Aki találkozik a szeretettel, annak az élete megváltozik

2012. december 16. 17:33

Az Egyház nem intézmény, hanem szeretetközösség. A szeretet érzékeny a másik iránt.

2012. december 16. 17:33
Kuklay Antal
Magyar Kurír

Előadásában elhangzott egy szigorú mondat: a cigányok az áldozatai a mi felemelkedésünknek. Ez nagy felelősség. Mit tehetünk az adósság törlesztéséért?

A legtöbb, amit tehetünk, hogy komolyan vesszük a Mi Atyánk első két szavát: mind a hétmilliárd ember a testvérünk, és annál inkább a testvérünk, minél közelebb vagyunk hozzá. A szeretet koncentrikus körökben tágul. Ha meg tudom élni a szeretetet a családomban, a gyermekeimet meg tudom tanítani arra a jézusi igazságra, hogy nagyobb boldogság adni, mint kapni, akkor ők a maguk területén, akármilyen hivatásban, pénzre, társadalmi helyzetre való tekintet nélkül fogják sugározni ezt a jézusi magatartást. Ez nem a papok dolga, hanem a keresztény világiaké. Ők terjesztették el a kereszténységet, Szent Pál csak megmutatta az irányt. Ők elindultak, és átalakították a világot. Az emberek ma is sóvárogva várnak a keresztények szavára. Ez a szó nem betűből áll, hanem magatartásból. Ebben az Egyháznak, vagyis Isten népének nagy szerepe lehet. Az Egyház Isten vándorló népe, aki napról napra találkozik az elesettekkel, a munkanélküliekkel. Ezeknek az embereknek csak egy része cigány, hiszen a technikai civilizáció felesleges embereket termel. Elveszi az emberek elől a levegőt, vagyis azt a tudatot, hogy van értelme az életüknek, a tevékenységüknek, mert amit tesznek, az a közösség javára szolgál, miközben ezért ők a közösségtől megkapják, amire szükségük van. Ha elvesszük az emberektől a munkalehetőséget és egy virtuális valósággal tápláljuk őket, akkor légszomjuk, valóságszomjuk keletkezik. Ha ezt nem tudják kielégíteni, sokkos állapotba kerülnek, ami a kriminalitásba, erőszakba torkollik. Felelősek vagyunk azért, hogy ez a pestis ne terjedjen el országunkban. Egyéni adottság kérdése, hogy ki mit tud tenni. Mindenkinek van feladata, mindenkinek a maga módján lehetősége van a karitászra. Hiszen Jézus annyit mondott csak, hogy nagyobb boldogság adni, mint kapni. Van Atyánk, testvérek vagyunk és nagyobb boldogság adni a testvérnek, mint elvárni tőle. Az Egyház mi vagyunk. Ha valaki érez egy szükséghelyzetet, és szeretne valamit tenni, megteheti, hiszen szabadok vagyunk. Mindenki tehet valamit.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!