Egészen döbbenetes: a NOB kitart a döntése mellett, védelmébe vette a nők között induló férfi öklözőt

2024. augusztus 01. 22:56

„Mindenkinek joga van ahhoz, hogy mindenféle diszkriminációtól mentesen sportolhasson” – írták a közleményben.

2024. augusztus 01. 22:56

Nyitókép: Richard Pelman/Getty Images

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtökön este közleményben védte meg azt a párizsi női boksztornán szereplő két sportolót, akiknek indulása hatalmas felháborodást váltott ki világszerte, mivel a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) tavaly kizárta őket a világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintjük miatt.

A 66 kilogrammos negyeddöntőben szombaton éppen Hámori Luca ellen ringbe lépő algériai Imane Helifről, illetve a kétszeres világbajnok tajvani Lin Jü-tingről tavaly az IBA elnöke, Umar Kremljov azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint XY kromoszómáik vannak.

Ugyanakkor a NOB most azt közölte, hogy a két versenyzőt tavaly agresszió érte az IBA részéről és kizárásuk önkényes volt.

A botrányt a Helif csütörtöki nyolcaddöntőjén történtek robbantották ki. Az afrikai sportoló ellen ugyanis alig 40 másodperc alatt feladta a küzdelmet olasz riválisa, aki később nem volt hajlandó kezet fogni vele és igazságtalannak nevezte a helyzetet. „Ez a két versenyző áldozata volt az IBA egy hirtelen meghozott önkényes döntésének. A tavalyi világbajnokság végéhez közeledve váratlanul zárták ki őket megfelelő eljárás nélkül” – írta közleményében a NOB, hozzátéve azt is, hogy az IBA dokumentumai szerint a döntést az IBA főtitkára és ügyvezetője hozta meg közösen. 

Ezt is ajánljuk a témában

A NOB – amely a nemzetközi szövetséget évekkel ezelőtt felfüggesztette és elvette tőle a tokiói és a párizsi játékok ökölvívó-versenyeinek rendezési jogát is – hangsúlyozta, hogy a játékokon szereplő valamennyi sportoló megfelel minden, a részvételhez szükséges feltételnek. A jogosultsági szabályok a tokiói játékokon alkalmazott szabályokra épülnek és menet közben nem lehet megváltoztatni azokat.

A NOB szomorú a két sportolót érő támadások miatt”

– írta a bizottság, mely azt is kiemelte, hogy Helifék a tavalyi vb előtt évekig szerepeltek női boksztornákon. „Mindenkinek joga van ahhoz, hogy mindenféle diszkriminációtól mentesen sportolhasson.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 313 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manifi
2024. augusztus 02. 17:37
Na ja! Ez az elmélet azóta kapott szárnyra, amióta az amcsik, és említsük meg soros-atyánkat,-küzdenek az aberrált, sátánista, egy világrend kialakításban. Nem kell lángésznek lenni, hogy lássuk azt, hogy a full-pénzes gazemberek mit akarnak. Egy dolog azonban megnyugtat: ők is elmennek a picsába, és ha létezik pokol, akkor ott fognak égni, és ezt remélem. Még a sok vércsere, a sok elrabolt gyerekek vére, meg a sok hókusz-pókusz sem fog halhatatlanságot adni ezeknek a barmoknak. Ez a karma. Ők is úgy fognak eltűnni, mint az a sok millió áldozat, akiket ők tüntettek el. Ez valahogy megnyugtat.
Michel
2024. augusztus 02. 16:16
Szerintem a legjobb lenne ha az ökölvívást kivezetnék az olimpiáról. A férfit is. Semmi szükség rá különben is háborús helyzet van.
fabulon a bőre őre
2024. augusztus 02. 12:04
Ez az algériai farok minden bizonnyal muszlim. Ott pedig a nő másodrendű. Ezért püföli élvezettel a nőket. Röhög a szenvedésükön.
barang-2
2024. augusztus 02. 09:44
Andy Kaufmann után már csak második lehet (igaz ö még viccnek szánta)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!