Nincs korszakváltás átlátható állam nélkül

2012. december 09. 15:28

A korrupció elleni harc egyik sarokköve lehetne az átlátható és számonkérhető állam – azonban a magyar állam egyre titkolózóbbá válik.

2012. december 09. 15:28
Milla
Nem tetszik a rendszer?!

A kormányzati kommunikáció nagymellényű semmitmondásának újabb bizonyítékát szolgáltatja a korrupció-ellenes világnapon kiadott közlemény, ami gyakorlatilag copy-paste módszerrel átveszi a tavalyi közlemény lózungjait - és még be is linkelik a tavalyi ígéreteket anélkül, hogy az eredményekről számot adnának. A kormány egy újabb évet töltött el anélkül, hogy bármilyen megoldást kínáljon azzal a problémával szemben, ami a Sólyom László korábbi köztársasági elnök által felkért Bölcsek tanácsa szerint Magyarország jelenkori működésének egyik legnagyobb tehertétele. (...)

A korrupció elleni harc egyik sarokköve lehetne az átlátható és számonkérhető állam – azonban a magyar állam egyre titkolózóbbá válik. Hogy a polgárok milyen nehezen férnek hozzá a közérdekű adatokhoz, azt az elmúlt évek információszabadsággal kapcsolatos perei – MVM, Malév, Paks stb. – bizonyítják. Az állampárt elszabotálta a pártfinanszírozás civilek által szorgalmazott újraszabályozását, elmaradt az erős lobbitörvény megalkotása, amely a nagyvállalati érdekekek érvényesítését keretek közé szoríthatná a politikai arénában. A közérdekű bejelentők (ún. whistleblowerek) törvényi védelme még mindigcsak papíron létezik. Az új Polgári Törvénykönyv lehetőséget teremt az állami és önkormányzati szervek számára a szerződéseikkel és beruházásaikkal kapcsolatos kérdések elhárítására üzleti titokra való hivatkozással.

A gyűlöletbeszéd elleni tüntetés bebizonyította, hogy vannak olyan közös ügyeink, amelyek mellett párthovatartozástól és szekértábortól függetlenül képesek vagyunk együtt, hatékonyan fellépni. A Milla álláspontja szerint nem csak a nácik elleni összefogásnak, hanem a korrupció elleni küzdelemnek is ahhoz a nemzeti minimumhoz kell tartoznia, ami nélkül Magyarország megújulása nem képzelhető el, bármilyen kormány is van éppen hatalmon. Az üres jelszavakon túl a civil társadalom aktív részvételével intézményes garanciákat kell teremtenünk arra, hogy az állam átláthatóan működjön.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ide Buda
2012. december 09. 23:13
A Transparency szerint idén a 46. helyen vagyunk a korrupciós listán. http://www.transparency.hu/uploads/docs/CPI2012_map_and_country_results.pdf Tavaly ugyanők még az 54. helyre soroltak minket. http://www.hirado.hu/Hirek/2011/12/01/06/Itt_a_Transparency_korrupcios_listaja.aspx A lúd-milla meg bekaphatja. Amíg szólásszabadság volt, kussoltak, mit szar a gazban, csak azóta hőzöngenek, amióta a zorbán betiltotta a szólásszabadságot. :)
duzur
2012. december 09. 20:55
Lehet, hogy elég lenne a svéd példát leutánozni?..
Soma
2012. december 09. 18:24
Kicsi Lúdmillák! El tetszettek már számolni Soros bácsiékkal? Vagy felírták a kéménybe?
magyar99
2012. december 09. 17:54
Ludmillacskak a rendszer veletek sem tettszene,ugy gondolom nemvagyok egyedul!!!Azzal az emberel aki szinte mar sirva rebegi az ATV-n milyen rossz a fidesz,akkor kerek mindenkit olvassa el RONA PETER levelet! KIK???HOGYAN???? MILYEN ESZKOZOKKEL???? TETTEK tonkre az ORSZAGOT. KOTELEZO OLVASMANY MINDEN ludaskanak,es ludmillacskanak!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!