Nem besúgó, hanem közérdekvédő

2012. június 25. 10:41

A korrupciót tapasztaló magyarok 90 százaléka nem tesz bejelentést, mert fél, hogy retorzió éri, és mert nem hiszi, hogy bárki kivizsgálná.

2012. június 25. 10:41
Alexa Noémi
Alexa Noémi blogja

„Hogy valójában mi a helyzet, sose tudjuk meg, mert Magyarországon nem létezik olyan szerv, amelyik valóban alaposan és függetlenül kivizsgálja a bejelentést, és ha igaz az állítás, valódi védelmet biztosítana a bejelentőnek. Mi a korrupciós ügyekre fókuszálunk, tehát, az a vágyunk, hogy ha valaki korrupciót tapasztal és bejelentést tesz, védelemben részesüljön. A korrupciót tapasztaló magyarok 90%-a nem tesz bejelentést, mert fél, hogy retorzió éri, és mert nem hiszi, hogy bárki kivizsgálná. A közérdekű bejelentőket elvileg a Büntető Törvénykönyv védi, mivel 257. §-ában kimondja, hogy aki közérdekű bejelentés miatt a bejelentővel szemben hátrányos intézkedést tesz, vétséget követ el. Ugyanakkor a statisztikák azt mutatják, hogy az utóbbi években egyáltalán nem indult bírósági eljárás ezen paragrafus alapján, ami jól jelzi a rendszer problémáit.

Pedig az angolszász országok szerint jóval olcsóbb a bejelentőket védeni, mint a belső ellenőrzési osztályokat fenntartani. A kormány antikorrupciós programja elvileg kezeli majd a kérdést szeptember táján, ezért is jó, ha már előre gondolkodunk. Milyen intézményrendszer lenne képes megvédeni a bejelentőt? És leginkább, mi kellene a kultúraváltáshoz, azaz, hogy a bejelentőben ne besúgót lássunk?

Angliában sem ment könnyen. Úgy lett védelem és jogszabály, hogy rengeteg ember meghalt, amikor elsüllyedt egy komp, összeütköztek vonatok és felrobbant egy olajtorony. Egyik esetében sem mertek jelenteni, de erre csak a vizsgáló bizottságok derítettek fényt utólag. És akkor hoztak egy jogszabályt (1998-at írunk), ami elég tág kereteket szab, hatékony védelmi eljárásokkal. Ott beleférne a védelembe a hatvani bejelentő esete is, nem csak korrupciós ügyek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
füst
2012. június 25. 19:26
"Műintézmény" "művezetőjének" mű témája.
Öreg
2012. június 25. 14:33
Ez a nő a vele készült beszélgetésekben mindig lebőg ! Vajon kinek a pénzéből él"?
Bisque Béla
2012. június 25. 11:38
Egy ismerősöm bejelentést tett a K&H ellen. :) A rendőrség vegzálta, a PSZÁF elutasította a beadványát, a NAV szétkutatta az ügyeit. Nem voltak benne nagy halak, csak Draskovics, Bárándy, Bánáti, Vámosi Nagy Szabolcs, Medgyessy és a teljes K&H vezetés Singlovics Béla elnökig. Az 5. ügyintézőnél kallódik az ügy a BRFK-nál 2009 óta. Végül az ügyészség a napokban az ismerősöm ellen Magánokirat hamisítás és csalás gyanújával emelt vádemelését.....most figyelj!!!........egy évre elhalasztotta! .........amit ha megfellebbez, azonnal vádat emel. na??!! :)))))))))) Milyen egy ilyen? :) Eszemfaszommegáll!
vaskos111
2012. június 25. 11:22
==Hogy valójában mi a helyzet, sose tudjuk meg...== Kedves Felebarátaim és egyáltalán nem kedves cikk-újságírócska! A magyarok 90 %-a nagyon jól tudja mi a helyzet. Eddig kb. 30 000 000 000 000 forintot lopott el magának az "elit". És még nincs vége. De egyszer vége lesz. Isten malmai lassan őrölnek!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!