Ki az antiszemita?

2012. július 04. 15:00

Nagyon sok zsidó – ezek túlnyomó többségükben nem zsidó értelmiségiek és polgárok voltak, hanem zsidó munkások – volt a Magyarországi Szociáldemokrata Párt vezetői között is.

2012. július 04. 15:00
Tamás Gáspár Miklós
Rubicon

Gerő András, az ismert történész azt mondja  www.galamus.hu , hogy Romsics Ignác, az ismert történész antiszemita. Ebben nincs semmi különös, hiszen számosan antiszemiták, és manapság a zsidóellenesség újfajta politikai vallássá kezd válni sokak számára, és különösen elterjedt a fiatal középosztály és a fiatal értelmiség (így az egyetemisták) körében. A kérdés csupán az, hogy ez a vád megállja-e a helyét Romsics Ignác esetében.

Úgy fest, hogy nem.

Romsics megemlítette, hogy a Magyarországi Szocialista Szövetséges Tanácsköztársaság vezetői között többségben voltak a zsidók. Ez igaz. Nagyon sok zsidó  ezek túlnyomó többségükben nem zsidó értelmiségiek és polgárok voltak, hanem zsidó munkások  volt a Magyarországi Szociáldemokrata Párt vezetői között is. Ez nem magyar jelenség. Nagyon sok zsidó játszott szerepet a bolsevik, a mensevik, a szociálforradalmár (eszer) és anarchista mozgalomban 1917-1921-ben Oroszországban, jelentős részben zsidók voltak a Bajor Tanácsköztársaság vezetői, a németországi és ausztriai szociáldemokrata és kommunista párt vezetői, az illegális kommunista és a legális szocialista mozgalom vezetői egész Kelet- és Közép-Európában; jelentős  sőt: döntő  volt a szerepük a radikális értelmiségben és a huszadik század minden nagy lázadásában, beleértve a szociáldemokrata és bolsevik mainstream elleni eretnekségeket és »elhajlásokat« a baloldalon. Ha ez nem érdekes probléma és kutatási téma, akkor semmi sem az.

Jelentős szakirodalma van, és ami még fontosabb: ez a tény rendkívül jelentős magában a huszadik századi politikatörténetben, hiszen sokan  mind a konzervatív, mind a szélsőjobboldalon - hajlottak rá, hogy az egész forradalmi munkásmozgalmat valamiképpen  »zsidó ügynek« tekintsék, s mint látjuk, ez a gondolat (épp Magyarországon!) ma is eleven. Hiszen olykor csakugyan úgy tetszett, hogy a »szocializmus« (mint mozgalom) nem más, mint a munkásság és a zsidó értelmiség szövetsége.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 220 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2012. július 05. 07:04
.=!
Krupp Skya
2012. július 05. 07:03
Isten Éltesse Bokros Lajost is ugyanolyan erőben és egészségben mint Horn Gyulát.
magyarpaprika
2012. július 05. 05:08
Tisztelettel kerdezem a kereszteny es a keresztyen antiszemita hozzaszolokat,jut-e neha eszukbe,hogy Jezus is zsido volt?
kalasnyikov
2012. július 05. 04:43
tgm..el kéne már döntened,hogy szemita maceszgombóccal, vagy proletár internacionalizmussal sürited be a kóser libalevest....DDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!