Vadászat a vörös decemberre

2010. június 17. 16:20

Biszku a korai Kádár-rendszer Eichmannja volt és békésen él otthona Argentínájában.

2010. június 17. 16:20

„A '61-es Eichmann-per egykori morális vitáihoz hasonlítható az a véleményütközés, amely a napokban a Biszku-film kapcsán kibontakozik. Egyesek szerint a sajtószakma etikai mércéjét a kamera és a "szenzáció" kedvéért lejjebb állította a Novák-Skrabski-páros, hiszen az ex-belügyminiszter Biszku Bélának csak az utolsó felvétel alkalmával mondták meg, hogy valójában nem Márok nagy szülöttei iránt érdeklődnek igazán - mint mondták ezt az elején -, hanem bocsánatkérésre ösztönöznék a véreskezűek máig életben lévő képviselőjét. Ezt az érvet nem fogadják el azok, akik szerint a történelem helyes megismerése iránti kötelesség és a bűnök feltárásának társadalmi igénye együtt követeli meg, hogy a forradalom leverésében aktív szerepet játszók kilétére így vagy úgy, de fény derüljön. A jogász hosszú gondolatmenete pedig úgy összegezhető - igen meggyőzően -, hogy mivel Biszku elvtárs előzetesen hozzáárult a felvétel elkészítéséhez, továbbá kamerák előtt Márokba is leutazott, ráadásul negyven-ötven évvel ezelőtt magas rangú állami tisztségviselő volt, nos, így olyan közszereplőnek számít (máig!), akinek nem lehet jogi kifogása egy tetteiről és általában őróla magáról készült doku ellen.

Az európai "zsidótlanítás" egykori vezetőjét a fiatal Izrael állam a hidegháború rövid felmelegedő időszakában (1960-ban) egészen egyszerűen elrabolta Argentínából, majd bíróság elé állította azért, amit tett. Sokan voltak akkor is, akik nem tartották helyénvalónak, hogy az izraeli titkosszolgálat lecsap bizonyos emberekre, és mintegy önkényesen elszállítja őket Jeruzsálembe, hogy ott a maga jogrendje szerint ítélkezzen felettük. (Bizonyos szempontból idehozható a 2010 elejei dubai merénylet is, amikor hamis papírokkal, nyugati turistáknak öltözve végeztek a Moszad emberei arab terroristákkal.) Izrael ekkor - kevéssé vitatható módon - arra hivatkozik, hogy ha nincs aki a népe elleni bűnösöket megbüntesse, hát megteszi ő maga.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2010. június 18. 08:40
Amit ma tudok, azt előre mindig csak érzem. A sokféle hatást rendre érzékelem. Néha utólag megértem. Segítségre szorulok ... most valami azt kérdi ... azt a kollektív bűnösséget, amiért mindannyian felelősek vagyunk ... §56-tal és azóta 'ledolgoztuk'? Nehéz kiigazodnom ebben a fölfordult világban. A Jóistenre hagyatkozom, mint vándor a tiszta forrásra.
kérdés
2010. június 17. 23:12
Csuda álmom volt pár napja. Fölülről láttam a Kárpátok medencéjét, karéjban a nagy hegyeket, ahogy körbeölelik. Egy rubintos fényű RENDJEL született rajta. Sok-sok vékony sugárban tündökölt világa, minden irányba. Tegnap értettem meg. Rendjel. A rendnek jele. Ami szükségeltetik.
lovag
2010. június 17. 21:12
Mivel a "rendszerváltás"-nak nevezett, de a fű alatt demokratikus köntösbe bújtatott hatalomátmentés során a végrehajtó hatalmak maradtak, így mit csodálkozunk most? Hány 56-os vérbírót, hány pufajkás lövetőt ítéltek el? ...vagy lemaradtam valamiről? A Jordán partjáról viszont elmennek Ausztráliába is a 90 éves csendőrért.
kérdés
2010. június 17. 20:40
Felháborodással vegyes elégtétel és mélységes szomorúság, a visszafordíthatatlan életekért - ez, amit kivált. Nem azért vagyok felháborodva, mert merték megpiszkálni az élő felelősök egyikét. Hanem '56 bennünk élő emléke miatt, máig cipelem a felháborodást. Soha nem mertem hinni abban, hogy egyszer ezt is megérhetem. Hogy nem nyomorodtunk el teljesen erkölcsileg. Hogy fölnőhettek olyan fiatalok is, akik nem olyan gyávák. Amilyenek mi voltunk. Csupán azért, hogy élhessünk, hogy ne kelljen meghalnunk. Nem haltunk bele a nagy protestálásba, nem. De tettünk eleget ezen kívül, hogy valami változás is legyen? Igen, repedeztettük a gerendákat, feszegettük egy kicsit a burkolatot, ki így, ki úgy, de csak módjával. Sokszor kíméltük inkább magunk. Akkor most ne támogatnánk a tisztázó szándékot? Én hálás szívvel gondolok mindenkire, aki részt vállal '56 méltó helyre kerülésében. Olyan hálás szívvel, ahogy a családom tagjaira gondolok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!