Ébredések világszerte: mit tanulhatunk tőlük?

2011. december 26. 11:09

A mi bálványaink túlságosan mindennaposak és „kulturáltak” ahhoz, hogy szembeszálljunk velük.

2011. december 26. 11:09
Szűcs Sándor
Mindennapi

„Tizenöt éve kísérem figyelemmel a nemzetközi missziós mozgalmakat. Tudom, hogy Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában sok ébredés volt az elmúlt húsz évben, és Kínában, Indiában vagy legújabban a muzulmán régiókban ma is rengetegen térnek meg. De az az igazság, hogy bár gyönyörködöm Isten munkájában, alapvetően nem hoz lázba, ami tőlünk távol történik! Mert meg vagyok győződve arról, hogy nálunk, az európai és észak-amerikai keresztény civilizációban teljesen más jellegű misszióra van szükség, mint a világ nem keresztény részén. Az a többnyire pünkösdi-karizmatikus ébredési hullám, amely óriási érzelmi hullámokkal jár együtt, és sok esetben valóságos természetfeletti megnyilvánulásokban konfrontálódik a más vallásokkal, az alapvetően keresztény nyugati kultúrában nem fog ébredést hozni az egyházba. Bár nálunk egészen másfajta változásokra van szükség, mindenképpen tanulhatunk a távoli földrészeken történő ébredésekből.

Íme, néhány fontos dolog, amire bizony nekünk is nagy szükségünk van:

1. A valóságos újonnan születés valóságos gyümölcsei

A nyugati ébredéseken kívül mindenütt másutt nagyon látványos a különbség a megtérés előtti és utáni életvitel között! Annak az oka, hogy ennyire szembetűnő, elsősorban a teljes vallás és kultúraváltás tudatos és bátor, akár vértanúságig kitartó felvállalása. A megtérés nálunk sokszor egyáltalán nem nyilvánul meg semmiben, már ami az életvitelünket érinti. A mi bálványaink túlságosan mindennaposak és »kulturáltak« ahhoz, hogy szembeszálljunk velük. A kereszténységünk pedig inkább a programokon való részvételünkben nyilvánul meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Honfi-fi
2011. december 26. 11:39
A nyugati ébredéseken kívül mindenütt másutt nagyon látványos a különbség a megtérés előtti és utáni életvitel között! -------------------------------------------- Nem teljesen világos számomra, hogy az önjelölt hittérítők, milyenfajta megtérést, vagy megvilágosodást képesek, vagy hajlandók elfogadni. És az sem nagyon világos számomra, hogy miért is van szükség "ébredésre"? Az, szerintük teljesen ki van zárva, hogy a nyugati nagytöbbség, eleve beleszületik egy igen régen kicsiszolódott keresztény kultúrába. Egyszerűen belesímul a neveltetése, fejlődése és szocilazizációja , valamint a nagyszülei, szülei szellemi öröksége révén. Minek következtében nincs szüksége arra, hogy időnként valami térítő elme 5 centiről az orra alá dugja, hogy szerinte nem elég jó keresztény, vagy éppen aktuálisan meg kellene világosodnia, vagy megtérnie és ébrednie. Kik ezek a folyton megjelenő felszólító emberek, akik magukat az átlag többséghez képest jobb, vagy emelkedettebb kereszténynek tartják és úgy gondolják, hogy ezen okból, leszólhatják mások hitét, vagy kereszténységét. Majd vallási témájú brossurákat dugogatnak a postaládinkba, vagy a kezünkbe úton-útfélen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!