Hogyan definiáljuk a hálózati személyt?

2012. május 18. 10:34

Az a kormányzat, amely ha kell, egy nap is átver a parlamenten egy törvényt, az állambiztonsági múlt megismerése kapcsán két év alatt semmit sem tett még le az asztalra.

2012. május 18. 10:34
Ungváry Krisztián
Index

„Több mint aggasztó azonban, hogy az a kormányzat, amely ha kell, egy nap is átver a parlamenten egy törvényt, az állambiztonsági múlt megismerése kapcsán két év alatt semmit sem tett még le az asztalra. Bizonyára a Nemzeti Emlékezet Bizottsága mindent megoldhat, de miért nem tudhatjuk meg, hogy hogyan, milyen alapelvek mentén és kikkel? Az eredetileg beígért május 15-i határidőre ennek koncepciójából semmi sem került nyilvánosságra. Egy évvel ezelőtt az a képtelenség lett beígérve, hogy »mindenki hazaviheti az iratait«, történni azonban semmi sem történt. Most ha lesz is koncepció valamikor, az sem arról fog szólni az ígéretek szerint, hogy az irathozzáférést megváltoztatják, hanem arról, hogy a Nemzeti Emlékezet Bizottsága majd kidolgozhat erre javaslatokat. (...)

Kérdéseim ezután Kontrát Károlyhoz:

1. Hogyan kellene definiálni, hogy ki a hálózati személy?
2. Ha a nyilvántartások ennyire hiteltelenek, akkor miért alapozódik a mai nyilvántartási rendszer is a régiekre?
3. Ha a nyilvántartások ennyire hiteltelenek, miért nem vonják felelősségre azokat, akik ezeket az adatokat hamisították?
4. Ha a nyilvántartások ennyire hiteltelenek, miért lehetnek a titkosszolgálatoknál ma is vezető állásban azok, akik ezeket az állítólag hiteltelen nyilvántartásokat kezelték? Nem akarok senkit sem kínos helyzetbe hozni itt a mai szolgálatok hivatásos állománya múltjának teregetésével, azt hiszem, mindketten tudjuk hogy hosszú listát írhatok azokról a megbecsült szakemberekről, akiket mind a mai napig alkalmaznak.
5. Ha a nyilvántartások megbízhatatlanok, miért nem volt hajlandó a Fidesz elfogadni az LMP által kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítását? (csak az olvasók kedvéért megjegyzem, ebben egyetértett a Magyar Szocialista Párttal is, ami ismét növeli a gyanút, hogy a két politikai erő között legalább ebben a kérdésben van egyetértés).
6. Életszerűnek tartja-e Kontrát Károly azt, hogy valakit az állambiztonság különböző szervei hosszú éveken át hálózatként nyilvántartottak, hivatkoztak foglalkoztatására, mégse lett volna az állambiztonság ügynöke?
7. Miért nem nyomtatják ki a mágnesszalagokat és minősítik egyenként az azon található adatokat, holott a jelenleg hatályos szabályozás is ezt követelné?
8. Miért nem számítja bele az »iratok« kategóriába a mágnesszalagok tartalmát? Az az állítása ugyanis hogy a levéltár a fennmaradt iratok 93%-át kezeli, csak akkor igaz, ha a mágnesszalagok adattartalmát nullának vesszük! Ezzel szemben viszont tudjuk, hogy a mágnesszalagok adattartalma több százezer oldal is lehet, ráadásul a legfontosabb adatok éppen ezeken a hordozókon találhatóak. Nem csúsztatás ezt nem létezőnek tekinteni?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
L066H
2012. május 19. 14:29
Krisztián, Perge Ottó felmosta veled a padlót a holovitában. :)
Bisque Béla
2012. május 19. 13:11
"Hogyan definiáljuk a hálózati személyt?" Mocskos szemét jellemtelen akaratgyenge spiclinek. Úgy nagyjából és egészében.
brabant89
2012. május 18. 15:19
"Nézzünk most egy konkrét példát, Martonyi János jelenlegi külügyminisztert. Az Állambiztonsági Levéltár iratai között fennmaradt az Mt-1691/1 „Magasdi” fedőnevű dosszié. Ebben Martonyi János „útijelentései” találhatóak, amelyekért sajátos módon dr. Jójárt István rendőrszázados saját kezű feljegyzése szerint 600 forint jutalmat is adott az érintettnek. Az „útijelentéseken” „adta Marosvásárhelyi” („Magasdi korábbi fedőneve”) és „vette: Jójárt István” szerepel – ez formailag kissé eltér attól, amit egy szokványos útijelentésnek képzelünk. A Fővárosi Bíróság 2008. június 23-án kelt ítélete szerint azt a valós tényt, hogy Martonyi jelentéseket adott, hogy az állambiztonság fedőneveken tartotta nyilván, és hogy Martonyi ezekben 1989-ben mint „élőhálózat” szerepelt, nem szabad olyan hamis színben feltüntetni, mintha ő hálózati személy lett volna. Bár a bírósági ítélet indokló része elhallgatja, nyilván ebbe a kategóriába tartozik az az adat is, hogy Martonyiról több kötetnyi munka- és beszervezési dossziét iktattak, hogy fedőneve az 1970-es évek irataiban is felbukkan mint foglalkoztatott hálózat, hogy személyét más tartótiszteknek is „átadták”, ezzel szemben viszont Martonyi azon bemondását, hogy őt „zsarolták”, mindenféle bizonyíték nélkül hitelesebbnek fogadja el, mint bármilyen korabeli dokumentumot." Hálózati személy, mint Fideszes miniszter. Nem rossz.
Aldo Raine hadnagy
2012. május 18. 14:59
Igazán ügyesen szerkesztette a cikk kivonatát a Mandiner. Sikerült úgy szemezgeti, hogy kimaradjon belőle, aki(k)ről szól. Pl. Martonyi János ügynök spicli besúgót, Kondor Katalin spicli besúgót, Szita Károly szintén rohadt besúgót. Biztos véletlen, hogy a fidesz által pénzelt Mandiner pont a fideszes komcsi besúgók nevét felejtette ki a cikk összefoglalásából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!