Zsoldos patrióták

2013. február 11. 20:40

A hallgatókból ugyanis nem az ellenzék csinált zsoldosokat, hanem a Kormány szeretne. Méghozzá legálisan.

2013. február 11. 20:40
Carnivore
A KARD

Csakhogy Balog úrék ezúttal nagyon melléfogtak. A hallgatókból ugyanis nem az ellenzék csinált zsoldosokat, hanem a Kormány szeretne. Méghozzá legálisan. A hallgatói szerződés nem más, mint fizetett patriotizmus: az állam így próbálja kifizetni a diákok haza iránti hűségét. Ez azonban nonszensz. A hazafiság ugyanis nem pénzkérdés. A hazaszeretetet nem szabad idomítás útján kikényszeríteni. Annak egyrészről belülről kell fakadnia, másrészt nemcsak a Hazának kell megfelelni, hanem a Hazának is meg kell felelnie.

Nem az a hazafi, aki adót fizet, hanem aki hazafi, az adót is fizet. De az adózásnak több formája is lehetséges. Így az is lehet hazafi, aki elmegy külföldre, mert talán valamikor az életben tesz majd valami olyat, amire büszke lesz a hazája. Például jó hírét viszi az országnak. Például kapcsolatokat teremt és szélesít a külföld, a külhon és Magyarország között. Például megosztja tapasztalatait azokkal, akik majd egyszer hazajönnek. Például kintről támogat itthoniakat. Például befogadja, segíti olyan honfitársainkat, akik valamilyen okból kimennek. Például reményt ad, hogy nem vagyunk egyedül, bezárkózva.

Ellenben a zsoldost csak addig érdekli megbízója, amíg az fizet neki.

Ha a Kormány így folytatja tovább, a részben feldühödött, részben elkeseredett emberek aligha fognak hazatérni. Aligha fognak adózni országunknak. Aligha fognak szeretettel gondolni hazájukra.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. február 12. 11:07
Figyelj bicskás! A felsőoktatás nem közoktatás. Értelmes, egészséges emberek vezsnek benne rászt, akik akár dolgozhatnának is, eltarthatnák magukat. Nem az állam dolga az adófizetők pénzéből felsőoktatni őket. Nagyon szép, hogy mégis megteszi. De ezért cserében teljesen jogosan várja el, hogy utána itthonm dolgozzanak. Értelmetlen Angliának, Norvégiának stb. képezni a szakembereket a magyar adófizetők pénzéből.
tarackos
2013. február 12. 09:59
"A hallgatói szerződés nem más, mint fizetett patriotizmus: az állam így próbálja kifizetni a diákok haza iránti hűségét." Sztem nem. Ez is a tandíj egyik formája. A fidesz szembe menve a 2008-as népsavazással megszünteti az ingyenes felsőoktatást. Teljesen mindegy mit kér érte cserébe a lényeg: nincs ingyen. Erre nem kapott felhatalmazás, sőt, egyszeráen szemenköpte korábbi vállalását. A röghöz kötés azért került most elő mert az irigy, kádári plebs szavazóbázisa azonnal ugrik ha vkinek csak kicsit is jobb mint neki. Ezért inkább leölk a szomszéd tehenét. Bezzeg ha megpiszkálnád, az egykulcsost vagy bármilyen juttatást egyből örjöngenének, hogy az nekik jár. Ők lóghatnak az állami csöcsön de más nem...
atatürk
2013. február 12. 07:16
Csak egy kérdésem van: hogy lehet valakit megtalálni, hogy fizesse vissza a tandíjat? Ez nem politikai kérdés, egyszerű technikai, bele kell egy kicsit gondolni, hogy hogyan lehet valakit nyomon követni.
Next adósság
2013. február 12. 07:10
Kard ki! Hümm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!