A jövő elkezdődött

2012. december 11. 08:38

Tegnap egy olyan hang futott végig Budapest utcáin, ami az elégedetlenségről szólt, és ami ennél sokkal fontosabb: a szolidaritásról.

2012. december 11. 08:38
Weisz Manfréd Huba
Kettős Mérce

A tegnapi nap diadala nem csak az volt, ami minden újság címlapján fog virítani, hanem még két dologé. Ez a tegnapi tüntetés a demokrácia legteljesebb kiforrásában jött létre, a lehetőségekhez képest mindig a legdemokratikusabb utat választva, még akkor is ha a szervezők nem éppen azt akarták, ami történt. Merthogy a szervezők láthatóan egyetemet akartak foglalni. A többség viszont hidat akart. És hiába érvelt más mellett a szervezők nagy része, a demokrácia döntött vita után, érvek után, és nem egy ember szavára, hanem valóban autonóm, semmi által nem befolyásolt emberek döntése után.

De a tegnapi nap diadala emellett az a pont volt, ahol bejött a HAHA előre megírt 5 pontja mellé plusz egy. Amikor felvetette valaki, hogy nem csak magukról kéne beszélnie a hallgatóknak, hanem az egész társadalomról. A társadalmi mobilitásról, arról, hogy aki szegény az nem ér annyit, hogy a mai, a tegnapi és a tíz évvel ezelőtti oktatási rendszer is zárt, és egyre zártabb lesz a jobb körülmények között élő embereknek kedvezve. Tegnap ez a pont állt szemben azzal a ponttal, hogy a verseny legyen a közoktatás alapvető kitétele. És ez a fiatal tömeg artikulálta a véleményét, és egyhangúan elfogadta a társadalmi szolidaritást, és egyhangúan azt mondta, a tudás megszerzésében ne legyen elsőszámú szempont a verseny.

Ez a két dolog, a demokrácia és a szolidaritás diadala sokkal fontosabb, minthogy hányszor hangzott el, hogy Orbán takarodj, vagy Hoffmann Rózsa mondjon le. Ez a két döntés antitézise az Orbán kormány társadalom, és ezen belül oktatás politikájának, és tézise egy egységes, nem kettészakadt ország megteremtésének. És ha vannak fiatalok, akik így gondolkodnak, sőt tesznek is érte, büszkén mondhatjuk: A jövő elkezdődött.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2012. december 11. 13:57
"Ez a tegnapi tüntetés a demokrácia legteljesebb kiforrásában jött létre" Jó, de azért elrepülni nem kellene. Mindenesetre jobb, ha ettől esik ilyen eufóriába a szerző, mintha valami drogot szedne.
Next adósság
2012. december 11. 13:51
Fontos figyelmeztetés! Ha hányingered van és bukdácsolsz akkor szénmonoxid mérgezésed van, vagy az MSZP van hatalmon. Hümm!
Gobbi Hilda Páncéloshadosztály
2012. december 11. 13:38
Mi futott neked végig az utcán, Huba? LMP-s pionyírok egy kis DK-s attach-el az oldalukban. Egy összeszokott hídfoglaló, együttfüvező, együtthányó, együttrettegő csapat, akik holnap TGM-et a vállukra veszik (olyan vállonülő segge is van, mint Sartre-nak) és végigvonulnak valahonnan valahova, azt követelve ami most éppen az eszükbe jut, mert az most éppen aktuális. Ezek a gyerekek már régen megbuktatták a magyar népet a vizsgán, mert nem az arra szavazott, amire szerintük kellett volna. Most azt akarják mondani, "vigyázz Magyarország, mert a pótvizsgán már nem engedünk át"! Rothadt liberális csűrhe!
devlaci2
2012. december 11. 13:10
Egyszer majd talán nem arról kell vitáznunk, hogy az ellenzék vagy a kormány a gusztustalanabb http://tabloidschmuck.tumblr.com/post/37708822079/fidesz-az-atalakitasok-nyertesei-a-hallgatok-lesznek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!