A virtuális világ csapdái

2010. december 17. 17:11

Marx azt mondja, hogy a kapitalizmusban a virtuális száz tallér is működik. Valahogy tényleg így van.

2010. december 17. 17:11

„A virtualitás a pénzvilág mozgásának kedvenc terepe, tudta ezt már a 19. századi filozófia is. De tudta például a napjainkra minden tekintetben szalonképtelenné vált Marx, aki Kant Isten-bizonyítékokat illető bírálatára reflektál, amikor erről a kérdésről beszél. A német klasszika gondolkodójának érvelése röviden az, hogy miután a létezés nem tulajdonság, nem igazolható olyan kijelentésekben, amelyek a csupán feltételezett létezőre vonatkozó minőséget bontanak ki igazolásként.

Mindennek plasztikus tanulsága, hogy: »vagyoni állapotomban azonban a száz valóságos tallér több, mint csupán a fogalma«. Marx ennél tovább megy, azt mondja, hogy a kapitalizmusban a virtuális száz tallér is működik. Valahogy tényleg így van, ma már nem értékek cserélnek gazdát, még csak nem is a pénz mozog, hanem értékpapírok, szerződések. Így lehet aztán egy száztalléros értékből, mondjuk sorozatos kölcsönügyletek során, a virtuális többszöröse. Ez a mechanizmus omlott össze, méghozzá igen látványosan 2008-ban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Happy Monk
2010. december 18. 02:39
Ha egy cikkben kettőnél többször leírják ezt a nevet: Marx, az agyam blokkol. 1960 óta olvastam elégszer. Elég!
szori
2010. december 17. 19:55
Ez a cikk egy bolsevik hülyeség. (egyébként nem arról volt szó, hogy az állami nyugdíjszámla is virtuális számla lesz?)
pityesz74
2010. december 17. 18:59
Attól félek hogy a manyupos pénzek is már csak papíron léteznek.Ezen durrant 2008-ban az Amerikai lufi is,amit importáltak Európába is.Itt még csak most fog robbani a dolog,amikor kiderül hogy üres a kassza!Ha valaki figyeli a híreket,ezt szép lassan adagolják is mind a két oldalról.Tied lehet a reálkamat,nesze semmi,fogd meg jól!!!!
crm114
2010. december 17. 18:57
A cikk értelmetlen zagyvaság, a megújult MH legjobb hagyományaihoz híven.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!