A kormány hülyének néz minket

2012. december 11. 12:57

A devizahitelek sem voltak ingyen, a több milliós diákhitel sem lesz.

2012. december 11. 12:57
Hallgatói Hálózat
Hallgatói Hálózat

Hétfőn a kormány drasztikus, felsőoktatást érintő intézkedései ellen tiltakozva fórumot tartott a Hallgatói Hálózat. A fórum után több ezer egyetemista foglalta el a Petőfi-hidat, majd végigvonult a városon. A történtekre reagálva az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében azt írta: reméli, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások nem a hallgatók ellen irányulnak.

Nem, nem lesz megértés. Ugyanis nincs mit megérteni. A barbár, átgondolatlan, központosított „reformnak” nevezett felsőoktatási koncepció mögött nincsenek észérvek. A kormány hülyének néz minket és hazudik.

Hazugság, hogy az állam mindenkinek kifizeti a felsőfokú tanulmányait ösztöndíj, részösztöndíj, diákhitel formájában. Az állam csak és kizárólag 10480 ösztöndíjasnak, a lakosság 1 ezrelékének fedezi a tanulmányait. Mindenki másnak tandíjat kell fizetnie, méghozzá az egyik legmagasabbat Európában. Az a Fidesz vezette be a tandíjat, amely 2008-ban leszavaztatta a jelenleginek egy sokkal csekélyebb mértékű formáját.

A kormány retorikájával ösztönzi a lakosság még nagyobb mértékű eladósítását, hiszen a diákhitel által finanszírozott tanulmányokat „ingyenes” felsőoktatásnak hívja. A devizahitelek sem voltak ingyen, a több milliós diákhitel sem lesz.

Hazugság, hogy az állam nem takarékoskodni akar, hanem a források hatékonyabb, eredményesebb felhasználására törekszik. Ha ez így lenne, nem szüntetné meg az államilag támogatott jogász- és közgazdász-képzéseket, hiszen ezekre a szakmákra a legnagyobb a kereslet a munkaerőpiacon. Nem zárná ki a társadalom legnagyobb részét a felsőoktatásból, egy még szűkebb elit kiváltságává téve azt. Nem vonna ki milliárdokat az egyetemekről, hogy a minőségi oktatás helyett a túlélésre kelljen koncentrálnia az intézményeknek.

A kormány szerint, amit most tesz, az „befektetés a jövőbe”. Nem. Amit most csinálnak, az biztos befektetés egy katasztrofális jövőbe. Egy olyan országot építenek, ahol csak a leggazdagabb gyerekek tanulhatnak a felsőoktatásban, ahonnan tömegesen menekülnek el a tehetséges fiatalok, ahol a diplomások aránya töredéke a fejlett országokénak és ahol soha nem lesz fellendülés.

Felszólítjuk a kormányt, hogy hagyja abba a hazudozást, és kezdje el fölfogni, hogy amit az oktatással művel, azt nem csak saját maga ellen, de az ország, a haza ellen is teszi. Nem fogjuk hagyni, hogy elvegyék a jövőnket!

Szerdán folytatjuk!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 342 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Boli
2012. december 11. 22:56
„Ami pedig a tandíjat illeti: Miniszterelnök Úr, kérem, az nagyon sok gyermek számára és család számára egy felesleges és nehéz teher. Ha egyetértünk abban, hogy az a 2 milliárd forint nem föltétlenül innen kellene, hogy bekerüljön a felsőoktatásba, mert a magyar költségvetés – az előbb csak egyetlen példát említettem, többet is tudnék – tudna segíteni és forrást teremteni erre a 2 milliárd forintra, akkor miért kell, miért kell főiskolát és egyetemet végző diákoknak tandíjat fizetniük? Én a Fidesz programjában a legfontosabbnak, a szívemhez legközelebb állónak éppen azt érzem, hogy az első diploma megszerzéséig legyen az oktatás ingyenes! Legyen tandíjmentes! Én akkor leszek elégedett bármelyik kormánynak a működésével, hogyha az egyszerű családokból meg faluról származó emberek, ha tehetségesek meg szorgalmasak, akkor ugyanúgy kiemelkedhetnek, mint ahogyan jónéhánynak talán közülünk a sors ezt lehetővé tette. Ez a legfontosabb, ha úgy tetszik, az én részemről a legszemélyesebb elkötelezettségem, amit a következő kormány működése során mindenképpen szeretnénk érvényesíteni. A tandíjat szeptembertől ne kelljen befizetni! Ezzel azt üzenjük meg Magyarország minden családjának, hogy velük van a kormány. Nem tesz a vállukra felesleges terheket. Igenis akarja, hogy a tehetségesek és a szorgalmasak boldoguljanak. Azt üzenjük meg, hogy a kormány tudja, hogy tehetség, szorgalom és vagyon nem azonos arányban osztattak szét közöttünk. Ezért egy olyan oktatási rendszert kell teremteni, ahol nem a családok vagyoni helyzete szabja meg, hogy kiből mi lesz. Ez a célunk. Szeptembertől nagyon remélem, lesz módunk arra, hogy meg is valósítsuk ezt a célt.” Orbán Viktor, Horn-Orbán vita, 1998.
Wazze
2012. december 11. 18:45
"A kormány hülyének néz minket" Nincs új a nap alatt
Boli
2012. december 11. 18:00
Szerintem kölcsönösen unjuk már lassan a teljes 2008-as esztendő sajtóját újraolvasni, de mit tehet az ember, ha (a Fidesz legfontosabb kampányfegyvere, a kétharmados győzelem legvastagabb pillére) a tandíjellenes kampány során akkor épp Orbán Viktor volt a legaktívabb? Az, az, a mi tandíjpárti miniszterelnök. Csak muszáj ezért újra és újra beleverni fideszes barátaink orrát a saját piszkukba: nem erről volt szó. Nézzük, mit mondott a Fidesz-elnök négy évvel ezelőtt, a Miskolci Egyetem rektorával történt találkozó után: A Fidesz elnöke kijelentette: ma a magyarokat lúzereknek nézik a saját hazájukban, és a tandíj eltörlésének valójában semmi köze a felsőoktatás jövőjéhez. "Szögezzük le, hogy a tandíjnak egyetlen dologhoz van köze: ahhoz, hogy valakik elbénázták a magyar gazdaságot, elbénázták annak működtetését, és ennek árát akarják velünk megfizettetni." http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20121211_Orban_luzer_tandj#rss
Clermont Vitriol
2012. december 11. 17:59
Senki nem néz hülyének benneteket, legfeljebb ti nézitek magatokat hülyének. Ha lenne eszetek (ami persze nincs) akkor értékelnétek azt a szándékot ami a kormányt vezérli. Ebben az esetben nem tandíjról van szó, hanem oktatás optimalizálásról. Oszt jó napot ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!