésével működik. A piacra jutás sokkal egyszerűbb, mivel nagyobb mennyiségben készíthető jó minőség. Ez a termelőnek magasabb felvásárlási árat jelent illetve kiszámítható, tervezhető jövőt. Így a termőterület további csökkenése elkerülhető és az ágazat növekedési pályára léphet. Komoly uniós támogatások kizárólag ilyen és hasonló (TSZ, TCS) gazdasági formáknál várható.
Számomra a borkészítés egyértelműen a szőlőtermeléssel kezdődik.