Jobb formában van-e a gazdaság?

2012. március 06. 14:57

Tanulságos, hogy a gazdaság fejlődik, dinamikusan változik és alkalmazkodik, amíg a politika a költségvetési ezrelékek felett viaskodik.

2012. március 06. 14:57
Bod Péter Ákos
Bod Péter Ákos
Heti Válasz
„Elmondható, hogy a szolgáltató ágazatok aránynövelése javítja energiafajlagosainkat, míg az ipari tevékenységek rendszerint az átlagnál nagyobb energiaigénnyel járnak együtt. Nem akarom kicsinyíteni az autóipar magyarországi kiépülésének jelentőségét, hiszen fontos exportágazat jött létre a gépkocsik összeszerelése és főként az alkatrészek gyártása révén, történelmileg rövid idő, két évtized alatt. Közben - a közvélemény és a nagypolitika csekélyebb érdeklődése mellett - komoly üzleti szolgáltatási központok is letelepedtek minálunk. Még megnevezni sem könnyű ezeket: shared service centres, azaz multinacionális cégek több országban működő leányvállalatait kiszolgáló, megosztott szolgáltatóközpontok, amelyek között vannak egyszerű telefonos ügyintézői irodák, de nyújtanak profi szaktudást igénylő számviteli, informatikai, minőségügyi, munkaügyi szolgáltatásokat is, távoli piacok számára. Budapesten működik egyebek mellett az IBM, a Vodafone és a Diageo szolgáltatóközpontja, egyenként ezres létszámmal, döntő részt felsőfokú végzettségű fiatal szakemberekkel. Ezek a komoly exportteljesítményt az ipari ágazatokban szokásos energiafogyasztás töredéke mellett állítják elő.

Ez csupán egy cégtípus az üzleti szolgáltatások széles spektrumából, de foglalkoztatási súlya hozzámérhető a személyautó-iparéhoz. A gazdasági főiskolák és egyetemek végzőseinek jó elhelyezkedést, tisztes jövedelmet nyújt a szektor, amely szinte észrevétlenül formálta Budapestet az üzleti szolgáltatások regionális központjává, hála az elfogadható közbiztonságnak, az immár megfelelő infrastruktúrának, jó képzettségi szintünknek. Tanulságos, hogy a gazdaság fejlődik, dinamikusan változik és alkalmazkodik, amíg a politika a költségvetési ezrelékek felett viaskodik.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2012. március 06. 17:00
A gazdaság, ha kívülről nem baszogatják, dolgozik, termel. A forint sortolását nem képes követni, nem is az ő dolga. Simor sértett bankvezér meg nem ér rá a forinttal foglalkozni, mert meg van sértve.
balint60
2012. március 06. 15:58
Nyilvánvaló, hogy a gazdaságnak vannak olyan szegmensei, amelyek a nemzetközi pénzügyi válság és a hazai unortodoxia ellenére fejlődnek. Ám a gazdasági valódi diagnózisát végül a GDP alakulása fejezi ki és annak csökkenő trendje sajnos kétségtelen, hisz azon izgulunk, hogy idén ne süllyedjünk recesszióba. A "víz felszíne fölött" a BPÁ által is hivatkozott vállalkozások és a mezőgazdaság teljesítménye tartotta a fejünket tavaly, idén pedig az Audi és Mercedes "termőre forduló" beruházásai menthetnek meg bennünket a recessziótól. Az igazi nagy gond abban van, hogy nyoma sincs nagyobb beruházások előkészítésének és/vagy kivitelezésének. Gondoljunk bele, az Audi és Mercedes projekteknek is négy-öt évre volt szüksége míg az elképzelésből tényleges termelés/export válik. A GDP fejlődésének legfontosabb alapja a beruházás és ez hiányzik leginkább a tartós és fenntartható gazdasági növekedés biztosításához. A másik fontos forrás a fogyasztás lenne. Ám amíg a minden jövedelmüket elkölteni kényszerülő alacsonyabb fizetésű tömegek tavaly és idén is minimum reáljövedelem csökkenést kaptak a nyakukba, a "jutalmazott" felsőközép és gazdag rétegek nem nagyon törik magukat a fogyasztás terén. A jelenlegi gazdaságpolitika mellett esélyünk sincs a visszaeső-stagnáló- picit növekedő posványból való kitörésre.
tarackos
2012. március 06. 15:30
Részemről jobban örülnék a support centereknek mint a gyártásnak bár az utóbbi is fontos. Kevesebb az eszköz igénye viszont magasan képzett munkaerő kell hozzá. A DT tavaly már nem idehozta a központot hanem szlovákiába vitte. Több cég nem ide hozta köszönhetően a kormány ámokfutása miatti kiszámíthatatlan környezetnek.
Soma
2012. március 06. 15:26
A gazdaságunk fejlődésének egyetlen akadálya van: A pénz, amelynek nem az a dolga, hogy beruházásokban kössön ki. Magyarországon a pénz kikötőjét kamatnak hívják. Nincs értelme ragozni a kerékkötő folyamatokat és az állomásokat. Amíg a nép szegény, addig az uraságok tobzódnak , a gazdaság meg rongyos. Minden társadalmi berendezkedésben így volt ez, kedves , nagyon okos, nagyon odamondogató emberek. Csak egy kérdés: Ki tud annyit dolgozni, hogy egy panelből indulva több ezer milliárdja legyen? Ha van ilyen ember, akkor róla kellene mintát venni és tenyészteni kellene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!