Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A gazdátlan örökség

2012. december 12. 14:28

Antall elvitathatatlan érdeme, hogy az általa vezetett kormány lerakta egy nyugati típusú, demokratikus ország alapjait

2012. december 12. 14:28
Dergán Ádám
Kerdem

„Mind a mai napig lehet olyan véleményeket hallani, hogy Antallék elcsalták a rendszerváltást, lepaktáltak az ős-ellenség SZDSZ-szel, elmismásolták a kommunista bűnösök felelősségre vonását, szétprivatizálták az országot, és olyan csődhalmazt hagytak maguk után, hogy 1994-ben Horn Gyula és csapata könnyűszerrel bezsebelhette a csalódott magyarok nagy többségének szavazatait. A jobboldalon időről időre felröppenő vád az is, hogy Antall József és kormánya nem élt a kínálkozó lehetőséggel, és háromszor is elmulasztotta a békés határrevízió lehetőségét: nem szerezte vissza Kárpátalját a Szovjetuniótól függetlenedő Ukrajnától, nem vonult be a Felvidékre, amikor felbomlott Csehszlovákia, végül pedig a délszláv háborút sem használta ki a délvidéki területek megszállására. (Hogy ezen területszerzési akcióknak valójában mekkora realitása volt, azt mindenki döntse el maga.)

A baloldali kritikákra kár szót vesztegetni. Ugyanolyan aljas, hazug lejárató kampányt folytattak Antall József ellen, mint amilyent napjainkban Orbán Viktor ellen. A jobboldali kritikusoknak pedig szeretném felhívni a figyelmét néhány tényre. Az Antall-kormány egy nyakig eladósított országot vett át elődeitől; a kabinet 1990-es megalakulásakor hazánk még szovjet megszállás alatt volt; a KGST-piac összeomlása maga alá temette a magyar gazdaságot is; az alapokról kellett felépíteni mindent. Nem volt véletlen a kormányfő híressé vált »kamikáze-kormányos« kijelentése sem. Ő tudta a legjobban, hogy a lehetetlenre vállalkozik, mégis meg kellett próbálnia, mert ezt kívánta a nemzet érdeke. Megpróbálta, és korántsem vallott szégyent. Tette, amit az adott körülmények között tehetett. Elvitathatatlan érdeme, hogy az általa vezetett kormány lerakta egy nyugati típusú, demokratikus ország alapjait, és elindította hazánkat az Európai Unió felé vezető úton.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. december 12. 22:27
A történelmet visszafelé minősíteni nagyon könnyű. Az MDF lakitelki sátrában az első összejöveteleket a gyűjtőpárti jelleg jellemezte. Tetszettek volna nem az MDF-re és nem az SZDSZ-re szavazni, ha már...... Tetszettek volna érdeklődni a politika iránt, tetszettek volna a K.E.-választást a nép kezébe adni, tetszettek volna fellépni a rombolás irányába mutató intézkedések ellen fellépni! Tetszettek volna meggondolni azt a kérdéskört, hogy UNIO-ón belül, vagy kívül van-e élhetőbb élet. Tetszettek volna nem belépni az "adókímélő" befektetésekbe, a kárpótlási jegyeket nem odaadni Tribuszernének, tiltakozni az IMF-hitel ellen, nem szavazni Horn Gyulára....... Folytassam? Mindenki hibás, csak mi nem, mi soha, semmit nem láttunk rosszul, mi csak jobban szerettünk volna élni! /Ismerős/?? Ami az egészben a legszebb, hogy ha akadt pár értelmes ember, azokat rögtön elkezdték fikázni, nehogy már ne mi legyünk a legokosabbak! Tessenek elolvasni a kommenteket!
Türelem
2012. december 12. 20:25
Antall József a kívülről irányított politikai-gazdasági paradigma váltás bábfigurájaként írta be magát a történelembe. Egy, már a Németh kormány idején megkezdett, jól megkomponált nemzetpusztítás magára eső, az úgynevezett demokratikus átalakulás mezébe öltöztetett részét kellett levezényelnie. A sakktáblára mások által felállított bábukkal egyetemben. De emlékeznek rá? Ki is dobta be az addig ismeretlen Antall nevét miniszterelnök jelöltként? Hát a Csoóri Sándor, miután Bécsben, s ki tudja még hol találkozott a megbízóival. Sándor bátyánk a mai napig nem adott rá választ, hogy kitől kapta a nevet. Előlegezzük meg Antall jószándékát, s írjunk mindent a gonosz udvartartás számlájára. De az tény, hogy Antall egy erőtlen, egy ilyen változás levezényléséhez teljesen alkalmatlan ember volt. Sodródott az eseményekkel, közgazdasági, pénzügyi, bel-és külpolitikai tapasztalatok hiányában. nem véletlenül választották ki erre a szerepre. Hiszen a váltással nem az volt a cél, hogy egy erős gazdasággal, nemzeti arculattal rendelkező struktúra jöjjön létre. Neki a magyar gazdaságot kellett megfosztania minden lényegi termelő kapacitásától, korábbi piacairól - no kik mentek be helyettünk arra az orosz piacra, amely eltartotta konzervgyárainkat, a mezőgazdaságot, de számos ipari szegmenst is, , hát a német barátaink, az olaszok, a lengyelek -, s el kellett vágnia korábbi keleti politikai és gazdasági érdekrendszerét. Lemeztelenítettek bennünket, de helyette volt az ismert plakát - nincs cirill betűm, így nem írom le - , megint demokraták, a nyugati világ tágjai lettünk. csak közben az Antall és a Boros regnálás olyan lejtőre állította az országot, amely a további szereplőknek köszönhetően ezen meg sem állt, hanem eljutottunk a mához. A kicsire zsugorodott torta felett ugrik egymás torkának az orvos, a diák, a pedagógus, a tűzoltó, a színházi világ. Úgy élünk, mintha egy süllyedő hajóban az utolsó levegő buborékokért taposnánk egymást. De már mindenki csak lefelé húzza a másikat.Antall sokak szerint nem a nagy formátumú politiksok között lesz számon tatva, s ezzel értek magam is egyet. Kárpátalja visszaszerzésének kérdése nem fantazmagória, erről maga Jeszenszky is beszélt egy interjúban, s elismerte történelmi hibájukat.
kjkj945
2012. december 12. 16:51
"Antall elvitathatatlan érdeme, hogy az általa vezetett kormány lerakta egy nyugati típusú, demokratikus ország alapjait" görög- rabszolgataró Rosenfeld Czermanik--- népi mao- kommunista Mo. ma- kapitalist, népi putin nyugata - rakétás-bombás böszme-hazudós atp dk betiltós izr vallási ortodox mese politikakai karantén és még hány féle van? népiszociálkapitalisztrabszolgatartókomministarakétáshazudosplkarantén démonkrácia Melyikét is??????
states
2012. december 12. 15:48
Antallnak egy "érdeme" van, az MSZMP tovább kormányozhatott alatta, ami pedig a privatizáció terén zajlott az már nem is a szocik továbbkormányzását jelentette, hanem a szabadrablását. Csak a példa kedvéért, a MEH privatizációs államtitkárát úgy hívták, hogy Szilvásy György.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!