Hazánkat egyre korruptabb helynek érzékelik

2012. augusztus 14. 17:05

Négy éve is azt a súlyos megállapítást tettük – és semmi nem változott azóta –, hogy a politika és az üzleti körök összefonódásából adódó korrupciós kockázat nálunk nagyon nagy. Interjú.

2012. augusztus 14. 17:05
Alexa Noémi
Magyar Narancs

„Mi az, ami még mérhető a korrupciónál?

Idén második alkalommal készítettünk átfogó kutatást arról, hogy az állami intézményrendszer mennyire képes kivédeni a korrupciós kockázatokat. A Nemzeti Integritás Tanulmány alapvetően egy kvalitatív elemzés, ami azt méri, hogy az egyes intézményi pillérek - például az igazságszolgáltatás, a végrehajtó hatalom, a törvényhozás, a média, a civil szektor, az üzleti szektor vagy az ombudsman intézménye -, a jogszabályi háttér mennyire működnek stabilan a gyakorlatban. Tizenhárom pillért vizsgáltunk meg Magyarországon és Európa összes országában. Négy éve és idén is azt találtuk, hogy nálunk a választási intézményekkel szemben él a legnagyobb közbizalom, és ezek működnek a legmegbízhatóbban, a hiányosságok pedig azokon a területeken jelentősek, amelyek Európa más országaiban is problémásak: a politikai pártok, illetve az üzleti szektor tevékenysége körül. Ám ez nem azt jelenti, hogy az üzleti szektor szereplői feltétlenül hajlanak a korrupcióra. Az üzleti szektor korrupciós indexeit nagyban befolyásolják a jogszabályi körülmények, mint például a kiszámíthatatlan adópolitika, a folyamatosan változó jogszabályi környezet, a következetlen hatósági ellenőrzések és természetesen a közbeszerzések szabályainak kiszámíthatatlansága. Magyarországon épp az az egyik legnagyobb korrupciós kockázat, hogy az üzleti és a politikai szektort érintő korrupció helyenként egészen a törvényhozásig elér. Négy éve is azt a súlyos megállapítást tettük - és semmi nem változott azóta -, hogy a politika és az üzleti körök összefonódásából adódó korrupciós kockázat nálunk nagyon nagy. Az ún. korrupcióérzetet, illetve a közintézmények iránti bizalmat szokás még mérni. A korrupcióérzékelési index eredményei azt mutatják, hogy hazánkat az utóbbi években egyre korruptabb helynek érzékelik befektetők, üzletemberek, nemzetközi intézmények. Nullától 10-ig pontozzuk az országokat, ahol 10 járna a teljesen tiszta államoknak. Magyarország tavaly 4,6 pontot ért el. A 2000-es évek elején 5,2-5,3 körül álltunk, és a velünk együtt az unióhoz csatlakozó országok között éllovasok voltunk. Mára ezt kezdjük elveszíteni, a régióbeli országok átlageredménye javul, a miénk pedig romlik.

Mi változott az elmúlt négy évben?

Magyarország esetében feltűnt egy - a négy évvel ezelőtti kutatásunkhoz képest - újdonságnak számító jelenség: a kontrollintézmények függetlenségének megkérdőjelezhetősége. Politikai kinevezettek vannak független intézmények élén, ami rengeteg korrupciós kockázatot rejt, függetlenül attól, hogy az adott kinevezett mennyire végzi jól vagy becsületesen a munkáját. Ebből a szempontból az Országos Bírósági Hivatalnál, az Állami Számvevőszéknél és a Médiahatóságnál különösen nagy a rizikó. A Közbeszerzések Tanácsa, az ombudsman és az ügyészség is hasonló jelentőségű intézmény, de ezeknél - az előbbiekkel ellentétben - nem lehet kétséget kizáróan, egyértelműen kijelenteni, hogy politikai kinevezettek irányítják. Ha ehhez hozzávesszük, hogy milyen sebességgel zajlik és mennyire átláthatatlan a törvényhozás menete, amely ráadásul többnyire nélkülözi az érdemi társadalmi konzultációt, akkor két olyan tényezőt látunk, ami még a régió országaihoz képest is olyan mértékben gyengíti az intézményrendszert, hogy megengedi az ún. state capture kialakulását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. augusztus 15. 08:33
Alexa Noémi jól érzi, hiszen korrupció az, amiből őt kihagyták.
tetahó
2012. augusztus 15. 08:28
A pocsaji román nemzetiségi önkormányzat az idén meghirdetett feladatalapú támogatás keretében csaknem 1,4 millió forint állami forrást nyert. A törvény szerint ez a támogatási forma a kisebbségi közügyeknek a települési és a területi kisebbségi önkormányzatok által történő ellátását szolgálja. Ennek ellenére Pocsajon kirándulásra költötték a pénz nagy részét: a romániai Constanzába július 28-án, szombaton az önkormányzati autóbusszal utazott el többek között Kecskés Gyula fideszes polgármester és a felesége, a helyi alpolgármester és a felesége, a helyi jegyző, három nemzetiségi képviselő, valamint a polgármesteri hivatal több dolgozója, összesen tizenkilenc fő. A kirándulók - akik fejenként mindössze 20 ezer forint befizetésével járultak hozzá a csaknem egyhetes úthoz - augusztus 3-án, pénteken érkeztek vissza Pocsajra. Az ügyről megkérdeztük Kecskés Gyula polgármestert, aki kérdésünkre elismerte a kirándulás tényét. Hozzátette: a forrást valóban a feladatalapú támogatás keretében nyerte el a helyi román nemzetiségi önkormányzat. Kérdésünkre, miszerint milyen feladatot láttak el a tengerparton, Kecskés Gyula - aki 2010-ben a Fidesz-KDNP színeiben lett a falu vezetője - szó szerint ezt válaszolta: "nem tudom, de biztosan volt valami feladat, hiszen a pénz a feladatalapú támogatásból jött". Kérdésre, hogy nem lát-e kivetnivalót a történtekben, a polgármester azt felelte: szerinte nem történt semmi különös, de ha az újságíró kutakodni akar az ügyben, akkor kutakodjon.
torresG4
2012. augusztus 15. 08:04
a zuschlag jani mikor szabadul?....tudod, aki gyurcsány helyett ül.....
landofdarkness
2012. augusztus 15. 07:52
Ezek az érzet-kutatások, és eredményeik mind egy nagy rakás kaki. Volt már olyan hazai fenyegetettség-érzet a nemzetközi terrorizmustól felmérés is, ahol egy hetes skálán egyes régiókban majdnem 4 lett az átlageredmény. De nulla bűnözési rátájú kis őrségi faluban sincs biztonságérzete az idős Mari néninek... az emberi természet már csak ilyen. Szóval, ha nagyobb mértékben tartjuk lehetségesnek, hogy az Al-kaida robbantgat hazánkban, mint amennyire korruptnak az életet... addig jó nekünk! Noémi, Magácska az okoskodó fontoskodásában nagyon setét tetszik lenni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!