Disclaimer: magyar feliratok a szlovák vasúton

2012. május 19. 09:53

A szlovák államvasutak a nettó szlovák nacionalizmus bástyája volt mindig is, magyarul megszólalni se hajlandó kalauzokkal és pénztárosokkal.

2012. május 19. 09:53
Tokár Géza
Felvidék Népe Front

„Kezdjük ott, hogy a szlovák államvasutak egy olyan intézmény, amelynek a vevőszolgálati osztályát egy Tisóba oltott Goebbels igazgathatja. A nettó szlovák nacionalizmus bástyája volt mindig is, magyarul megszólalni se hajlandó kalauzokkal és pénztárosokkal. Ez utóbbit valószínűleg szigorúan parancsba is adták az alkalmazottaknak, más magyarázat nincs rá, hogy a magyarul jó eséllyel tudó, magyar nyelvű és akcentusos munkaerő miért nem volt hajlandó magyarul kommunikálni az utasokkal. Ha nagyon muszáj volt, a határ menti térségeken megjelentek az angol és német nyelvű információs táblácskák, egyébként pusztulat.

Idén a Komárom-Pozsony szakaszon a személyszállítás üzemeltetését átvette a cseh RegioJet társaság, ez az a vonal, ami gyakorlatilag a főváros környékén kívül csak magyarok lakta területeket érint. A RegioJet új játékos a piacon, és ez a hozzáállásukból is látszik: némi szervezett levelezés után megjelentek a kétnyelvű, szlovák-magyar településnevek a peronokon elhelyezett várakozókon (nem a táblákon), és két nyelven szólnak az utasokhoz a kalauzok is.

A vasúti állomások táblái azonban maradtak egynyelvűek, mivel a szlovák államvasutak gondozásában állnak - a RegioJet csak bérli magát a vonalat. A települések nevei ennek megfelelően nincsenek is kiírva, s a komáromi és dunaszerdahelyi aktivisták hiába kezdeményezték, erre mondtak nemet a vasúti illetékesek. A közép- és kelet-szlovákiai régióról nem is beszélve, ott egyelőre még petíciók sem születtek. A szlovák államvasutak kétnyelvűsége tehát abban nyilvánul meg, hogy időről időre következetesen lefestik a rejtélyes kezek által kifújt magyar településneveket az állomásokon. És hogy a múltkor a pénztáros rejtélyes oknál fogva már hajlandó volt hozzám magyarul szólni a komáromi állomáson, egyelőre még tanulmányozom a paranormális jelenség okát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aromó
2012. május 19. 15:13
Next, egysegelem, Rudika meg a többi hasonszőrű kis kettősmérce bajnok: nem látom a tülekedést és tiltakozás hullámot a részetekről.
vizipipa
2012. május 19. 13:06
A magyar érdekek képviselőinek - akár pártok, akár nem - nyitniuk kell egy új frontot. Egy frontot, ami arról szól, hogy munkaidőben is tudjanak magyarul mindazok akiknek a kisebbségekről szóló törvény érdekében egyébként is kell tudniuk magyarul.
L066H
2012. május 19. 12:37
Jól tudják a tolvajok, hogy a kétnyelvű táblák az országlopás tényét hirdetik. A magyar nevű települések azt jelentik: itt egykor Magyarország volt. És ilyenkor felmerül a kérdés, hogy most akkor miért nincs? A lopott holmi vissza jár, az Igazság szerint. Ebből következik, hogy még nincs igazság szolgáltatás. Helyette kapzsiság van és irigység, álnokság és hazugság. Hiába tetszeleg az Európai Unió is a demokrácia és az igazság bajnoka szerepében, amikor Magyarország sérelmei még nem lettek jóvá téve. Ezért hiteltelen az egész bagázs úgy, ahogy van. Majd, ha környező országok szembe mernek nézni a múltjukkal és önként lemondanak a nagyapáik, dédapáik által lopott földről, akkor el fogom hinni, hogy igaz emberek kerültek hatalomra Európában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!