Iskolai egyenruha, baloldali sajtó

2012. szeptember 08. 11:39

Úgy látom, hogy az egyik legfőbb belső nehézsége a balközép (baloldalinak nevezett, baloldalinak tartott) sajtónak, hogy hatalmas rések tátonganak identitása és voltaképpeni politikai elvei között.

2012. szeptember 08. 11:39
Tamás Gáspár Miklós
Népszava

Nekem két angol gyerekem is angol iskolába járt (angol az édesanyjuk), természetesen végig egyenruhát viseltek, pedig Nagy-Britanniát nehezen nevezhetnők diktatúrának. Ott minden iskolában kötelező az egyenruha, iskolánként különböző címeres blézerrel. (Hozzáteszem, hogy Angliában és Walesben minden állami iskola egyben egyházi - anglikán - iskola, Skóciában és Észak-Írországban nem.) Igen, a cél az, hogy eltakarják a különbséget gazdag és szegény gyerek között, avégett, hogy az egyenlőség szellemére neveljék a gyerekeket az egyenlőtlen társadalomban. A brit iskola - bírálják is ám a konzervatívok! -kimondottan »progresszív«, azaz baloldali szellemű, kifejezetten küzd a társadalmi egyenlőtlenségek ellen, militánsan antirasszista, a nemzeti-etnikai és vallási-felekezeti kisebbségek barátja. (…)

Az, hogy a primer irigykedést és hencegést kizárják a népoktatásból, baloldali szemmel nézve fölöttébb helyes és üdvözlendő, és Hoffmann Rózsának teljesen igaza van.

Ámde a teljes balközép sajtó a legkeserűbb gúnnyal illette ezt a javaslatot. Ennek a radikálisan jobboldali, reakciós humorizálásnak az egyik oka a »létező szocializmus« félreértése. A »létező szocializmus« (azaz tervező államkapitalizmus) sok minden volt, de 1956 óta leginkább az ún. jóléti állam egyik szegényesebb változata, amely a fogyasztás serkentése mellett az újraelosztás barátja is volt (egyáltalán nem volt inkább egalitárius, mint a nyugati és déli szociáldemokrata, szocialista rezsimek), és - hasonlóan a nyugati változathoz - megpróbálta kulturálisan is erősíteni az egyenlőséget: nem engedte a fizikai munka és a fizikai dolgozók lenézését, tiltotta azt, hogy az akkor is meglévő szegénység szégyennek számítson. Avval, hogy az ún. létező szocializmust (vagyis államkapitalizmust) »diktatúrának« hívjuk - teljes joggal - , még nem mondtunk sokat. Nem az 1989 előtti diktatúra - igen részleges és félénk - egyenlőségi törekvéseivel van (volt) baj, hanem az elnyomással, a konformizmussal, a rendőrállammal.

Az, hogy a Kádár-érában is volt »iskolaköpeny«, nem szól a javaslat ellen. A Kádár-érában is volt villanyvilágítás és vasúti közlekedés, filmművészet és nyugdíj: ezek nem föltétlenül ősbűnök, ezek - akárcsak az iskolai egyenruha - a modern civilizáció alkatrészei.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kesztió
2014. június 26. 10:22
Nettó marhaság. Az iskola igazi strucc módjára most is csak szőnyeg alá söpri az egyenlőtlenségeket, és nem szünteti meg. Mert a tanulók nem csak a tanórákon érintkeznek egymással, ugye, és az intézmény magasról tesz arra, mi történik a falain kívül. Amúgy, aki nagyon akar, egyenruhában is lehet „egyenlőbb”, mint a többi – elég, ha előhalássza az egyenruha zsebéből az utolsó generációs okostelefonját. Amúgy az egyenruha üzenete is több, mint megszívlelendő: egyenlősdit csakis úgy lehet játszani, ha mindenkit egyenlően „beleszürkítesz” a tömegbe. Él-jen Rá-ko-si!
Ouroboros
2013. július 16. 10:04
Igazad van, Gazsi, sok dologban, de. Visszaemlékszem az akkori éveimre, és csak az maradt meg, hogy egységesen rühelltük az iskolaköpenyt. Hogy bármi kirívó különbség lett volna mi csórók és mondjuk a sírköves apuka lánya között, azt mi akkor nem vettük észre, iskolaköpenytől függetlenül.
Samott
2012. szeptember 11. 19:43
Magyarorszag nem Anglia. Ahogy nem lehet Nagymarosnal gat, ugy nem lehet ujra egyenruha sem az iskolakban. Az en generaciomnak az jelentette a diktaturabol valo szabadulast, azok akik akkor szabadultak meg attol a nejlon sz.rtol nem fognak tapsikolni ehhez az otlethez. Es most a mi gyerekeinkre eroltetnek ra ujra ezek az idiotak.
Feyszáll
2012. szeptember 10. 22:25
A debiltelefon iskolába hordását is meg kell tiltani, hogy ne gyilkolják meg érte egymást a gyerekek. Mert ilyen is volt. Hagyjuk a státusz szimbóleumokat a felnőtt idiótáknak, proliknak, a gyerek a képességeivel tűnjön fel, ne értéktelen tárgyakkal, ruhákkal. Aki egyéniség, köpenyben is az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!