Szentségtörés, belháború: a tragikusan kezdő Loki-edző lecserélte Dzsudzsákot, aki levegőnek nézte

2024. október 07. 05:50

A nagy reményekkel érkezett Máté Csabának a vereségek mellett a helyi viszonyokkal is meggyűlik a baja Debrecenben. Inog a kispad a székesfehérvári vezetőedző alatt is, a sereghajtó Kecskemétnél viszont sorozatban öt zakó ellenére nincs pánik. Mandiner-elemzés!

2024. október 07. 05:50
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: printscreen/M4Sport

***

11, 9 és ki tudja, mennyi? Az elmúlt két idényben csökkent az edzőváltások száma a labdarúgó NB I-ben. A mostani, 2024/2025-ös szezonban eddig mindössze egy kispadon történt változás, s lehet, hogy ugyanott lesz a következő is – Debrecenben. A Loki továbbra is mélyen a várakozásokon alul (le)szerepel, ráadásul úgy tűnik, a lokálpatrióta közegben folyamatosan feszültség van. Nem elég, hogy sorozatban a harmadik, összességében nyolc meccsen az ötödik vereségét szenvedte el a cívisvárosi együttes, olaj a tűzre, hogy Dzsudzsák Balázs zokon vette, hogy Máté Csaba lecserélte a felcsúti meccs 66. percében.

Elmaradt kézfogás

A 89. percben kapott góllal bukta el a Puskás Akadémia elleni idegenbeli találkozóját a DVSC, amelyben ekkor már nem volt a pályán a csapatkapitány. A 37 éves középpályás arcára volt írva, hogy finoman szólva is sérelmezi a nemrég érkezett vezetőedző döntését, majd kezet sem fogott a hátát barátilag megveregető Máté Csabával. Történt már hasonló sok helyen a nagyvilágban, de ez az eset több mint árulkodó a debreceni állapotokról. Egyrészt még véletlenül sem azt sugallja, hogy a bajban összefognak a piros-fehérek, azt sem, hogy a tréner megtalálta a közös hangot a kieső zónához sodródott Loki játékosaival. A fővezérrel semmiképp. A válogatottsági csúcstartó, Dzsudzsák megkerülhetetlen tényező arrafelé, vele ujjat húzni, neki hadat üzenni, nem éppen bölcs, de mindenképpen bátor dolog. 

Megy vagy marad? Máté Csaba egyelőre nem tudta felrázni Dzsudzsák Balázsékat
Fotó: Facebook/DVSC

Türelmetlenség

A konfkliktusról, ha van egyáltalán, nem beszélnek az érintettek. A szurkolók így jobb híján elméleteket gyártanak és következtetéseket vonnak le. Az elmaradt kézfogásról eképpen fogalmaz egy DVSC-szimpatizáns: „világosan megmutatta a bajok gyökerét és az nem Máté Csaba!” – olvasható a klub Facebook oldalán. „Sajnos megfáradt a kapcsolat néhány játékos és a klub közt” – véli a háttérben egy lokista, egy másik szerint 

Baj van, azt mindenki látja. De ha folyamatosan beleállunk az edzőbe vagy a csapatba akkor jobb lesz?” 

A kérdésfeltevés azért is jogos, mert augusztus 26-án egy-egy győzelem és két vereség után a DVSC közös megegyezéssel szerződést bontott Szrdjan Blagojeviccsel, akivel az előző kiírásban az ötödik helyre futott be a Lokomotív. A lavinát az edzőváltással sem tudták megállítani a hajdúságiak, Máté Csabával – miután a klublegenda, örök beugró Dombi Tiborral 3-1-re verték a Zalaegerszeget – csupa vereség került a jegyzőkönyvbe: Nyíregyházán, a szomszédvári rangadón és otthon az MTK elleni 500 forintos meccsen 3-2-re, Felcsúton 1-0-ra maradtak alul Dzsudzsák Balázsék. Hogy lesz-e türelem, nem tudni, az előző edzőváltáskor a csapatkapitány cáfolta, hogy rajta múlna.

