Politika és őstörténet

2010. augusztus 07. 18:44

Nehéz megérteni, mi kifogása lehet bárkinek az ellen, hogy a magyarság eredetét a genetika eszközeivel is vizslassák a tudósok.

2010. augusztus 07. 18:44

„Hovatovább olyan érzések támadnak az emberben, hogy a rendszerváltás politikai-ideológiai csatározásai a magyar őstörténet körüli vitákban vagy egyenesen háborúságban öltenének egyre inkább sajátos formát és találnának megfelelő terepet. Újabban egy államtitkári nyilatkozat kavart kisebb ribilliót, amely szerint egy »Julianus barát program« keretében genetikai vizsgálatokkal kellene kontrollálni a finnugor elméletet. A liberálisok persze azonnal felhördültek, mintha egy ilyen program egyenesen ellenük készülne, s az ő befolyásukat gyengíthetné a politikai életben. Nehéz megérteni, mi kifogása lehet bárkinek az ellen, hogy a magyarság eredetét a genetika eszközeivel is vizslassák a tudósok – azzal együtt, hogy nyelvészeti kutatásokat valóban nem lehet genetikai eredményekkel kontrollálni, hiszen egy nép etnikai és nyelvi rokonsága nem feltétlenül azonos.

Hasonló válaszokat gerjeszt ugyanezen körben a mostani, Bugacra tömegeket vonzó törzsi gyűlés, a Kurultaj; és főként az, hogy Lezsák Sándor személyében rangos politikus vállal védnöki szerepet. Azt is nehéz megérteni, hogy mi kifogásuk lehet némelyeknek ez ellen, holott sem maga a Kurultaj, sem a vele együtt járó, éledő kapcsolataink a közép-ázsiai népekkel nem valakik ellen szerveződnek, hanem a magyarság lehetséges távoli múltjához, öntudatához köthetnek, s egyúttal elvezethetik Magyarországot egy új és feltétlenül hasznos nemzetközi kapcsolatrendszerhez. Alighanem arról van szó, hogy a mai liberális gondolkodásban ezek olyan jelzéseknek minősülnek, amelyek lényege számukra nem is a hun vagy türk–finnugor vita, hanem az ő egyoldalú amerikai és izraeli irányultságuk megkérdőjelezése. Voltaképpen saját érdekkörük veszélyeztetését vélik felfedezni ezekben a jelenségekben, valamiféle őstörténetünkkel is élesztett »magyarkodást« a maguk kozmopolitizmusával szemben. És ez nekik mindig fáj, erre mindig idegesen reagálnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Boli
2010. augusztus 08. 19:59
Olvassátok el Kiszely-t. http://istvandr.kiszely.hu/ostortenet/ Én már vagy 20 éve voltam utoljára előadásán, de ő elég nagy szaktekintély volt anno. A DNS kutatás egyébként úgy tudom egy világ projekt keretében is zajlik, mindenféle elmebetegek, partus és egyéb agybajok nélkül. A National Geographic elég komoly kutatásokat végzett és végez. Most hol tart, nem tudom. De itt van még egy link: http://www.mno.hu/portal/417223
Kündü
2010. augusztus 08. 15:50
NÉZD az ősvalóság klipjét! http://www.youtube.com/watch?v=3-lvd6nszJU Zene: Ulytau kazakh rockegyüttes.
Kündü
2010. augusztus 08. 14:17
Na, befejezem, mert hisztérikusan és mélytüzű dühöngéssel finnugrász- és szumírság-ellenes vagyok.
janos444
2010. augusztus 08. 14:03
Nem értem, és századszor sem értem, hogy lehet, hogy nem fogja fel senki - még egy ilyen sokat megért, ex-MSZMP-s, ex kádár-kori minisztériumi hivatalnok sem,mint Bíró, pedig biztos magyar szakot végzett ő is, és hallgatott finnugrisztikát ő is - hogy a genetikának SEMMI KÖZE a nyelvhez és a kultúrához. Ez két teljesen különböző dolog. Nem attól magyar, aki magyar, hogy ilyen vagy olyan génjei vannak, hanem a közös nyelv, történelem, kultúra teszi őt magyarrá.A két dolgot összekeverni: maga teljes tudománytalanság. Arról nem is szólva, mennyire közismert jelenség a nyelvcsere. Ha Bíró - aki feltehetően azért tudja ezt - mégis arra használja ki a témát, hogy megtegye a maga szokásos sanda xenofób, antiszemita célzásait, akkor ezt nagyon is tudatosan teszi, tudatosan hazudik, tudatosan tesz egy lapáttal az úgyis overdrive módban működő gyűlöletgépezetet fűtő kazánra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!