A szentség megcsillanása

2011. december 14. 12:10

Szentté a hit tesz, hogy minden, amit teszünk a teljesség rendjébe épül, aminek maga Isten az alapja.

2011. december 14. 12:10
Horváth Árpád SJ
A Szív

„Ügyeink, elhatározásaink is lehetnek szentek. A csend is, az ünnepeink is. De mitől? Mikor lesz szent egy kapcsolat, a barátság, a szerelem, a házasság? A háború lehet szent? És a szenvedés? A szép, nemes, lélekemelő dolgainkat máris szentnek nevezhetjük? Vannak szent érzések? (...)

Az égető nehézségek önmagukban még nem tesznek szentté senkit. A helytállás, a bátorság sem. Legfeljebb hőssé. A mértékfeletti megpróbáltatások lelki és szellemi torzulásokat is okozhatnak. Szentté a hit tesz, hogy minden, amit teszünk – legyen az áldozat, békességhordozás vagy önfeledt szeretet – a teljesség rendjébe épül, aminek maga Isten az alapja. Ezért a szentség megélése mindig az örökkévalóság megcsillanását jelenti. Ez történhet mozgalmas események között, de a lélek elcsendesülésében, mélységes békében; saját életünkben vagy másokéban, templomban, zarándokhelyen, a fenséges természet megtapasztalásakor is. Amikor megéljük, hogy Isten szól hozzánk, a pillanat, az élmény, a találkozás, a hely szentté válik. Akár még olyan banális körülmények között is, mint amilyen az elhagyatott istálló egy poros városka szélén, benne barmok, szalma, jászol. És a gyermek, akiben a nyomorúságos körülmények között is láthatóvá válik az Istenarc, a mindenség alapja, a Szent.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2011. december 15. 00:48
A mértékfeletti megpróbáltatás lelki és szellemi torzulásokat okoz.. Köszönöm a szerzőnek, hogy fény derült Orbán milyenségének okára.
korona
2011. december 14. 20:11
Szeretet és szeretet között különbség van. Mert: azért büntetlek, mert szeretlek vagyis az a szándékom, hogy te ne kövess el újabb hibákat, amikkel romlába viheted magad. A céltalan szeretet önző, és csak szórakozásra szolgál. A tudatos szeretet a szeretett ember felé olyan érzelem, amellyel az illető ember maga javát akarjuk elősegíteni.
Theorba
2011. december 14. 17:56
Jajj! Ez a sok keresztényi szeretet! Mi vagyunk az egyház ökle! Ki is mondta? nem emlékszem...
Theorba
2011. december 14. 17:04
Merlin: Mintha hiányozna egy mondatrész az utolsó mondatodból. Nem csak nyelvtanilag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!