A nyaralás ideje

2012. július 26. 17:59

A hazai munkaerő-piaci helyzetet illető bizonytalanságérzet európai szinten kimagasló.

2012. július 26. 17:59
Sik Domonkos
Szuverén

„A nyaralásnak sokkal jelentősebb funkciója van annál, amit első pillantásra gondolnánk. Úgy érdemes tekinteni rá, mint egy, a munkamegosztáson alapuló komplex társadalom specializált funkciójára. Noha önmagában kevéssé tűnik komoly dolognak, amiatt, hogy hiányában a hétköznapi élet értelme is veszélybe sodródik – ahogy azt empirikus kutatások is igazolják –, valójában mégis nélkülözhetetlennek tekinthető.


Mindennek fényében értékelhető az a trend, hogy nyaralásra nem csupán ténylegesen, de a tervek szintjén is az európai átlagot alulmúló mértékben tudnak a magyar háztartások fordítani. A különböző makrogazdasági és jogállamiságra vonatkozó hírek mellett persze ez a tény könnyen lehet, hogy eltörpül. Szociológiai értelemben azonban nagyon is jól kifejez egyfajta veszélyt.

Azon egyének esetében, akik a – késő modern társadalmakban bátran eleminek nevezhető – nyaralás iránti igényüket nem tudják kielégíteni, egyúttal nagyobb eséllyel találkoznak problémákkal a hétköznapi, munka által szervezett életükben is. Ez egyaránt öltheti az olyan, kevésbé szembetűnő patológiák formáját, mint amilyen az idegesség, türelmetlenség, frusztráció, vagy az olyan látványosabb, kitörésszerű jelenségét, mint amilyen a tavalyi angliai fogyasztáslázadás is volt.

Akármi legyen is a nyaralásmegvonás távolabbi következménye, a kormányzó politikai erők felelőssége aligha vitatható. A nyaralás abban az értelemben nem luxusfogyasztás, hogy csak a legtehetősebbek engedhetnék meg magunknak, hiszen viszonylag széles az a spektrum, amelyen belül a helyszínek és tevékenységek kiválaszthatók. Abban az értelemben viszont luxus, hogy csakis akkor áldoznak rá szívesen az emberek, ha a hétköznapi megélhetést egyébként hosszú távon biztosítva érzik.

Ez a fajta bizalom az, ami immáron hosszú évek óta egyáltalán nem adott. Mindezért persze korántsem csupán a jelenlegi kormány tehető felelőssé. Már 2007-ből – és könnyen lehet, hogy korábbról is – találunk olyan adatokat, hogy a hazai munkaerő-piaci helyzetet illető bizonytalanságérzet európai szinten kimagasló. Kétségtelen az is, hogy a 2008-as válság csak tetézte ezt az érzést. Ugyanakkor az is világos, hogy az elmúlt két év kormányzása, amelytől talán leginkább ezt a fajta biztonságérzetet remélték a választópolgárok, nemhogy enyhítette volna, de gyakran önellentmondó, kapkodó, ad hoc intézkedéseivel valójában növelte azt.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2012. július 26. 19:58
Gondolom, az elmúlt két év romló hazai adatai azért szembetűnőek, mert ezalatt a két év alatt másutt- Görög,Olasz,Spanyol országokban és Portugáliában- ugrásszerűen javult a biztonság érzet. Főleg az utolsó két évben, amikor a "biztonság" érdekében kormányokat buktatnak meg ! Vagy csak azért kell kezdetben tárgyilagosnak látszani, hogy utána az elmúlt két évet lehessen emlegetni! Az a kettős mérce.....
szeekely
2012. július 26. 19:22
Europa total impotenciaba sullyedt. Keptelen vedekezni az eroszakos, bailout-os - a gazdasagot bankopressel nyomott papirpenzzel elenkito, a sajat allamot minden merteken felul eladosito - yankee gyarmatositas ellen. Europa keptelensege arra, hogy megvedje sajat kontinenset oda fog vezetni, hogy amputalni kell majd rola a koloncca novekedo periferiakat, amiket nem lesz kepes tobbe szponzoralni. Koztuk persze Magyarorszagot is, a jovo egyre inkabb kirajzolodo trendje, tortenelmi trajektoriaja. Az europai kultura egyre nyilvanvalobb eletkeptelensege a nemzetkozi mezonyben magaval hozza majd az irreverzibilis hanyatlas evtizedeit, Europa eljelentektelenedeset. Beke porainkra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!