„Napjainknak is lettek kulákjai?”

2011. október 22. 10:36

Raskó György szerint „nevetséges s egyben ijesztő” hangulatkeltés folyik „a minisztérium kisgazda vezetése” részéről a „professzionális mezőgazdaság” ellen.

2011. október 22. 10:36
Elek István
Hírszerző

„A Mozgó Világ múlt havi számában Raskó György agrárvállalkozót, az Antall-kormány egykori közigazgatási államtitkárát kérdezi Pünkösti Árpád újságíró, a Népszabadság korábbi munkatársa. (...) Ha nem tévedek, ez az interjú az eddigi legdurvább támadás a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetbarát vidékfejlesztési stratégiáját kidolgozó Ángyán-szárny ellen, s ezért szélesebb érdeklődésre is igényt tarthat. Ugyanabból indul ki egyébként, mint néhány bennfentes információkra hivatkozó korábbi dolgozat, legelőbb talán Tamás Gábor cikkei a Népszabadságban és a Magyar Narancsban. Hogy valójában erős megosztottság jellemzi a minisztériumot. A »tudós Ángyán József professzor« és emberei , akik »leginkább csak elméletben gazdálkodtak« lelkesen hirdetik a fenntarthatóságot és a vidéki élet értékeit középpontba állító jövőképüket. »Az őshonos állatok érdeklik őket, a biotermelés meg a környezet, a tájgazdálkodás, a paraszti élet, a romantika. Az egész hasonlít a narodnyikok meg Tolsztoj filozófiájára, példa a falu romlatlansága a derék paraszt.”  Az úgynevezett »szakmai vezetés« viszont, »racionális, értelmes társaság, az államtitkár Czerván György irányításával ugyanolyan módon gondolkozik, mint sok más agrárvállalkozó«. Vagyis ha jól értem, a hagyományos kapitalista árutermelés elkötelezettje, következésképp elsősorban a profitcentrikus nagy agrárvállalkozások érdekeit képviseli, és súlyos fenntartásai vannak ezekkel az állítólag a »XIX. század eleji parasztfilozófiát« idéző »elméleti« elgondolásokkal, valóságidegen eszmékkel szemben. 


Mi tagadás, magam is kíváncsian várom ez ügyben a perdöntő kormányzati cselekedeteket. Annál is inkább, mert én viszont Raskó és Pünkösti úrral ellentétben nagy elismeréssel olvastam a fenntarthatóság irányába tett szemléleti fordulatot meghirdető Nemzeti Vidékstratégiai Koncepciót. A kormányzó jobboldalhoz köthető eddigi legrokonszenvesebb megnyilvánulásnak vélem. És ez bizony homlokegyenest ellentétes a második Orbán-kormánynak a leggazdagabbakat és a felső középosztályt kedvezményező, egyre világosabb körvonalakat öltő neoliberális-neokonzervatív gazdaság- és társadalompolitikájával és centralizációs törekvéseivel.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya ezredes
2011. október 22. 21:28
Kulakok a ruszkiknal vannak. Nalunk legfeljebb nagybirtokosok.
kulakman
2011. október 22. 19:43
Hát egy biztos van!!!!!
pepi
2011. október 22. 19:12
Az a lényeg, hogy az orbánkormány egy gyorsnaszád sebességével emeli fel a vidéket és a mezőgazdaságot, a többivel meg ne törődjetek.
k33
2011. október 22. 19:10
Nem értek a mezőgazdasághoz, de azt látom hogy óriási birtokok alakulnak ki, de hogy ez jó vagy rossz,azt nem tudom ,talán ha minél többen élnének meg a földből jobb lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!