Egy edzőváltás során általában mind a két fél hibás, ez nem Dzsudzsák Balázs döntése volt. Nincs szükségem magyarázkodásra, de több mint egy 120 éves klubról beszélünk, amely megérdemli a tiszteletet. Kissé cinikusan azt is mondhatnám, köszönöm, ha valaki azt feltételezi, hogy én döntök egy edző kilétéről, de ez nyilván nem így van” – nyilatkozta korábban a debreceni csapatkapitány, akit mind a négy bajnokin lecserélt Blagojevics.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Dzsudzsák Balázs tekintete a távolba mered – Mi lesz a Lokival és vele?
Fotó: Facebook/DVSC

Sajátos közeg(ellenállás)

Nem tisztünk állást foglalni, hogyan néz ki a hierarchia Debrecenben. Ami tény, 15 éve – nem is nagy túlzással – a Loki volt az ország egyik kedvence, amikor a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott, s megfelelő stadion hiányában, Budapestre hozta a Liverpoolt, a Fiorentinát és a Lyont. Az sem kérdés, 

kívülről jött tréner elvétve tudott sikeres lenni ott, ahol Garamvölgyi Lajos, Herczeg András és Kondás Elemér próféta lett a saját hazájában. 

A magyar bajnok Miroslav Beraneken kívül Zdenek Scasny, Leonel Pontes, Joan Carillo, Joao Janeiro, Huszti Szabolcs és Vitelki Zoltán sem sok sót evett meg a Loki kispadján. Lehet benne valami, hogy a lokálpatrióta közeg nem fogad be akárkit Debrecenben.

Ezzel a kerettel Dombi 1/1, Máté 3/0. Csak a »szív« győzhet, semmi más” – írja találóan egy kommentelő, ami kapcsán egy Dombihoz hasonló, eddig esélyhez nem jutó másik DVSC-klublegenda jut eszünkbe: felkészül az NB III-as Mátészalkát irányító Sándor Tamás?

Hogyan tovább?

A kéthetes válogatott szünet kiváló alkalmat kínál a sorok rendezésére vagy a lapok újraosztására. Úgy tűnik, a sereghajtó, ötmeccses vereség-sorozatnál tartKecskemétnél, amely tavaly májusban ezüstérmet (!) ünnepelhetett, nem kapkodnak, bíznak Szabó Istvánban. A Ferencvárosnál sem kapkodnak, pedig Pascal Jansennel nem megy a nemzetközi porondon, és a makulátlan hazai mérlegbe is belerondított a vasárnapi paksi vereség.

A Ferencvárossal tavaly 10 mérkőzésen remeklő Máté Csaba sorsa mellett kérdésessé vált a székesfehérvári Pető Tamás helyzete is. A Fehérvár – a Debrecenhez hasonlóan – zsinórban három vereségnél tart, ki is fakadt az 50 éves edző, aki a nyáron érkezett a „Vidihez”.

Frusztrált vagyok és mérges, félek, nehogy olyat mondjak, amit megbánok. Ezt nem engedheti meg magának egy csapat, hogy így kezdjen egy meccset. 

Most már tendencia, hogy nem a fiatalokat kell húzni az időseknek, hanem fordítva és ez felháborító! 

Ilyen eddig nem volt, és remélem, hogy nem is lesz. A válogatott szünetben rendbe kell tenni a fejeket.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. október 07. 08:23
Érdekes Dzsuzsit Rossi sem alkalmazza, vajon miért?
tolmacs-0
2024. október 07. 08:03
Máté Csaba is megérkezett a fidesz valóságába...
sexykitty-5000104
2024. október 07. 07:56
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­é­­k­­e­­­l­d­ ­­a­ ­­­s­­z­e­­x­­­i­­ ­­­p­u­­n­­­c­­­i­­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
machet
2024. október 07. 07:54
Ha gyenge a "fővezér" nem véletlen hogy lecserélik.Persze ő egy kiskirállyá nőtte ki magát a környéken és sok hasonlóval van hálózatban.Ügyesen befolyásol és beszél mellé.Tisztelet,120 éves klub stb.Ez mind kamu. Tisztelje ő mindezt és távozzon.Ismert nóta ez.Félre kell állnia vagy nincs megújulás.Ha nem megy magától, le kell törni a szarvát .Van erre jelentkező?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!