Készülök egy önéletrajzi könyv megírására

2012. április 03. 10:16

A politika mindig is irányította a színházak világát, talán éppen azért, mert létták, tudják, micsoda ereje van a színháznak. Interjú.

2012. április 03. 10:16
Bereményi Géza
Bama

– Nem csak Pécsett vallott magáról, az életéről, de hasonló pódiumbeszélgetésekre hívják máshová is, szerte az országban. Ön író ember, lesz ezeknek a beszélgetéseknek lenyomata?

– Készülök egy önéletrajzi könyv megírására, s ahhoz remek alkalmak ezek a rendezvények, hogy sokat beszélek magamról, kényszerűségből is felidézek újabb és újabb történeteket, amelyeket később újra és újra elmondok, s gyakorlatilag megtanulom a saját életemet, így könnyebb dolgom lesz. Ha nem így, de sokat beszélt magáról annak idején Casanova is, aki a világ egyik legjobb önéletrajz-írója is volt

– Dalszöveget írt a pécsi 30y zenekarnak. Hogyan kerültek kapcsolatba?


– Ezt a szöveget előzetesen meglévő zene nélkül írtam, ami velem nagyon ritkán fordult elő, szinte mindig zenére, annak ritmusára szereztem a szövegeket. A Jó január hercegét már Cseh Tamás halála után, egy téli estén írtam, amit később megmutattam Lévai Balázsnak, neki jutott eszébe erről a 30y, amit én akkor már ismertem. (...)

– Csakúgy mint A Hídember készítése idején, most is érték politikai felhangú támadások akkor, amikor önt nevezték ki a Thália Színház igazgatójának. Mit gondol a művészet és a politika viszonyáról?


– Amiről beszélünk, az nem a kultúra vagy a művészet, hanem a színház és a politika kapcsolata. Ha megnézzük a történelmet, az ókori Athéntól Napoleon Franciaországán át a viktoriánus Angliáig, s a legújabb korokig, azt látjuk, hogy a politika mindig is irányította a színházak világát, talán éppen azért, mert létták, tudják, micsoda ereje van a színháznak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemormester
2012. április 03. 14:15
sékszpír kimaradt a felsorolásból. én már úgy várok egy vérbő sékszpír-előadást. hátha:)
JackHárpi
2012. április 03. 13:58
...csak legalább egy pici tisztesség szorult volna bele!
Feyszáll
2012. április 03. 12:13
Csalódtam benne. Először, amikor cserbenhagyta, aztán amikor lefikázta CS.T.-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!