Marosvásárhely ostroma

2012. március 11. 12:24

Marosvásárhely frontváros, amelynek a végleges meghódításáért a románság, főleg a nacionalista pártok országos kampányt indítottak.

2012. március 11. 12:24
Sylvester Lajos
gondola.hu

„Erdélyben Marosvásárhely a román nacionalista politikai szélverésnek a leginkább kitett város. Az erdélyi hajdani nagyvárosokat, Kolozsvárt, Temesvárt, Aradot, Brassót az előző évtizedekben lepte el a román politikai iszap, a közepes városok közül az egykori Székelyvásárhely maradt meg eddig így-úgy magyarnak, több, az erdélyi magyarság számára létfontosságú intézményével, és most erre a településre jár rá a rúd. (...)


Az elrománosító szándékok folyamatosan erősödtek, a város demográfiai összetételének megváltozását eredményezték, a vezető funkciók és a jelentős intézmények román kézre kerültek. Most pedig az utolsó roham: a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) törvényeket hatályon kívül helyező elrománosítása, a magyar oktatás önállóságának ellehetetlenítése van soron. (...)

A MOGYE sorsa nem elszigetelten alakul, tágabb körben összefügg a nemsokára sorra kerülő helyhatósági választásokkal. Ebben a népszámlálás előzetes adatai szerint a lakosság 46 százalékát képező magyarság – 1990-ben a magyarság aránya, a Ceausescu-korszak nagyarányú betelepítései ellenére még 52 % volt -, amennyiben meg akar szabadulni a város nyakán immár a harmadik választási ciklusát töltő román polgármestertől a magyarság képviselőinek választási szövetségre, koalícióra kell lépniük.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2012. március 11. 19:41
Sajnos a trollok tényleg szétverték a mandinert. Ahelyett, hogy arról beszélnénk, mi legyen a nemzet jövője, lassan már csak a trollokkal tudunk foglalkozni. A Mandinak el kellene dönteni, hogy ezt a silány eredményt fenntartja, vagy egyszerűen úgy dönt, hogy kivágja a trollokat innen. A magam részéről az utóbbira szavaznék, ki innen nexttel, erikkel, galagenyóval, kesztióval, táskással és a többivel. Lehetetlenné teszik a normális párbeszédet. Véleményem szerint ez nem cenzura, de egy klubba nem engednek be olyanokat, akik az asztal közepére csinálnak.
Panzergeneral
2012. március 11. 14:11
Akármennyire fura, annak, hogy Marosvásárhely rohamosan románosodik, nagy szerepe van az Rmdsznek, hiszen tudvalevő, hogy a Köcsög utcai párt (nem röhögni, valóban ebben az utcában székelnek!) csak kampánykor autonómiázik egy kicsit, utána szépen visszasüllyed az oláh pocsolyába. A magyarságnak az lenne a legjobb, ha kiesnének ezek a román partlamentből, ugyanis annak ellenére, hogy 1996 óta FOLYAMATOSAN kormányon vannak, semmit sem tettek a romániai magyarságért!
kesztió
2012. március 11. 13:56
Az egykori „Székelyvásárhely” az a „Târgu Secuiesc” tükörfordítása lenne (egyébként Kézdivásárhely), vagy inkább Székelyudvarhely? Mert ekkora nacionalista hablatyból már csak egy ilyen kínos elírás hiányzott…
Erik a Narancs
2012. március 11. 12:39
A romanok csak csinaljak, ami varhato toluk. De mit csinal a magyar kormany ? Probalkozik osszebekiteni a kulonbozo magyar politikai csoportokat, nezeteket ? Aaaaaaaah, dehogy... eppen ellenkezoleg. sokkal fontosabb, hogy hany marosvasarhelyi kettos allampolgart lehet atutaztatni a kovetkezo magyarorszagi valasztasra. Hogy mondta Mikola ? megadjuk a kettosallampolgarsagot es bebetonozzuk magunkat a hatalomba. Kerem a narancsos faszokat, hogy nem vegyek szajukra a "magyar" nevet, mert csak szegyent hoznak ra. Fityeszesek, mocskos, aljas nemzetarulok vagytok !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!