Hátrányos helyzetű éremcsata: festett körmű, szoknyás után francia kiválósággal küzdött meg Párizsban a magyar bokszoló

2024. augusztus 01. 18:04

Kovács Richárd nem tudta valóra váltani az álmát, a Mandinernek elmondta, mennyi áldozattal járt az olimpiai szereplése. Hámori Luca magabiztos öklözéssel jutott be a legjobb nyolc közé, ahol egy magát nőnek valló férfi vár rá...

2024. augusztus 01. 18:04
KOVÁCS Richárd
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

***

Az egy súllyal lejjebb tokiói ezüstérmes után a 60 kilogramm riói ezüstérmese várt a nyíregyházi versenyzőre. A hazai közönség támogatását élvező Sofiane Oumiha nyert már világbajnokságot is könnyűsúlyban, 2023-ban már 63,5 kg-osként lett az Európa Játékok legjobbja. A 26 éves magyar öklöző sem nyeretlen kétéves, bronzérmes volt azon a bizonyos tavalyi Krakkó-központú viadalon, ahol elkerülték egymást a franciával. 

Kifütyülték

Sportszerű. Hatalmas füttykoncert fogadta Kovács Richárdot a színültig megtelt csarnokban, valahol Párizs külvárosában, a Nord Arénában. 

Kétséges, hogy hallott valamit a magyar versenyző a bírói intelmekből, a sajtóteraszon még a gongszót sem vettük észre... Ricsit nem zökkentették ki a körülmények, higgadtan igyekezett távol tartani magától és lefékezni a vehemens franciát. Fedezékéből kibújva oda-oda szurkált, miközben komoly ütést nem szedett be. Az aktívabb házigazdának adták a pontozók az első menetet.

A folytatásban többször talált a balkezes Oumiha, Kovács próbált előre menni, de belenézett egy csúnya egyenesbe. Baja nem lett, azonban nőtt a hátránya. Ez a menet is a franciáé lett.

Kockáztatni kellett az utolsóban, és megpróbálni kiütni a riválist. Becsülettel meg is sorozta az utolsó perchez érkezve, fogást igazán azonban nem talált rajta.

Egyhangú pontozással, 5-0-ra győzött Sofiane Oumiha. Éremért jött, 5. hellyel távozik Kovács Richárd, a roma származású, hátrányos helyzetű fiatalokat nevelő tanár, aki derekasan helytállt.

„Az első olimpiámon pontszerző lettem”

A Máriapócsról indult, Nyíregyházán élő bokszolónak az ellenfél mellett a körülményekkel is meg kellett küzdenie.

Kicsit csalódott vagyok, mert én bíztam a győzelemben, úgy is mentem fel a ringbe. Próbáltam kizárni ezt az őrjöngést, ami fogadott. Kellemetlen volt, ha nem talált, csak megérintett, tombolt a csarnok. Ez a bírókat valamilyen szinten motiválta. Mindent megtettem, de nem hiába háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes. Most jobb volt” – kezdte az értékelését a 26 éves öklöző, aki

Fáj, hogy nem tudom hazavinni az érmet a kisfiamnak! Azért örülök, hogy az első olimpiámon pontszerző lettem. 

Nagyon sok tapasztalatot tudok hazavinni a gyerekeknek és a tanítványoknak.

A Mandiner rákérdezett, mennyi lemondással, erőfeszítéssel járt, hogy egy civilben tanító ember eljusson az ötkarikás játékokra.

A családom, az edzőm, Nagy Lajos, mindannyian tudják, hogy én az edzéseken mindig mindent megteszek, és úgy megyek fel a ringbe, hogy mindent ki adok magamból. 

Nagyon sok lemondással járt a felkészülés, fél évig szinte alig láttam, a kvalifikációs időszakban tavaly is így volt!

 Hosszú út, amit bejártam, hazamegyek, nagyon megölelgetem a picit, aztán remélhetőleg egy kicsit ki tudunk majd kapcsolódni a családdal” – avatta be lapunkat Kovács Richárd.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Éremközelben Hámori Luca

Kovács Richárd előtt a nők 66 kilogrammos mezőnyében az első meccsét ír ellenfelével szemben megnyert Hámori Luca a legjobb 8 közé jutásért lépett a szorítóba. Az első női olimpikon öklözőnk nem ijedt meg a negyedik kiemelt, ausztrál Marissa Williamsontól. Önbizalomtól duzzadva, jó kombinációkkal találva 

egyértelműen elvitte az első menetet. A másodikat is irányította, egyszer padlóra is küldte riválisát a 23 éves Kőszegi bunyós. 

Számolást követően bedühödött az ausztrál, de annál, hogy szabálytalanul kétszer a földre lökte Hámorit, többre nem futotta az erejéből. A harmadikat okosan mozogva, kockázatvállalás nélkül hozta  magyar versenyző, aki egyhangú pontozással, 5-0-ra győzött.

A negyeddöntőben a magát nőnek valló férfi, az algériai Imane Khelif lesz az ellenfele! A Hámori Lucával készült helyszíni interjúnkat hamarosan olvashatják...

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2024. augusztus 01. 19:03
A magyar boxoló ne taktikázzon, hanem az agyában egyetlen parancs legyen: "megsemmisíteni!" Ez dolgozzon benne az első másodperctől...s kétség ne legyen benne. A legnagyobb harciosok, küzdősportosok, fő erénye a megalapozott önbizalom, a tántoríthatatlanság és a győzni akarás. Rossz hallgatni a magyar sportolók előzetes hárítását, bizonytalan nyögdécselését , "remélem, hogy, talán, esetleg, ha, nem vagyok esélyes, de igyekezni fogok, lehet hogy szerencsésebb sorsolás lesz, próbálok bízni magamben, majd meglátjuk, mit hoz a sors, sajnos fáj itt, ott, volt egy sérülésem, de az esélyes nem én vagyok...stb." és utólagos magyarázkodását... miközben az amerikasi: "győzni fogok, én vagyok a legjobb, megsemmisítem!"
Mandiner444hu
2024. augusztus 01. 18:31
Mert nyilván van az Istennek haragja mennyből az embereknek minden hitetlensége és hamissága ellen, kik az igazságot hamissággal feltartóztatják. Isten izzó haraggal gyűlöli a bűnt. Hazugság, hogy mindenki azt teheti amit csak akar. Isten végülis mindenkit elfogad, szeret szokták mondani. Hazugság. Aki bűnben él elkárhozik. Sátánista Olimprájd Értsd meg, hogy az utolsó időkben nehéz lesz helytállni. Az emberek ugyanis egoisták lesznek, akik csak magukat és a pénzt szeretik; dicsekvők lesznek és büszkék, akik gonosz dolgokat mondanak másokról; szüleiknek nem engedelmeskednek; hálátlanok és istentelenek. Hiányozni fog belőlük a mások iránti szeretet, nem akarnak majd megbocsátani, szívesen mondanak rosszat másokról, mértéktelenek és féktelenek lesznek, akik gyűlölik a jót. Elárulják majd a barátaikat, gondolkodás nélkül vakmerően cselekszenek, büszkék lesznek, és nem Istent szeretik, hanem inkább az élvezeteket hajszolják.-2 Timótheus 3:1-4 Sátán nyíltan előlépett
files32
2024. augusztus 01. 18:22
A mandinál ki felel a kifogásokért?
rugbista
2024. augusztus 01. 18:10
Jó kis meccs volt, a berber háromszoros világbajnok. A töritanár bácsi nem volt majrés, szépen bunyózott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!