Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Tudományos tény: az elefántok szó szerint a nevükön szólítják egymást!

2024. június 14. 12:44

Az még kérdés, hogy vajon tárgyaknak, helyeknek is adnak-e meghatározott neveket.

2024. június 14. 12:44

Nyitókép: Janette Hill / Robert Harding RF / AFP

A vadon élő afrikai elefántok egyénre szabott hívásokkal szólítják meg egymást, valószínűleg anélkül, hogy a címzett utánzására támaszkodnának – derült ki a Colorado Egyetem kutatásából. A mesterséges intelligencia segítségével végrehajtott tanulmányozásból látszik, hogy a delfinekkel és a papagájokkal ellentétben az elefántok nem hangutánzással szólítják meg fajtársaikat, hanem nevekkel.

A vadon élő afrikai elefántok egyénre szabott hívásokkal szólítják meg egymást, valószínűleg anélkül, hogy a címzett utánzására támaszkodnának.

 Gépi tanulással bizonyították, hogy az akusztikai szerkezetéből megjósolható a hívás címzettje, függetlenül attól, hogy a hívás mennyire hasonlít a címzett hangadásához. Ezen túlmenően az elefántok eltérően reagáltak az eredetileg nekik címzett hívások lejátszására a más egyednek címzett hívásokhoz képest – számolt be a Nature.

Az elefántok a hangok széles skálájával kommunikálnak, és rengeteg mindent közvetítenek magukról, állapotukról, veszélyes helyzetekről, csoportjuk mozgásáról – írja a lap.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 13:59
🍓 ️ ­­É­r­t­­­é­k­­e­­­l­d­­­ ­­a­­ ­s­z­­e­­­x­­i­­ ­p­­u­­­n­­c­­i­­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
pandalala
2024. június 14. 18:24
",,,, Derszu zsákmánya kétéves koca volt. Megkérdeztem az öreget, miért nem inkább a kant lőtte le. - Az öregember - mondta arra az agyaras vadkanra. - Azt nem jó enni, a húsának szaga van. Meglepett, hogy Derszu embereknek nevezi a vaddisznókat. Megkérdeztem, mi ennek az oka. - Ezek mind egyformán emberek - állította -, csak az ingük más. A becsapáshoz értenek, a haraghoz értenek, mindent értenek! Emberek, no... .... ... .... Ekkor egy csuszka repült a sír melletti bokorra, bizalmasan rám nézett, és csicseregni kezdett. „Békés emberek” - jutott eszembe; így nevezte Derszu a tajga szárnyas lakóit. A madárka hirtelen felrebbent, és berepült a bokrok közé. Megint fájdalmasan összeszorult a szívem. - Isten veled, Derszu! - mondtam utoljára, és megindultam az úton visszafelé. " mek.oszk.hu/04400/04460/04460.pdf
pandalala
2024. június 14. 18:08
én is ismertem egy Bélát ....
Szuperszig
2024. június 14. 15:00
Ki az, aki ezen csodálkozik? Ez mitől hír?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!