Nem kell senki

2011. november 24. 10:16

A közhangulat egyre kísértetiesebben hasonlít ahhoz, amilyen a tavalyi kormányváltás előtt volt. Egy fontos különbséggel.

2011. november 24. 10:16
Török Gábor
törökgáborelemez

Nem kell senki – ez a választók üzenete. A kormány támogatottsága folyamatosan csökken, miközben az ellenzék lényegében alig erősödik. 2010 előtt a szocialista kormányban csalódott szavazók még adtak egy esélyt az ellenzéki Fidesznek, ma a többség nem lát senkit, akiben bízhatna.  

Mi következik ebből? A pártpolitikai logikában maradva talán az, hogy lassan itt lesz az utolsó alkalom, amikor a kormánynak még érdeke lehetne előrehozott választásban gondolkoznia: ha tovább romlik a közhangulat, ha tovább csökken a tábora, könnyen az ellenzéki pártok mai szintjére süllyedhet. De ami ennél sokkal fontosabb: ha nem kezdenek el másként gondolkodni valakiről – akár a Fideszről, akár valamelyik ellenzéki pártról – a szavazók, vagy nem lépnek színre olyan szereplők, akik felrázhatják a csalódott közvéleményt, a politikai rendszer »képviseleti« funkciója és ezáltal legitimitása (nem legalitása!) megkérdőjeleződik. Márpedig – ahogy erről a Fidesz ellenzékben gyakran és helyesen beszélt – nem lehet sikeres a politika a politikai közösség érzékelhető támogatása, egyetértése, elfogadása nélkül. Ha elfogy a remény, és már az ellenzék sem kell, a politikai rendszer – Lipset »stabilizáló apátiája« ellenére – a szétesés küszöbére kerül.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2011. november 24. 22:48
sokszor mondtam már: kiszel tünde for president az egyetlen komoly esélyünk nem röhög nem vicc
Fakutya ezredes
2011. november 24. 17:31
A Jobbikot a Tasnadi alapitotta?
morfondír
2011. november 24. 12:16
http://www.youtube.com/watch?v=bLcrGt0Xe_g Már féltem nem lesz ideálom, éjjel-nappal várom, Még sincs ideálom csak a nihil. Azt mondtam: Mér’ nincs ideálod? Éjjel-nappal várod, Még sincs ideálod csak a nihil. Mert mér’ van ez mindig, így lesz a sírig, Ezt rágod mindig, és mi van? Ó balga, balga, túl igényes fajta. Mondd azt, le van szarva, élj vígan! S a hang megint: Mér’ nincs ideálod? Mér’ nincs ideálod? A fülembe károg és pimasz. Én meg csak: Mi ez a rossz álom, mi ez a rossz álom, Még hogy ideálom, hát mi az? stb.stb.....
slomovicz
2011. november 24. 12:15
Gábor. Gábor! Megint a kávézaccból jósólgatva, hülyeségeket hordasz össze. Bár volna valaki, aki valóban tudja a jövö történéseit, mert bármennyire is nem akarjuk , valamennyien a külföldön történő dolgoktól is függünk. EZ NEM Fidesz- MSZP kérdése. A gazdaság beinditása nem pártfűggőség kérdése! Aknamunka- Zorbánozás- cinikus fikázás helyett- együttmüködni kellene! Mindig utáltam - a saját magával eltelt- tojásfejű értelmiséget- aki egy villanyégőt sem képes kicserélni. Ezért jutottunk ide. A liberális értelmiségiek - hathatós támogatásával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!