Áldott berlini fal

2012. november 29. 10:15

A szocializmus beteg rend volt – de rend. Nem véletlenül akarta megbuktatni az a rengeteg volt maoista szamizdatos.

2012. november 29. 10:15
Pozsonyi Ádám
Magyar Hírlap

„A történelemben soha nincs olyan, hogy végleg. (Ezt a mai világhatalom nem akarja tudomásul venni.) És sosem lehet tudni, hogy a vesztes pozíció mikor fordul át nyereségbe. A berlini fal 1961 és 1989 között létezett. Mi, itt a szovjet megszállási terülten szimbólumként kezeltük, és sopánkodtunk, hogy elzár minket a szabadságtól. A jóléttől. A demokráciától.

Igen. Elzárt.

Amikor kint már a feketék verték egymást a neonácikkal, itt még Öveges professzor beszélt ízes magyarsággal, és Rajnák, a góré, az Ifiparkban a fülénél rángatta ki, akin nem volt nyakkendő. Mert a szocializmus beteg rend volt – de rend. Nem véletlenül akarta megbuktatni az a rengeteg volt maoista szamizdatos. Mert a házmester lehet, hogy munkásőr volt, de lekevert egyet, ha a liftben szemetelt valaki. És ez volt a baj!

A történelemben sosincs olyan, hogy végleg. És a berlini fal, ami generációk szimbóluma volt, az áldott berlini fal öröksége most a mi túlélési esélyünk. Mert mi »le vagyunk maradva« a fejlődésben. És így a magyarság torkán azt még mindig nem tudják lenyomni, ami ott kint, a »fejlett« Nyugaton már mindennapos.

Ó, milyen boldog érzés ennyire »leragadva« lenni!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2012. november 29. 20:26
A diktatúrákban rend van, de megáll az élet. A végén pótcselekvéssel helyettesítik a mozgást. Hogy ne menjünk messzebbre, a görög katonai junta Ciprus megszerzésével akart valamit tenni. Bele is bukott.
Trükkök Százai...
2012. november 29. 15:48
Jézusom, de nyomasztó írás
belga
2012. november 29. 15:43
Hogy kinek tetszik jobban a "beteg rend" a vicsaftnál az izlés dolga. Én biztos nem a beteg rendre -és a házmester által lekeverhető pofonra- szavazok. És azt azért megnézném, hogy Pozsonyi Ádam milyen körülmények között él, hogy mennyit utazik (abba a fujj nyugati irányba), és belegondolt e abba, hogy milyen is az általa elképzelhető világban élni. Az persze nyilvánvaló, hogy ő nem azok közé reméli tartozni magát, aki a pofont kapja, hanem azok közé, akik adják. Ám egy ilyen "rendben" lényegesen több a pofont kapó, mint az aki lekeverheti.
müller
2012. november 29. 14:53
A börtönben is rend van, mégsem szeretnék börtönben élni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!