Karnyújtásnyira az életveszély! Hogyan kell jól esni a sportban?

2024. október 08. 20:31

Kiderült, melyik a leginkább és a legkevésbé veszélyes olimpiai sportág. Bizonyos szempontokat nem árt figyelembe venni, mielőtt mozgásformát választunk.

2024. október 08. 20:31
Szabó Péter

Fotó: Jeff Pachoud/AFP

Még szeptember közepén érkezett a megrázó hír: Kempf Zoltán, a magyar BMX freestyle egyik legnagyobb alakja a svájci EUC freestyle Európa-bajnokságon súlyos agyrázkódást és a többszörös arccsonttörést szenvedett. Azóta a sportoló már elhagyhatta az intenzív osztályt, és mivel sem csigolya, sem gerincvelő sérülést nem mutattak ki a vizsgálatok, így bizakodóak a szakemberek a mihamarabbi gyógyulását illetően.

Ezt is ajánljuk a témában

Kempf a gyakorlata közben olyan balszerencsésen esett és ért talajt, hogy fejsérülése miatt azonnal kórházba, intenzív osztályra szállították. Ebben a sportágban az esés mindig benne van a pakliban, és olykor hiába tesznek meg minden biztonsági intézkedést (protektor, sisak, kesztyű, stb.) a háttérben a versenyzők, hogy minimalizálják a kockázatot, előfordulnak hasonló esetek. Ha sportágat választunk, akár a gyermekünknek, akár magunknak, nem árt figyelembe venni néhány jelentős adalékot a biztonságot illetően.

És akármelyik mozgásforma mellett is döntünk, nem árt, ha megtanulunk jól esni.

A megfelelő eséstechnika mindegyik sportágban aranyat ér, ezzel a lehetőségek szerint jó eséllyel minimalizálhatjuk a sérüléseket.

Alig ért véget a 2024-es párizsi olimpia, egymás után kerülnek nyilvánosságra a különböző kutatások, amelyek elemzik az ötkarikás játékok mutatóit. Az egyik legfrissebb tanulmány rámutatott, melyek a leginkább és legkevésbé veszélyes sportágak: a szakemberek összehasonlították az egyes szakágak sportolóinak létszámát a bejelentett sérülések mennyiségével, és ez alapján meghatározták a legmagasabb rizikófaktorral rendelkező sportágakat. Hogy mekkora volt a merítés? A statisztikusok a 2008-as pekingi olimpia óta gyűjtött adatokból dolgoztak.

A nyári olimpia sokaknak adott inspirációt, hogy sportágat válasszanak maguknak és belekezdjenek a rendszeres mozgásba, ám a megfelelő kiválasztásakor érdemes a biztonságot is szem előtt tartani.

A már említett új kutatás ebben nyújt segítséget, hiszen meghatározta a legmagasabb rizikófaktorral rendelkező sportágakat – írja az Euronews.

A BMX veszélyes sport: jól esni a sportban 

Az eredmények némileg meglepőek: az még nem, hogy a BMX számít a legveszélyesebb olimpiai sportágnak a 34,38 százalékos sérülési arányával, de az már inkább, hogy a lovaglás és a trambulin biztonságosabb, mint az asztalitenisz.

A kerékpáros motocross, azaz a BMX olyan sportág, amelyet kis kerékpárokon utcai vagy tereppályán zajlik. A legnagyobb sérülési arányt a 2016-os riói olimpián regisztrálták, ahol a sportolók 37,5 százaléka szenvedett el sérüléseket. A taekwondo – egy koreai harcművészet és küzdősport, amely ütést és rúgást is magában foglal – szorosan követi, a sportolók közel egyharmada, 30 százaléka szenved sérüléseket. Ki ne emlékezne a sportág 18 éves magyar hősére, Márton Viviana párizsi, aranyéremmel zárult menetelésére – büszkeségünk szerencsére ép bőrrel megúszta!

Ezt is ajánljuk a témában

A csapatsportok közül a labdarúgás a legveszélyesebb, az 1508 vizsgált játékos több mint 27 százaléka szenvedett sérülést. A sorban a kézilabda következik, közel 10 százalékkal lemaradva, átlagosan 17,98 százalék sérül a játékosok közül.

Íme, a legveszélyesebb sportágak teljes listája – ezekben az olimpiai sportágakban a legmagasabb a sérülési arány
BMX kerékpár, 34,38%
taekwondo, 29,92%
labdarúgás, 27,19%
mountain bike kerékpár, 22,44%
ökölvívás, 18,12%
kézilabda, 17,98%
jégkorong, 16,55%
súlyemelés, 15,86%
vízilabda, 14,03%
atlétika, 13,04%
judo, 12,44%
triatlon, 11,59%
birkózás, 11,33%
kosárlabda, 10,69%
torna, 10,54%
tollaslabda, 9,65%
tenisz, 9,44%
strandröplabda, 9,38%
röplabda, 7,42%

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2008-as pekingi olimpiai játékokon vezetett be először több sportágra kiterjedő sérülésfigyelő rendszert. A kapott adatokat a 2020-as (2021-ben rendezett) tokiói nyári játékokig tartó időszakban vették figyelembe. A 2012-es londoni olimpián volt a legmagasabb az összesített sérülési arány, a sportolók 12,8 százaléka számolt be sérülésről.

Ezt is ajánljuk a témában

Melyik olimpiai sport a legbiztonságosabb?

A kajak-kenu büszkélkedhet az olimpiai sportágak legbiztonságosabb rekordjával, az átlagos sérülési arány mindössze 2,23 százalék, ami a szlalom szakágban ráadásul 1,2 százalékra csökken.

Íme, a legbiztonságosabb sportágak teljes listája – ezekben az olimpiai sportágakban a legalacsonyabb a sérülési arány
kajak-kenu, 2,23%
lövészet, 2,24%
evezés, 2,25%
íjászat, 3,65%
úszás, 3,78%
pályakerékpár, 4,24%
torna, trambulin, 4,69%
lovaglás, 4,73%
asztalitenisz, 4,83%
öttusa, 6,05%

A kajakozók között vizsgált 987 versenyző közül csak 22 esetben regisztráltak sérülést, illetve a lövészet is viszonylag biztonságos, három olimpia során is hasonló, 2,24 százalékos volt sérülési arány – mindössze 26 sérülés történt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. október 08. 20:42
Megérdemeli az összes a sérülést. Maguknak keresik a bajt, önként.
Akitlosz
2024. október 08. 20:40
"Karnyújtásnyira az életveszély! Hogyan kell jól esni a sportban?" Ezért nem kell sajnálni a sportolókat. Önként keresik a bajt maguknak. Megérdemelik a sérülés, a bénulást, meg mindent, kivéve az életjáradékot az adófizetők pénzéből..
sexykitty-5000106
2024. október 08. 20:36
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­­é­­k­­e­l­­d­ ­­­a­ ­­­s­­z­­­e­­­x­i­­ ­­p­­­u­n­c­­i­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!