Nagyünnepek a gránátalma körül

2011. szeptember 29. 15:34

Közösségünk Tórájához nagymamám segítségével jutottunk, akit túlélőként ismerőse megkeresett egy elpusztított alföldi haszid közösség hátrahagyott kincsével.

2011. szeptember 29. 15:34
Radvánszki Gábor
Szombat

„Ha mást nem is, a tanulás iránti vágyunkat és kötelességünket biztosan szimbolizálja a gránátalma, hiszen ha összeszámoljuk a tórai, talmudi és kabbalisztikus említéseket, máris hosszú heteken keresztül ismerkedhetünk hagyományunk sokszínű értelmezéseivel. Ilyen például a sivatagi vándorlás vége felé (IVMózes 20:5) a reklamáció, amelyben a nép számon kéri vezetőin, miért is hozta olyan helyre, ahol nincs víz, sőt még gránátalma sem terem? Néhányszor átéltem már ezt a helyzetet, mivel közösségemmel egy hosszabb úton haladunk a saját zsinagóga eléréséig, és ilyenkor fontos, hogy az ember vagy tudjon vizet fakasztani a sziklából, vagy legalább egy kósza gránátalmát felmutatni az elégedetlenkedőknek...

A Tórában még a főpapi ruha egyik alap díszítőelemeként is szerepel a Rimonin (IIMózes 39:24), amellett, hogy minden Tóra tekercs díszeként mintegy lezárja az Éc Hájimot. Közösségünk Tórájához nagymamám segítségével jutottunk, akit túlélőként ismerőse megkeresett egy elpusztított alföldi haszid közösség hátrahagyott kincsével. Egyébként Mama határozottan állítja, hogy a 100%-os gránátalmalé jobban karban tartja vérnyomását, mint bármelyik gyógyszere. Ha ránézek egy gránátalmára, ezen élmények is hozzá tartoznak.(...)

A zsinagógai újévben az erkölcsi támogatásra különösen nagy szüksége lesz közösségünknek, mivel az új egyházügyi törvény súlyosan hátrányos helyzetbe hozott minket a többi zsidó vallási irányzathoz képest. Ebben a nehéz helyzetben az összefogás lehet a megoldás, közelebb hozva egymáshoz a két független progresszív (reform) hitközséget, a Bét Orimot és Szim Salomot. 

Ezt a Ros HáSánát mindenesetre már a kerámia gránátalmával ünnepelhetjük, magammal is viszem a zsinagógába újév másnapján, hogy más is gyönyörködhessen benne. Bár az etrogé a főszerep, de Szukotkor is nagyon aktuális a gránátalma, még ha csak ételként tekintünk is rá. Idén októberben a Szim Salom Hitközség a nyitottság jegyében a Szent István parkban állítja fel a szukát, amelyben közös tanulás, étkezés és más izgalmas programok várnak minden érdeklődőre!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ebfül
2011. szeptember 29. 21:47
Mindenestre BÚÉK annak, aki most ünnepli, és kevesebb bunkózást jövőre. Vice-versa. Jó éjt!
orion
2011. szeptember 29. 21:38
Isten bizony, egy szót sem értek. Ezek olyanok zsidóban, mint a sok zavaros, magát kereszténynek tartó szekta? Mi baja, nem kapott pénzt? Intézze el a munkásőrrel...
tevevanegypupu
2011. szeptember 29. 20:57
A mohamedanoknal ezt zakadnak hivjak, ott is kotelezo lenne a tiz szazalekot adakozasra forditani.
rajen
2011. szeptember 29. 20:19
Nem igazán értem ennek milyen relevanciája, vagy értelme van egy kívülálló számára. A Szombaton ennél csak érdekesebb cikkek vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!